Една оставка не решава проблемите на ЦСКА

От лятото досега клубът се препъва и пада в грешките си

Динко Гоцев
Динко Гоцев 10:45 ч., 28 Ное 2016
0
2884

ЦСКА и Едуард Йорданеску се разделиха след точно три месеца до деня, в които опитаха да работят заедно.

Не успяха. Румънецът не спря да казва директно нещата, които мисли, че не са наред. Но пък на терена отборът не показа с нищо, че може и иска да се промени към по-добро.

Няма нищо по-логично от това при такова представяне да си иде треньорът. Неговите резултати са незадоволителни и обликът на тима не се е изменил.

Само дето в ЦСКА проблемите са много по-дълбоки от това дали Йорданеску или Филипеску ще е треньор.

За три месеца синът на Ангел Йорданеску води "червените" в 12 мача, като спечели 6 от тях - срещу Локо (ГО), Черно море, Берое, Монтана и Славия. Загуби от Дунав, Локомотив (СФ) - фатално за купата, Локо (Пд) и Лудогорец. Нито един от тимовете, които ЦСКА успя да победи с него, не е в първата шестица към момента.

Равенството с Верея на "Българска армия" бе предостатъчен повод, а и обидите от трибуните към румънеца ясно показаха запалянковската нагласа.

Само че вероятно никой от премръзналите и тотално побеснели от играта фенове не е имал сили да помисли - какъв е този отбор, който ще има поне четири (а може и да станат повече) треньори за един шампионат?

Защото след временния Стамен Белчев на Нова година ще дойде треньор №4 за сезона. Ако и той падне 2-3 пъти напролет, нищо чудно за края на първенството през месец май да имаме "Мамбо номер пет". Защо не?

За 5 месеца от старта на сезона ЦСКА като клуб сбърка поне 5 пъти в генерални неща от стратегията си. Ако въобще има такава.

Първата грешка е в продължителна форма, тя и сега си подрива стабилността в клуба: Продължава да не е ясно кой кой е в него.

Кой е спортен и кой - изпълнителен директор?

Пламен Марков? Едва ли... Не сме чули и видяли да е с някакъв решителен глас. Стойчо Стоилов? Или синът на Гриша Ганчев - Данаил? Или пък Трифон Попов? Ако са те, нека поне се знае официално, та да са наясно феновете и ние-журналистите, към кого да отправяме въпросите.

Грешка №2: Летният хаос с подготовката, водена от един треньор, който бе с подписана оставка 2 месеца, преди накрая да стори неизбежното и да я даде.

Христо Янев се казва и с него се отнесоха отвратително - или трябваше да бъде сменен още на 1 юни с мотив, че не е готов за елита (ако това е мнението на клубното ръководство), или да остане да си прави отбора, който води през подготвителния период. С неговото махане автоголът се брои за два - първо удар по човек, който заслужи уважение на "Армията", второ - по отбора, който тотално се промени с неговата смяна.

Грешка 3: Разтурването на ядрото от миналогодишния тим, което имаше не толкова игрови, а психологически ефект на "Армията". ОК - някои от играчите не били достатъчно класни за Първа професионална лига (аргумент за освобождаването им).

Ами запази основните, прибави класа, каквато мислиш, че е нужна, но не прави изцяло нов отбор за сметка на доказано отдадени на каузата играчи. Впрочем - да поспорим, ако искате, дали с отбора от финала за Купата на България през май срещу Монтана, ЦСКА нямаше да има същия актив от 25 точки след 15 кръга в Първа професионална лига сега.

Грешка 4: Омесването на 3 групи състезатели в нещо като отбор. Играчите от Ловеч, играчите от София, както и някаква група нехайни португалци, привлечени в последния момент, очевидно незаинтересовани и дотук - с нулев принос към отбор и клуб.

От тези три разнородни групи не Янев, не Йорданеску, а Гуардиола не може да изгради съблекалня, отбор и колектив. Езиковата бариера е само началото на проблема между тях.

Грешка 5: Напомпването на някакви фалшиви очаквания. Във всяко отношение. ЦСКА уж тръгна от нула, преди година бе под ватерлинията и изчезваше, а сега едва ли не - всяка загуба е провал и се гони титла.

Реалистичното отношение е да се търси стабилизиране в управлението, да се намери баланс в очаквания и ситуацията в момента. А тя е хаотична - това не е отбор в истинския смисъл на думата, а сбор от играчи.

Това не е ръководство все още, а "хората около собственика", които тепърва се запознават с това какво се прави и как се прави на "Армията".

В същото време около ЦСКА има твърде много едновременно кресливи и също така претенциозни запалянковци, които викат от "А" сектор, че отборът не играе като Барселона. И може би забравят, че за 20 години назад ЦСКА е играл добър средноевропейски футбол може би в 3-4 сезона. Максимум.

И всеки път това ниво бе задържано за кратко заради хаос, чести треньорски смени, неясноти, истерии около клуба, нечисти отношения ръководство-играчи и т.н. Последното явно вече поне е елиминирано. Останалите фактори обаче са си налице и именно от тях трябва да започне работата си в ЦСКА босът на клуба.

Иначе и с най-скъпите играчи няма да стане. Просто футболът не работи така.

Той се подчинява на логика и структурирана работа. Справка - най-скъпият отбор в света, събран за около 500 милиона лири, с най-скъпоплатения мениджър в света, в момента е осми в английското първенство. Но поне е сигурно, че Манчестър Юнайтед ще сложи бързо нещата в ред и ситуацията е временна.

Докато в ЦСКА тя е "временна" вече две десетилетия и Ганчев трябва да има задача №1 да промени точно това.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията