Най-лудият боксинг дей в историята

66 гола в 10 мача бележат паметен кръг преди 54 години

Sportinglife
Sportinglife 10:35 ч., 24 Дек 2017
0
5619

Следващият кръг в английския футбол е специален. Той ще е на 26 декември - денят, известен като Боксинг дей. Традицията вече е известна на света - с подаръците, които се отварят сутринта след Коледа.

От 1957-а британският футбол загърби мачовете на 25-и, защото се счита, че дори и играчите имат нужда да изкарат Коледа у дома при семействата си. И измести двубоите от празничната програма на 26-и.

Мачовете на Боксинг дей остават закон и днес, а в едни луди 24 години между 1960-а и 1984-а програмата се прави така, че кръгът на 26-и декември е огледален с този на 28-и!

Така на Боксинг дей Ливърпул гостува на Лестър да речем, а 2 дни по-късно го приема - нещо като реванш! Невероятно шоу! Получават се крайно любопитни резултати, като част от магията на Боксинг дей е именно в головите трилъри и големите изненади. Падаш и биеш за 72 часа срещу един и същ отбор.

Лудите резултати са лесно обясними, по празниците главите на играчите може да ги няма на терена. Хората се забавляват с уникални мачове, но ако си долу и трябва да играеш, далеч не е толкова лесно.

Най-великият кръг на Боксинг дей е несъмнено този от 1963-а. Това е най-резултатният ден в цялата история на елитната дивизия в английския футбол с 66 гола в 10 мача.

В онзи декемврийски следобед Челси бие Блекпул с 5:1 навън. Един от голмайсторите за гостите е Тери Венейбълс, когото познаваме от по-късните му години на мениджър на Барселона, Тотнъм и Англия.

Бърнли громи Манчестър Юнайтед с 6:1 у дома, което се приема за сензация. 18-годишният Уил Морган, който е на проби (!), прави невероятен мач и развинтва гостите. В края на сезона тези точки са фатални и Юнайтед губи титлата с 4 пункта зад Ливърпул.

Бъдещите шампиони вкарват 6 на Стоук (6:1), като Роджър Хънт бележи четири пъти.

Уест Бромич и Тотнъм правят 4:4, Блекбърн направо унижава Уест Хем с 8:2 на неговия стадион. Но най-голямото шоу остава за Фулъм, който бие с 10:1 Ипсуич.

Алън Мълъри играе за Фулъм в онези дни, редом с легенди като Боби Робсън и Греъм Легат.

"Бяха велики времена - спомня си Мълъри. - През 1963-а валя обилен сняг, събрахме се в 8 ч сутринта на стадиона и чистихме, редом с председателя на клуба, мениджъра, служителите и няколко запалянковци от околните къщи до стадиона.

В 15 ч теренът бе годен за игра, а трибуните - пълни. Бихме с 10:1 и вечерта го отпразнувахме по домовете със семействата.

На 28 декември рано сутринта тръгнахме от гара Падингтън за гостуването, като във влака мениджърът отвори две бутилки вино - да се почерпим за Коледа. Едва ли е изненада, че паднахме..."

Да, Ипсуич си отмъщава - 4:2 на свой терен два дни по-късно.

Юнайтед направо си го изкарва на Бърнли и бие с 5:1, почти изравнявайки позорния резултат от Боксинг дей.

Само два отбора печелят отново - Ливърпул и Челси.

Велики времена ще да са били.

Само вижте таблото (горе) с резултатите и 66-те гола в 10 мача, за да се уверите.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията