Защо написахте некролога на Руни?

От 2 години английските медии опитват да съсипят играча, когото издигнаха на пиедестала на световна звезда

Sportinglife
Sportinglife 10:55 ч., 21 Ное 2016
0
630
GETTY IMAGES

Руни е бавен. Не се вписва в плана на Моуриньо и този на Саутгейт в националния.

Руни не може да вкарва вече, пропуска, не излиза достатъчно често на позиции - от него като централен нападател няма полза.

Само два гола за сезона, а сме вече почти декември, Руни не става.

Пасовете му са неточни и вяли, поведението му не издава готовност за битка, не може да е лидер на Юнайтед и националния.

Руни пие в бара на хотела на английския тим, където има сватба.

Изобщо, ако четете вестници и сайтове в Англия в последните 24 месеца, ясно ви е - Руни е приключил. Напълно свършен.

Само че това е същият играч, който счупи рекорда на английския национален отбор по голове (53), а скоро ще го подобри и по участия (има 119, Питър Шилтън е със 123).

Уейн е същото момче, което английските медии превърнаха в "най-талантливият млад играч в света", когато бе на 17 г. в Евертън, а после след титлата му на голмайстор на Евро 2004 обявиха за новия Месия на футбола на Острова.

И той дълго бе такъв.

Руни е вторият най-добър голмайстор в историята на Манчестър Юнайтед (247 гола в 543 мача), като му трябват две попадения, за да стигне Боби Чарлтън. Зад него са хора като Денис Лоу, Джордж Бест и Денис Вайълет. 

Това е същият футболист, който води Англия на Евро 2016 като капитан и ще го прави поне още 3-4 години, ако не изпадне в истерия от критиките и наистина не излезе от релси.

Статистиките показват, че силата на Руни отслабва, без съмнение. Но говорим за играч, който на 16 години вече бе титуляр във Висшата лига с Евертън и записа 18 мача в първия си сезон.

На 18 бе в атаката на Англия до Майкъл Оуен и посегна към златото на Евро 2004, за да се контузи на полуфинала срещу Португалия.

Днес, само на 31 години, го отписват - приключил е. Да, този сезон има само два гола дотук и често не е титуляр, но миналата година, когато бе сочен за слаб, вкара 17 пъти и даде 14 асистенции. Никак нелошо, нали?

"Написахте ми некролога, това е липса на уважение и критиките към мен са позорни", отвърна Руни след Юнайтед - Арсенал (1:1) в събота. Логично, ден по-късно вестник "Сън", отговорен за някои от най-позорните материали и снимки изобщо в английския футбол за последните 3 десетилетия, извади сензация: Моуриньо се дразни, че Руни е бавен и затова не го вижда в състава си.

Пак същият "Сън" плати дебели пари за снимки, на които Уейн си пийва в хотела на английския отбор миналата събота. В почивния си ден! Но тази подробност бе скрита някъде между редовете, а бе изпъкнало с дебели букви "по-малко от 72 часа преди мача с Испания". Който Уейн пропусна тъй или иначе, освободен от Саутгейт.

След 3:0 над Шотландия Руни и съотборниците му получиха уикенда за отмора, за да се изправят във вторник срещу Испания в контрола. Контрола, по дяволите! Важният мач бе в петък и бе спечелен. Ден за почивка означава свобода да си починеш, както и където намериш за добре.

Но в Англия го разпънаха на кръст - защо пил алкохол на сватбата... В същото време Адам Лалана, Джордън Хендерсън, Фил Джагиелка и още двама национали, чиито имена засега не са известни, били в стриптийз клуб и се забавлявали до зори.

В почивната им вечер. Не е ясно кое е по-притеснително - че такива неща правят впечатление на медиите, а и на някой, който ги чете, или че вторият капитан на Англия (Хендерсън) пие само вода на места като стриптийз клубове.

При всички положения некрологът на Уейн е ужасна и незаслужена атака към най-добрия играч на Англия в последните поне 5-6 години. Спорно е дали не е и №1 за новия век, въпреки че при Скоулс, Джерард и Лампард, такава класация е трудна.

"Ще се боря с това, не съм приключил", реагира Руни в събота. И се надяваме, че е така.

Защото сриването му с думи от същите хора, които градиха пиедестал от заглавия и слова за "детето-чудо", "Уаза" и дори Белия Пеле, е позор.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията