Копа Чапекоензе

Светът на футбола се обедини в помощ на клуба, който загуби всичко

Sportinglife
Sportinglife 01:05 ч., 30 Ное 2016
0
1764

Ден по-късно.

Светът на футбола се обедини, както само трагедия може да обедини нещо толкова мащабно.

Няма клуб на света, който да не помогна на Чапекоензе с това, че... бе насреща.

Копа Судамерикана вече ще се казва Копа Чапекоензе, ако КОМНЕБОЛ приеме предложението на куп бразилски, аржентински и колумбийски клубове, внесено късно във вторник. И защо да не го приеме?

Турнирът, в който бразилският отбор остава вечен финалист, а в сърцата на града и феновете си - вечен шампион, ще напомня с името си година след година за трагедията.

Около 20 000 се събраха на стадиона на Чапе късно във вторник, за да си поплачат и изпратят любимците си.

За тях, хората от града Чапеко, най-тежкото предстои - телата на тези, които излетяха за Меделин, но не стигнаха, ще пристигнат и трябва да бъдат погребани.

На стадиона имаше песни и сълзи, а аржентинският нападател Алехандро Мартинучо, останал да лекува травма и не пътувал, дори не намери сили да излезе до терена. "Не мога да мисля, не мога да говоря. Имам три деца, трудно е да им обясня, че трябваше да съм в този самолет", промълви само пред тв репортерите.

Бразилските клубове Вашку да Гама, Сантос и новият шампион Палмейрас са готови да дадат играчи под наем за по година или две на Чапе. Предложиха го на ръководството, въпреки че в страната никой не мисли за футбол. Тридневен траур, обявен от президента, заля Бразилия.

Също така Лигата ще обсъди предложението на Палмейрас да бъде регламентирано, че в следващите три сезона Чапе не може да изпадне от елита - дори да е на местата в зоната на дъното. Така ще се даде време клубът да събере и направи отбор.

Пари Сен Жермен изяви готовност да инвестира 40 милиона евро в клуба, за да му помогне да се изправи на крака - загинаха директори, технически щаб, 19 играчи...

Засега Чапе отказва такива пари от Париж.

"Уембли" запали арката си в зелено - в знак на почит към клуба. По подобен начин преди година най-символният стадион в света грейна в цветовете на френския трикольор заради смъртта и ужаса в Париж след терористичните атаки.

Да, арката този път стана зелена...

Но емблемата на клуба от вчера е черна, а не зелена. Чапе смени цвета и вероятно ще го остави такъв завинаги. След тази трагедия нищо никога няма да е същото за организацията, доказала как можеш за няколко години да обединиш усилията на фенове, играчи, ръководство, и да стигнеш мечтите си.

Чапекоензе е почернен завинаги.

На "Анфийлд" в Ливърпул трибуната "Коп" смеси минутата мълчание с бавно и почти църковно пеене на "You`ll Never Walk Alone", а капитанът на домакините - блазилецът Лукас Лейва, едва сдържаше сълзите си по време на изпълнението.

В Торино също бе емоционално. Преди мача за Копа Италия на "биковете" с Пиза футболистите на домакините вдигнаха плакат на терена: "Торо е с Чапе", а агитката написа транспаранти в подкрепа на отбора.

Торо е травмиран завинаги от катастрофата със самолет от 1949-а, която отнема най-силния италиански отбор (вероятно в историята) и оставя дълбок белег на лицето на клуба.

Нямаше стадион в Европа - от Дижон до Хъл, където да не бе спазена минута мълчание. В залите на НБА на таблата се появи емблемата на Чапе, а феновете аплодираха. И спортът замръзна, шокиран от трагедията.

Той няма граници - солидарност е една от думите, които го характеризират.

Кристиано Роналдо е изявил готовност да дари 3 милиона евро на клуба и семействата на близките. Неофициално засега, но няма нищо учудващо да го направи, асът е известен с жестовете си на благотворителност.

Лео Меси написа в twitter само: "Моля се за семействата", а съотборникът му Неймар успя да пусне емотикон, потънал в сълзи. Като всеки бразилец, нападателят е съкрушен от ужаса.

Така светът на най-великата игра "връчи" последния трофей на играчите, които бяха толкова близо до първия такъв за клуба.

На страницата на Чапе във facebook се появи шарж, на който момчетата в зелени фланелки получават медали в Рая, вместо тези, към които се бяха устремили във финалите срещу Атлетико Насионал, които не успяха да изиграят.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията