Поклон до земята за Стиви Джи

Свои и чужди почетоха кариерата на легендарния капитан на Ливърпул и Англия

Sportinglife
Sportinglife 13:35 ч., 25 Ное 2016
0
2203
GETTY IMAGES

След 862 мача, 19 години и хиляди неизбледняващи спомени, Стивън Джерард каза "стоп".

Повече няма да играе, но със сигурност ще остане близо и във футбола. Почти е изкарал всички необходими лицензи за треньор на най-високо ниво в европейските лиги, като му остава да покрие тестовете пред УЕФА в началото на 2017-а.

Джерард е в сърцето на всеки, който обича Ливърпул, а в паметта на запалянкото, независимо на кой отбор, ще останат головете, пасовете, шпагатите и лидерската му роля - изобщо, отказва се един от големите на новото време в играта.

Светът на футбола му показа с почести в модерния, дигитален стил на изказването им, че Джерард е бил и остана значима фигура за любимия спорт на милиарди.

За почитта на приятели и съотборници, с които е делил една съблекалня - ясно.

"Най-великият който някога е имало, който има и който ще има", написа Джон Фланагън, който сега е под наем в Бърнли.

"Най-добрият, с когото съм играл", публикува в twitter капитанът на Фейенорд Дирк Каут.

"Беше чест да играя с теб!", написа Фернандо Торес.

Чаби Алонсо, Пепе Рейна, Алваро Арбелоа, Майкъл Оуен, легендите на клуба Йън Ръш, Джон Олдридж...

Както и настоящите играчи Емре Джан, Лазар Маркович, Джордън Хендерсън, Даниел Стъридж, споменаващи, че Стивън е човекът, който ги е подкрепил от първия им ден в Ливърпул.

Всичко това можеше да се очаква.

Но и съперниците се поклониха до земята на Стиви Джи.

"Благодарим за всичко, което си дал на света на футбола", написа официалният twitter профил на Барселона под снимка на Джерард и Луис Суарес, които си разменят фланелките след мач на каталунците с последния тим на легендата - Лос Анджелис Галакси.

Стоук Сити, Блекбърн Роувърс, Борусия Дортмунд, Интер, Милан и още куп клубове също използваха официалните си канали, за почетат деня, в който Стиви окачва бутонките.

Сайтът на Висшата лига добави към снимката и статистика: Джерард е бил пряко замесен в 212 гола във Висшата лига за Ливърпул - 120 вкарани и 92 асистенции.

"Бяхме съперници и преживяхме незабравими финали. Поздравления, Стивън Джерард, за невероятната ти кариера!", написа Кака, а снимката в профила му е направо убийствена - с англичанина и официалната топка преди финала в Шампионската лига от 2005-а.

Онзи в Истанбул, който никой не може да забрави...

"Поздравления за кариерата ти, ти си истинска легенда, който знае значението на думата "капитан". Прегръдка, Кафу!", написа легендарният бразилски десен бранител в своя профил.

"Голям съперник, велик играч, успех Стиви Джи", поклони се и Алекс дел Пиеро.

"Винаги съм казвал, че исках да играя с него. Какъв играч и човек, и каква страхотна кариера!", написа Тиери Анри.

"Брилянтен играч, световна легенда. Поздравления за това, което направи за футбола", добави и снимка с Джерард митичният лидер на Интер Хавиер Санети.

Великолепно и различно е посланието на Дейвид Бекъм, който не пусна снимка на приятелска прегръдка от мач с Джерард, а един убийствен шпагат, който е получил от Стиви в мач Ливърпул - Юнайтед.

И текст:

"Този ден неизбежно щеше да дойде, но пак е тъжно да видиш един от най-големите полузащитници на нашето време да се откаже.

Беше удоволствие за мен да съм капитан на Англия, знаейки, че Джерард е до мен в състава. Да играеш срещу него винаги бе изпитание, а освен това е отличен приятел извън терена. Успех, Стиви, на теб и прекрасното ти семейство!".

Това е последният салют към Джерард от футболния свят. Поне - към играча Джерард.

Следващата глава предстои да бъде написана. Чакаме я с интерес.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията