Най-ужасната болест в английския футбол

И звезди като Пол Стюърт и Дейвид Уайт сред жертвите на педофили, които са били стотици

Sportinglife
Sportinglife 08:00 ч., 25 Ное 2016
0
730

Историята заплашва да се издигне като вълна от цунами и да засенчи събитията във Висшата лига не само от този уикенд.

Травмиращата (за слушане, а какво остава за разказване) история на Анди Уудуърд, който е бил жертва на сексуално насилие, докато е тренирал футбол в академията на Крю през 80-те и 90-те, се оказа само мъничко връхче не огромен айсберг.

Уудуърд, играч на Крю, Бери и още няколко тима, днес на 43 години, излезе със самоличността си и посочи Бари Бенел като човека, който е разбил живота му със серийни посегателства във възрастта между 11 и 15 години.

Но не само един треньор, в не само един клуб, е участник в дългия списък с такива случаи.

Педофилският скандал може да се окаже най-ужасната тайна и едновременно с това най-тежко заболяване на футбола в Англия. Вероятно и не само там, но поне засега признанията идват от Острова.

През 1992-ра Крю мистериозно уволни Бенел, считан тогава за един от добрите треньори на деца в страната.

Две години по-късно наставникът бе хванат и осъден в Щатите за изнасилване на английски футболист на 15 години. След завръщането му в родината го вкараха зад решетките за 9 години, а той призна за 23 случая на сексуално посегателство на млади футболисти.

След излизането му преждевременно от затвора през 2004-а, Бенел отново бе вкаран там, този път за още 5 признати престъпления срещу деца под 15 години.

Разкритията на Уудуърд обаче предизвикаха вълна от признания на други играчи, изживяли подобни травмиращи случки в детските си години.

Бившите национали Пол Стюърт и Дейвид Уайт, звезди от 80-те и 90-те години в английския футбол, са сред излезлите с имената си.

И двамата са израснали в Северозападна Англия, в клубове около Манчестър, където основно се е подвизавал Бенел. Но и двамата казват, че не той е треньорът, който им е посягал.

Само за 2 дни свързалите се с откритата телефонна линия за сексуално насилие на деца във футбола към английската полиция са над 50.

Жертвите вероятно са стотици, подозира Стюърт, чиято кариера мина през Тотнъм, Ливърпул и Саутхемптън, а днес животът му е объркан от наркотици и алкохол.

"Взимах кокаин, за да не мисля за онези години", признава някогашната звезда. Той бе един от славното трио на Спърс, наричано "Трима Пол" - Пол Стюърт-Пол Гаскойн-Пол Уолш, което помагаше на Гари Линекер да бележи десетки голове в отбора.

И го е правил дори като играч, защото спомените от юношеския тим никога не го напускат (на снимката горе - Стюърт бележи победния гол за Тотнъм на финала за Купата на ФА срещу Нотингам през 1991-ва).

Уайт (на водещата снимка), икона за феновете на Манчестър Сити, голмайстор от края на 80-те и началото на 90-те, също излезе с името си и разкри за посегателства на треньор-педофил в годините, докато се е изграждал като играч.

И той днес изглежда развалина - напълнял с поне 30 килограма, с проблеми с алкохола и в бизнеса, където компанията му наскоро бе обявена в несъстоятелност.

"Бари Бенел и такива като него са провалили стотици животи - анализира Пат Невин, звезда на Евертън и Челси от 80-те. - Сигурно жертвите са много, а нищо чудно и треньорите, които са го правили, да са стотици. Посегателствата може да продължават и днес, кой знае..."

Футболната асоциация също се зае със случая, както и полицията.

Смята се, че днес е много по-трудно да се случват посегателства към деца в школите по футбол, защото дори тренировъчните игрища са под постоянно наблюдение от десетки хора и камери, а и създаването на интернатите към академиите не дава възможност треньори да взимат у дома млади футболисти, както се е случвало през 80-те и 90-е.

Тогава семейства са оставяли децата си "под попечителство" за седмици, за да са по-близо до отбора и тренировъчната база.

След като обадилите се на засега анонимната телефонна линия за изповеди са над 50, вероятно до седмица ще минат 100. И нищо чудно да видим още имена сред тях, още звезди от миналото...

Скандалът може да се окаже най-големият в историята на английския футбол.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията