Смешният и малко плашещ свят на талисманите

Кой преспа с Мис Мет и защо Хари Стършела се хвърли в краката на Вилфрид Заха?

Sportinglife
Sportinglife 17:20 ч., 27 Дек 2016
0
609
GETTY IMAGES

Те са забавни, донякъде. Привличат ти вниманието в почивките по време на играта, разсмиват децата от първия ред, но... понякога и ги ужасяват.

Светът на талисманите в спорта става все по-смешно - страшничък, като не е ясно дали синът ви вечер ще разказва възторжено на майка си как се е заиграл с Булдога Тоби или ще се буди в кошмари от него.

Бразилският Крисиума директно пише на официалния си сайт, че Тайгър - талисманът, който обикаля пред сектора на торсидата (на основната снимка), е измислен, за да плаши съперниците. Част от играта.

Типично за модерния спорт, всичко е бизнес, всичко е шоу. Но понякога границите се преминават.

В последните дни талисманите, т.нар. в английския sports mascotts, влязоха в новините по смешни, но и съвсем сериозни причини.

Това са хора, разбира се, предрешени в костюми, опитващи да напомнят (невинаги успешно) за клубната емблема или прякор.

Първо в Щатите прочутият символ на бейзболния Ню Йорк Метс, който е... момиче, си направи собствен профил в twitter.

Мис Мет - както е името на това човече с глава - бейзболна топка и симпатични очи, веднага стана обект на подигравки от ... twitter акаунтите на други талисмани в Лигата!

Те я засипаха със снимки с нея от мачовете на техните отбори срещу Метс и намекваха, че са "са имали любовна афера с нея" - казано елегантно.

Майтап, ще кажете. Закачка, кодош. Но ако синът ви е на 8 години и редовно го водите да гледате Метс, и реши да ви пита какви са отношенията на любимата му Мис Мет с мъжкаря Слъгър (лъвче, талисман на Канзас Сити), вероятно закуската ще ви се стори безкрайно дълга и тягостна.

В Англия, където талисманите край терена се появиха преди 20-ина години, когато Висшата лига копира бизнес модела на американските спортове в доста отношения, също се разрази скандал.

Маскотът на Уотфорд - Хари Стършела, се хвърли артистично в краката на крилото на Кристъл Палас Вилфрид Заха след края на мача между двата отбора в понеделник.

Двубоят завърши 1:1, а десетина минути преди края Заха падна за дузпа, която обаче не бе отсъдена. Нападателят получи картон за симулация, доста спорен.

За да го иронизира, човекът с костюм на стършел се метна иронично пред краката му при напускането на терена на отборите.

Големият Сам Алърдайс, който напоследък явно е позагубил чувството си за хумор край скандалите с подкупи и уволнението от поста мениджър на Англия, нападна словесно маскота.

Сам сега води Палас и изригна: "Талисманът сгафи - Уотфорд трябва да направи нещо за това. Реакцията му е недопустима."

Самият Заха изобщо не се трогна, защото е меко казано абсурдно да влизаш в спор или дискусия с ... талисман. С човек, преоблечен като стършел.

Маскотите понякога са доста отблъскващи създания на човешкото въображение.

Кингсли, който ръкомаха край тъчлинията на домакинствата на Партик Тисъл в Шотландия, е нещо средно между глава-слънце и уродлив зъл герой от анимационно филмче, който иска да изяде добрата пчеличка Мая (да кажем).

Как феновете на отбора обясняват на децата си присъствието му, един Господ знае.

В Мьонхегладбах дечурлигата се правят, че не виждат плашещо наближаващия ги Юнтер - едно подобие на муле, което трябва да е забавен талисман.

Вероятно все по-малко деца ще има по трибуните, след като той е налаган от клуба като постоянна атракция на мачовете.

Насред морето от реещи се балончета над терена на Уест Хем преди мачове крачи един странен индивид - тоест, човекът вероятно си е съвсем нормален, но с костюма на Хамърхед изглежда като някаква лоша шега с филм за извънземни.

Талисманът на "чуковете" е екстравагантен, а докато от уредбата звучи "Аз правя балончета" - химна на клуба, роботизираното чудо с глава на чук обикаля и вдига на крака трибуните. Тоест - опитва да прогони тези, които са се престрашили да влязат да го гледат толкова рано.

Ако пък идете в Япония и - по необясними причини - непреодолимо желание да гледате мач напира у вас, може да се сблъскате с Доромпа.

Талисманът на ФК Токио чупи тухли с удари от каратето край терена, прави хватки и нанася удари на резервните играчи на съперника. Не, не - това последното е шега, разбира се. Или поне така се надяваме.

Трябва да си много корав, концентриран и вглъбен в ставащото на терена, за да не им обръщаш внимание. Не всички са странни и леко притеснителни, има и симпатяги.

Например Гънърсаурус - името е от динозавър и гънър (фен на Арсенал) не може да стресне Арсен Венгер, докато се разхожда с огромните си обувки край него преди мач на лондонския клуб.

Един от най-странните талисмани във Висшата лига обаче е по-скоро с излъчване на добряк, отколкото с плашещата и загадъчно притеснителна осанка на някои свои "колеги". Само се надяваме Арсен (горе) да не си мисли, че алюзията с динозаврите е намек за възрастта му.

Странен е светът на маскотите. Уж трябва да е смешен и забавен, но...

Има нещо тайнствено и страшничко.

Особено, когато дизайнерите са се престарали!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията