САЩ изпраща "туристите" Джерард и Лампард

Единият харесваше само живота в Калифорния, другият бе контузен постоянно

Sportinglife
Sportinglife 12:00 ч., 16 Ное 2016
0
518
GETTY IMAGES

Стивън Джерард и Франк Лампард си тръгват от Мейджър лигата, след като отборите им отпаднаха от плейофите, контрактите им изтекоха, а и двете английски звезди обявиха, че няма да ги подновят.

Така двегодишната връзка на Франк с Ню Йорк Сити и 18-месечният брак на Стивън с Лос Анджелис Галакси приключват, но оставят лек аромат на нещо не съвсем чисто и добре ухаещо в американската половинка от отношенията.

Двама от тримата най-талантливи полузащитници на Англия за последните 3 десетилетия (Пол Скоулс е в тройката) отидоха на пределна възраст зад Океана, но все пак - с аурата на големи звезди.

Идеята за привличане на популярни играчи в Мейджър Лигата преди е носила големи дивиденти, а някои от тях не само присъстваха там. Дейвид Бекъм вдига титли, стана лидер на отбора и остави само положителни впечатления. Хора като Давид Виля, Андреа Пирло и Дидие Дрогба не спират да са в заглавията с изявите си.

Не и Джерард. Не и Лампард.

В две отделни статии в деня, в който двамата англичани обявиха завръщане на Острова, американците ги посочиха по-скоро като разочарования. Като "туристи", избрали МЛС за удобно място за "пенсиониране".

"Джерард нито за момент в тази година и половина не бе бестящ - пише Греъм Рутвен от "Лос Анджелис Таймс". - Да, той вкара пет гола и даде 12 асистенции, реши 1-2 мача... Но бе очевидно, че е далеч от най-добрите си години като класа.

И още по-важно - не изглеждаше отдаден на каузата, както например Роби Кийн. Лос Анджелис Галакси в момента има най-силният състав, събиран някога в МЛС, а от Стивън се искаше да е лидерът на този тим. Не го направи. Във всяко свое интервю той обясняваше как се наслаждава на далеч по-спокойния живот в ЛА, отколкото е имал в Ливърпул. Да, но нито дума за футбола.

След само половин година тук Джерард сключи договор с BT и летеше често до Англия, за да участва в студия и предавания. Не това наричаме отдаденост за отборната кауза, нали? Особено при заплатата му - трета най-голяма в историята на МЛС.

Дори на прощаване Стиви Джи си пусна снимка, на фона на която се виждаше нощен Лос Анджелис, като съжаляваше за града, а не за отбора..."

В същото време Луис Мигел Ечегарай, един от най-известните журналисти, пишещи за футбол в Ню Йорк (свободен, основно блогър и с колонки в големите вестници), публикува своето сбогуване с Лампард.

"Раздялата с Франк ни оставя с доста разнопосочни чувства - пише Ечегарай. - От една страна, ясно е, че репутацията му и популярността му донесоха големи дивиденти на Ню Йорк Сити. Знаем, че е имал голямо влияние в съблекалнята. Вкара и 15 гола за едва 30 мача, които изигра. Включително един хеттрик.

Но ключът е, че той не бе на терена достатъчно често. Постоянните му контузии, гарнирани с пътуванията му из страната в тези периоди, оставят един леко горчив привкус у хора като мен, които имат сезонни билети за мачовете на Сити и очакват най-добрите играчи да са на терена всяка събота. Физически той не бе Лампард, когото познаваме. Когато играеше, показа моменти на брилянтност, но... Твърде малко.

А и онзи миг за историята, когато влизаше като резерва при 0:7 в дербито с Ред Булс... Англичанинът сменяше 20 минути преди края Андреа Пирло, след като отново бе заявил на треньора, че не е достатъчно здрав, за да играе. Гледа от пейката как отборът бе смазан от съперника. Такива неща феновете не забравят."

Джерард и Лампард са поздравявани и изпращани и с добри пожелания от хиляди фенове в социалните мрежи. Периодът им в МЛС не е еднозначно щампован като провал.

Но такива мнения са интересни, особено под перата на уважавани анализатори от градовете, където Стивън и Франк трябваше да са двигатели на революция във футбола.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията