Незаменимият футболен герой на хората

Несъвършен, незвезден, но и любимец на феновете навсякъде, където игра. Това е Дирк Каут

Sportinglife
Sportinglife 09:05 ч., 22 Ное 2016
1
6180

"Той е олицетворение на всичко, което този град иска от отбора си.

Капитан, лидер, говорител на отбора, който дава интервюта след всеки мач, а преди това е оставил последен дъх на терена. Може да стане и шофьор на автобуса. Той е алфа и омега на Фейенорд.

Нещо като полубог, сочен за пример и фигура на упование и надежда за феновете."

Думите са на ротердамския журналист Мишел Йонгсма. И са казани преди месец за Дирк Каут, завърналият се нападател, който олицетворява битката на терена. Русокосият тип, чийто дух го направи любимец на запалянковците навсякъде, където игра през годините.

Дирк се ражда в морското градче Катвайк ван Зее преди 36 години. Там футбол не се играе. Няма никакви спортни традиции и ако бръкнете в страницата на мястото в wikipedia, ще прочетете, че то е известно с това, че "тук се е родил Дирк Каут".

Не е малко. Човекът е легенда за футбола в Холандия, както и още няколко града в Европа.

Кариерата му се разви така, че става идол на места, които също общуват с морето, огромни и важни пристанища с фанатични привърженици на футболните им отбори.

Но началото е там, където море няма. Има само мъждукащи амбиции за европейски футбол, далеч по-скромни от тези на русокосия и кривокрак тип с огромна мотивация, който пристигна в Утрехт на 17 години.

Игра пет сезона за клуба, като вкара 66 гола, но това, което го отличава от другите обещаващи млади таланти в Холандия е, че винаги блести в големите мачове. Не пропусна да накаже грандовете Аякс, ПСВ и Фейенорд.

А ударът му идва в последния сезон, в който след 20 гола в лигата Дирк и Утрехт се готвят за финала за Купата на Холандия.

Мачът бе срещу Фейенорд на "Де Кайп" в Ротердам, който е стадионът на съперника. В устата на лъва, и то срещу отбор, завършил с 32 точки пред тях в първенството, момчетата от Утрехт нямат никакъв шанс.

Но с Каут в атаката всеки има шанс. Дирк спечели наградата за играч на мача, подаде за два гола и вкара още един, а аутсайдерът смаза фаворита пред шокираните орди негови фенове с 4:1 и вдигна трофея.

Фейенорд се отърси от ужаса и плати 1 милион евро за 22-годишния нападател същото лято. В следващите три сезона Дирк Каут наниза по над 20 шампионатни гола (20, 29, 22), а приносът му за отбора бе безценен.

Той работи толкова здраво, че всеки на трибуните се идентифицира с него. Русокосата стрела не спира да тича. И винаги е пред вратата, незнайно как - нали преди секунди е чистил с глава от собственото си наказателно поле!?

През 2006-а Дирк спечели и приза за футболист на годината в страната, въпреки че Холандия има Снайдер, Ван дер Ваарт, Нистелрой, Робен и още куп големи таланти и звезди.

Тогава, в една петъчна сутрин, Рафаел Бенитес го представи на пресконференцията като нов играч на Ливърпул. В Англия говорят с благововение за статистиките му, но се съмняват дали човек с такива "лимитирани технически способности" може да е лидер на атаката на отбора, който година по-рано е спечелил Шампионската лига.

"Той е единственият нападател във водещите лиги на Европа, който дава по 20 гола и 10 асистенции в първенството постоянно през последните четири сезона - обяснява Бенитес. - Отборен играч. От такъв имахме нужда."

Каут стана култова фигура на "Анфийлд" за седмици. Човекът за големите мачове.

Може да се спори дали 71 гола в 285 мача са постижение, което да го нареди до Фаулър, Оуен, Суарес или Торес като реализатор, но е сигурно - феновете на Ливърпул не биха изброили състав на отбора без него, докато той бе в клуба. Без да е велик играч, той правеше тима винаги по-добър. "Дирк е незаменим", каза веднъж за него Стивън Джерард.

1 коментара

1 Slavi Borisov 22.11.2016 22:08:44
1 0

ТИТАН !!!

Твоят коментар:

Close Обратно към статията