История за дъжд, чадъри и Луис Суарес

Уругваецът последва любовта на живота си Софи, за да стигне до семейното и футболно щастие в Барселона

Sportinglife
Sportinglife 11:00 ч., 30 Дек 2016
0
20129

"Мачът с чадъра промени всичко", подрежда спомените си уругваецът в книгата. Не уточнява за кой от двата говори - с Партизан или Витес? Може би - и за двата?

Но въпреки силното начало и увереността на терена, главата на тийнейджъра все още не е на мястото и. Думите са на Янс. Нещо го тормози. Това "нещо" е Софи Балби, също спомената вече - нали не сте забравили първата история за чадърче?

В началото на този първи сезон, в който вкарва 15 гола, Луис дори иска от клуба да бъде пратен под наем... в Хетафе. Просто това е в Испания, по-близо до Софи! Хората от Грьонинген реагират бързо.

И най-вече Хенк Велдмате, който е скаутът, настоял клубът да вземе уругваеца за 800 000 евро - огромна сума за бюджета на малкия отбор, след изгледан само един мач на Насионал.

Велдмате урежда Софи да отиде да живее в Грьонинген. Двамата се събират, което решава единия проблем на Луис. И то бързо, преди да започнат важните битки на терена.

Другият са килограмите.

Суарес пристига на предсезонна подготовка с новия си отбор с лично тегло от близо 90 килограма. Янс нарежда на докторите на клуба да изготвят диета и побеснява, когато разбира, че уругваецът яде в "Макдоналдс" и пие кока-кола.

Заповедта е: Сваляш до 83 килограма или ще тренираш и играеш във втория отбор. Луис в началото изпитва трудности, като цяло той не е от дисциплинираните и изпълнителни младежи.

Пристигането на Софи помага и тук.

"Тя се грижеше да спазвам диетата, аз влизах у дома след тренировка и отварях хладилника. Навик от Уругвай. Но там бяха наредени само нещата, които можех да ям и да пия по списъка на клуба... Благодарение на нея се справих".

Всъщност и до днес Луис Суарес пие само вода и плодови сокове (те са само за ваканциите, не по време на сезона). Никакъв алкохол, никакви газирани напитки. В Грьонинген заповедта променя ежедневието му.

На терена нещата вървят все по-добре. Уверен в себе си, с любовта на живота до него, Суарес тероризира отбраните в Ередивизи. Остава да научи още 1-2 неща за играта в Европа. Например - не можеш да падаш постоянно и да търсиш нарушения.

Симулациите са проблем, а съдиите са безпощадни. Луис показва характера си, жестикулира, крещи, тръшка се по игрището "онеправдан". Янс се заема и с това.

Уругвайският нападател завършва първия си сезон с 15 попадения в 37 мача във всички турнири. И още през февруари националният отбор на Уругвай става реалност - викат го за дебют срещу Колумбия.

Паметен дебют в стил "Суарес". Гонят го за два жълти картона, като първият е за оспорване на съдийско решение, а вторият - за симулация.

Феновете са раздвоени у дома, момчето е страхотно талантливо, горещ характер, но... изглежда има проблем с темперамента и главата.

На трибуните в този ден обаче е впечатлен и един чужденец, прекосил Океана, за да гледа мача. Той е представител на Аякс.

Предложението от гранда към Грьонинген идва още в края на април, преди сезонът да е завършил. 3,5 милиона евро, близо пет пъти повече от платеното на Насионал.

Но Грьонинген отказва. Суарес, както вече се е случило веднъж в предишния му клуб, е вбесен от това. И "стачкува" на терена. Просто играе лениво, очевидно го прави демонстративно в първия мач след предложението на Аякс. Но големият удар за клуба, който го довежда в Европа, идва седмица след отказа на първата оферта.

Суарес и агентът му разбират, че има правило в Холандската федерация, според което Грьонинген трябва да приеме такава сума и предлаганата удвоена заплата на играча, ако предложението е от клуб, който ще играе в Шампионската лига. Странно правило... Но го има. Аякс се е класирал вече за най-важния европейски турнир.

Уругваецът завежда иск срещу Грьонинген, за да бъде пуснат в Аякс. Делото продължава и след края на сезона, чак до средата на лятото. Предсезонната подготовка на Луис минава мрачно, в клуба не са щастливи от постъпката му. Но 10 дни преди новия сезон

Федерацията отсъжда в полза на Грьонинген и уругваецът трябва да остане там.

Часове по-късно Аякс се връща с оферта за 7,5 милиона евро, която Грьонинген приема за 20 минути. На 10 август 2007-а Луис Суарес подписва с един от най-големите исторически отбори на Европа.

На 15 август е представен като нов играч на Аякс, а след това вкарва в дебюта си при 8:1 над Де Граафшап. Добавя още две попадения в първия си мач у дома, на "Амстердам Арина".

Трансферът оставя лек горчив привкус в Грьонинген, но и днес там признават едно - Суарес е тренирал напълно отговорно и професионално в седмиците, докато се е чакало решението и е дошла втората оферта. И е дал дума да изиграе сезона на пълни обороти за клуба, ако такава е съдбата му.

Ситуацията напомня много случилото се през 2013-а в Ливърпул, когато уругваецът твърдеше, че има клауза за освобождаване и Арсенал е готов да я плати.

Пратиха го да тренира сам с дъщеря си Делфина, докато отборът бе на турне в Щатите. Накрая на лятото Суарес се разбра с Ливърпул и остана, а след това направи най-силния си сезон в кариерата до тогава.

След 81 гола в 110 мача за Аякс, Ливърпул бе следващата му дестинация, а година след споменатата драма с пропадналия трансфер, Луис подписа с Барселона и пътешествието му към щастието завърши.

Там е домът на родителите на Софи, а вече и на семейство Суарес.

А без Софи, кой знае къде щеше да е Луис днес? - думите пак са негови.

А и без Рон Янс с онова зелено чадърче.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията