Марио, който промени съдбата си заради Ливърпул

Един българин, израснал в Италия, живее в Града на Бийтълс, за да е по-близо до отбора

Динко Гоцев
Динко Гоцев 08:55 ч., 12 Дек 2016
0
4717

Град Ливърпул не е голям икономически център с огромни бизнес ресурси и предлагащ неограничени възможности за работа и развитие. Такива са например Лондон и Манчестър.

Хората от цял свят ходят там заради Бийтълс и заради футбола. Някои просто го използват като порта към Великобритания и Европа, защото е пристанище със световна значимост.

Един млад българин, който изкара почти целия си живот в Италия, избра Ливърпул.

Не за туристическо посещение и тур из пъбовете на "Матю Стрийт", където легендарната четворка е започнала да пее, преди да покори света. Не за някое селфи на прочутия "Албърт док" край река Мърси.

Марио Джунински избра да живее в града, и то единствено заради голямата любов на живота си - Ливърпул.

Футболният отбор с червени фланелки, който печели сърца по света далеч по-лесно, отколкото някои други клубове стигат до трофеите и славата.

И който сякаш става все по-силен магнит за тези сърца с годините, в които не успява да стигне до титлата в Англия. Все пак - какво тук значи някаква титла, когато говорим за любов?

Марио е роден в София през 1989-а, но твърде рано страните, които може да нарече "свои" стават две. Между 1991-ва и 1994-а родителите му се местят в Италия, а от 2000-а живеят там за постоянно.

Момчето расте в Анцио, като може спокойно да бъде сбъркан с италианец, когато говори. В него живеят българин и местен, но сърцето му говори на трети език - ливърпулския скаусърски акцент.

Любовта, която промени живота му, пламва през 1997-а, когато гледа мач Ливърпул - Гримзби за Купата на лигата. Нищо и никаква среща, ще кажете. Но вижда Майкъл Оуен, а и колко мачове от Англия гледахме тогава?

В онази вечер Оуен прави хеттрик, а за едно 8-годишно момче това е достатъчно, за да избере любимия си играч и отбор.

За първи път гледа наживо Ливърпул през декември 2001-ва, когато с Оуен в атака "червените" правят 0:0 на "Олимпико" срещу Рома. Това е дебютът на Марио.

Първи мач от дълга серия.

Пътува из Европа за мачове.

Ходи и до Ливърпул, като взима самолета от летище "Чампино" край Рим, лети до Манчестър и оттам се качва на влака. Първоначално посещава Града на Бийтълс само за мачовете, еднодневни пътувания, няколко бири в пъба, гледа любимците си и се прибира.

Постепенно удължава престоите. Намира приятели, а градът го очарова. Естествено, в Ливърпул има какво да се види, но истината е - пленява го с това, че там е отборът, който е откраднал сърцето му. Такава любов няма край, всеки запалянко на който и да е клуб по света го знае.

16-ия си рожден ден Марио никога няма да забрави.

На 25 май 2005-а Ливърпул бие Милан с дузпи на финала на Шампионската лига в Истанбул след най-чудния мач, който никой сценарист няма смелост да измисли. 0:3 за фаворита, 3:3, а накрая - победа!

11 години по-късно, през март тази година, българинът с италианско образование и ливърпулско сърце променя живота си завинаги. Променя съдбата си.

Той отново хваща самолета и тръгва от Анцио за Ливърпул, но този път - за постоянно.

"Оставих всичко, приятели, семейство и работата си. Тук съм добре, по-близо до отбора и с достатъчно възможности от професионална гледна точка, за да живея в града. Имам много приятели в Ливърпул, хората тук са изключително добронамерени", разказа наскоро за популярния италиански журналист Джанлука ди Марцио, който писа за историята му.

Марио е специалист в сладкарския занаят, така че не му е трудно да намери работа.

В събота планът е ясен - грабва шалчето и - на "Анфийлд".

Ходи при всяка възможност и на тренировъчната база на отбора в Мелууд. Снима се с Юрген Клоп, като дори го накара да прати поздрав на италиански за феновете на отбора в тази страна.

Видеото с германския мениджър стана хит в интернет, след като Марио го сподели в профила си във facebook.

Почти всяка седмица българи пътуват за мачове на Ливърпул, а него всички го познават. Снимките му с момчета и момичета от родния фенклуб пред стадиона са стотици.

Преди две години, когато "червените" гостуваха в София за мач срещу Лудогорец, Марио си дойде у дома. Пак поводът бе отборът на сърцето.

Не пропуска домакинство в Англия, вече е истински скаусър, който лети с агитката и из Европа.

Кадърът с вдигнат шал на празните и тъжни трибуни в Базел от месец май, минути след загубата на финала в Лига Европа от Севиля (1:3), бе показван по европейските тв канали. Снимката обиколи вестниците не само в Англия.

Но малцина знаеха кой е този фен - символ на вярност и в тежкия момент на поражението.

Името му е Марио и е българин.

По душа - ливърпулец.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията