Януарски трансфери в Англия - внимавай какво си пожелаваш

За всеки Видич и Суарес има поне по един Керъл или Нсереко

Sportinglife
Sportinglife 15:00 ч., 02 Яну 2017
0
1566
GETTY IMAGES

Януарският трансферен пазар е много тънък лед в бизнеса на футбола.

Големите клубове рядко посягат към сделки в него, освен ако тримата леви крайни защитници не са едновременно контузени, оперирани, наказани за дълго или... отвлечени например.

През януари пазарът е най-труден. В разгара на сезона на големите европейски лиги, никой няма да ти продаде аса си - или поне, не евтино. Имаш проблем с картотеката му за Европа, с адаптацията, с новия му дом, пристигането на семейството...

Особено в Англия, където ако вземеш ново попълнение в първия месец на годината, то дори няма време да се запознае поименно със съотборниците, преди да дойде първият му мач.

Футбол през 2-3 дни, на огромна скорост, в специфични условия. Много голям и шансът да му направиш лоша услуга и дори добри играчи през годините са се проваляли, след като тръгват лошо в месомелачката на януари и с тежестта на големи пари, платени за тях.

Ето пет трансферни провала на този различен прозорец, както и пет големи успеха във Висшата лига на играчи, взети през януари.

Провалите

Анди Керъл, 2011-а

Той остава рекордният трансфер на Ливърпул, като час преди затварянето на пазара на 31 януари 2011-а дойде от Нюкасъл за 35 милиона лири. Първите три месеца изкара извън игра, контузен.

После имаше голямо желание, но то не се покриваше с възможностите му, да не говорим за сумата, платена за него.

Вкара и важни голове, но твърде малко, за да се гордее Ливърпул с тази сделка. Донякъде утешително, бе продаден за 15 милиона на Уест Хем и загубите бяха редуцирани.

Хосе Антонио Рейес, 20 милиона лири

Арсенал го взе през зимата на 2004-а от Севиля, като надеждите на Арсен Венгер бяха за феноменален талант, който ще разцъфне в и без това страхотния вече отбор на "артилеристите". Край Виейра, Анри, Адамс, Люнгберг и останалите, Рейес можеше да стане един от топ играчите на света - имаше уникална левачка и дрибъл.

Но се оказа, че има проблем с носталгия по дома, което е хроничен случай при играчи, тръгнали от Севиля към Англия (Хесус Навас е друг христоматиен пример).

Тръгна си през 2006-а без да убеди никого в огромния си потенциал.

Савио Нсереко, 9 милиона лири

Когато през 2009-а, Бреша го продаде на Уест Хем, официалните вести бяха, че кандидати за подписа на германския младежки национал са още Милан, Борусия Дортмунд и Севиля. Невероятно, но Източен Лондон спечели наддаването. Или пък - италианският клуб добре си изигра картите и всъщност не е имало никаква надпревара за подписа му.

От играта му по-скоро следва да е било второто. Нсереко страдаше от депресии, кри се от клуба в къщата на сестра си край Мюнхен, не тренираше достатъчно... Бе пратен във Фиорентина, където също не игра.

Дойде и в България, игра малко за Черноморец и Берое, записвайки общо 21 мача.

Без никакъв особен ефект.

Костас Митроглу, 12,7 милиона лири

Звездата на гръцкия футбол пристигна като голова машина в Западен Лондон преди 3 години. Асът на Олимпиакос бе купен от Фулъм, който търсеше решение на проблем с попаденията и да се спаси от изпадане.

Митроглу не допринесе и за двете неща, напълно отказа да учи английски и да се адаптира към живота и играта на Острова.  Бързо, бързо го върнаха под наем в Олимпиакос, но изумителното е, че днес ниже гол след гол за Бенфика в португалското първенство и Шампионската лига.

Умар Ниасе, 14 милиона лири

Преди година на 7 януари феновете на Евертън танцуваха от радост, когато мениджърът Роберто Мартинес обяви трансфера на Ниасе от Локомотив (Москва).

"Бърз, мощен, страхотен реализатор и много амбициозен младеж, който е гладен да успее в Англия", го представи Мартинес.

Изигра 19 минути от януари до края на същия сезон, като изпъкват 14-те у дома срещу Уест Хем, когато влезе при 2:1 за Евертън и тимът загуби с 2:3... Не че бе негова вината, но... Няма номер през този сезон и тренира с резервите.

Големите удари

Неманя Видич, 7 милиона лири

В един ден Манчестър Юнайтед представи двама нови защитници - беше през януари преди 11 години. Сърбинът Видич дойде от Спартак (Москва) със славата на голям боец, но с въпросителни около скоростта поднижността му.

Година по-късно бе в отбора на годината на Висшата лига, а след още 12 месеца стана капитан на Юнайтед.

Невероятен боец, който се превърна в скала в отбраната и направи страхотен дует с Рио Фърдинанд.

Патрис Евра, 5,5 милиона лири

В същия този ден до Видич застана и Евра, привлечен в Юнайтед от Монако също през 2006-а. Левият бранител се наложи след неубедителни първи месеци, а постепенно показа и лидерски качества.

И той спечели много трофеи в клуба, и той носи лентата в немалко мачове. Няма спиране и до днес, като играе в Ювентус.

Луис Суарес, 22 милиона лири

Където е Евра, там е и Суарес! На шега, разбира се.

През януари 2011-а Ливърпул взе уругваеца от Аякс ден, преди да договори Фернандо Торес в Челси. Двамата дори тренираха заедно два пъти на базата на "червените" в Мелууд.

Още ден по-късно бе взет и Керъл - двама заместиха един в атаката на Ливърпул.

Суарес не излезе от новините. Скандали с расизъм и ухапването на Бранислав Иванович от Челси, но и купища голове и гениални изблици.

Стана голмайстор на Висшата лига през сезон 2013-2014 г. и собственоръчно почти добута отбора до титлата. Днес е в Барселона, продаден за 75 милиона лири и е спорно дали има по-добър номер 9 в света.

Риад Марез, под наем (после 400 000 лири)

Лестър изпревари Ботев (Пловдив) за подписа му през 2014-а, като взе под наем на Льо Авър за талантливия и недисциплиниран алжирец.

Той помогна за промоцията във Висшата лига, а през лятото на същата година бе купен за жълти стотинки.

Колеблив и непостоянен до старта на сезон 2015-2016 г., когато изведнъж се промени тотално и бе сензационен. Той и Джейми Варди са с най-голяма заслуга за титлата на Лестър, а днес струва поне 25 милиона лири.

Деле Али, 5 милиона лири

Преди 2 години Тотнъм се похвали, че е изпреварил Ливърпул за младежа. МК Донс си взе 5 милиона лири, които искаше и по онова време това изглеждаше доста висока цена за недоказан 18-годишен играч.

На 1 януари тази година Деле Али вкара два гола срещу Уотфорд във Висшата лига, след като го направи 3 дни по-рано и срещу Саутхемптън. Вече е ключов играч на Тотнъм, а и титуляр в полузащитата на Англия, за която игра и на Евро 2016.

Примери има и още десетки, но тези са показателни - януари е рисковано време да правиш голям трансфер.

Феновете, разбира се, са жадни за нови и нови скъпи попълнения, които да вдигнат класата на любимия отбор.

Но... внимавайте какво си пожелавате. Защото може да искате Деле Али, а да получите Савио Нсереко.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията