Валенсия лети към пропастта без спирачки

Питър Лим сменя треньори и директори през месец, а на терена отборът е в отвратително състояние

Sportinglife
Sportinglife 09:00 ч., 04 Яну 2017
0
1774

Освиркванията започнаха в третата минута. Толкова отне на Селта да поведе от дузпа на "Местая". След 0:2 се появиха и белите кърпички, а стадионът дружно започна да вика "Фуера" - Вън!

След 0:3 се чуха и скандиранията "Питър, върви си у дома!".

Публиката на Валенсия изживя още една кошмарна вечер с 1:4 на свой терен в турнира за Купата на краля, което на практика значи и край на надеждите в тази надпревара, въпреки че има реванш.

Край тъчлинията Салвадор Гонсалес "Воро" се чудеше какво да направи - за четвърти път временен треньор. Към него феновете нямат претенции. Гневът им е насочен към човека, който ги излъга.

Питър Лим взе Валенсия през лятото на 2014-а и обеща няколко неща. Милиардерът дойде с план за преструктуриране и постепенно стопяване на дълговете, а те тогава бяха около 400 милиона евро.

Обеща звезди на терена и на скамейката, а новината, че е станал притежател на имиджовите права на Кристиано Роналдо направо размечта хората във Валенсия.

Лим също така посочи цел - в Шампионската лига непрестанно от сезон 2015-2016 г.

Днес Валенсия е с равни точки със Спортинг Хихон, който е първият отбор в зоната на изпадащите в Примера. Минали са 16 кръга. Остават 22. Съвсем реална е опасността славният отбор да изпадне, а и това далеч не е най-големият проблем.

"Ще говоря съвсем бавно, за да ме разберете - започна Чезаре Прандели речта си на италиански в петък, 9 декември, на базата на клуба. Нямаше нужда от превод, за да се разбере колко е бесен. - Днес няма да има въпроси, извинявай Маноло (обръща се към пресаташето)."

Речта на Прандели продължи 57 секунди, а след това Маноло опита да я преведе на репортерите, докато италианецът гневно напусна стаята за брифинги.

От думите му се разбра maglia (фланелка на италиански), Fuori! Fuori! Fuori! (вън, вън вън!) и няколко думи, които са доста обидни.

Маноло започна:

"Треньорът искаше да каже, че е много ядосан... Иска да каже, че който не е готов да прави жертви за фланелката, може да си върви. Да си върви веднага. Тук не става дума за схеми на игра, за 4-4-2, за диаманти и ромбове в полузащитата. Има проблем с отношението, сериозността, концентрацията и професионализма."

Дни по-късно, след като бе загубен поредния мач, капитанът Енцо Перес каза: "Ние сме на дъното. Пълна нула."

Дани Парехо, на когото отнеха лентата заради издънки извън терена през есента, призова съотборниците си да покажат "топки" и да обърнат сезона.

След което, около 20 декември, го снимаха пиян в нощен клуб.

На следващия ден край тренировъчната база имаше фенове, които чакаха играчите. "Децата ми плачат заради вас, идиоти", крещеше един запалянко пред камерата на клубната телевизия.

Прандели хвана самолета и отиде при собственика Лим в Сингапур. Босът отказа да наруши коледните си почивки, за да дойде до Валенсия. Разговорът е уточнил селекцията през януари: Четирима нови играчи, опитни и идващи от добри клубове. Знае се само, че едното име е било това на Джон Оби Микел от Челси.

На 29 декември Прандели подаде оставка и напусна Валенсия. След само 10 мача начело на отбора. 7 дни след преговорите с Лим, той е получил съобщение от Далечния Изток: Избирай - един халф или един нападател, като в това време опитваме да вземем Симоне Заза от Уест Хем под наем...

Прандели си събра багажа и даде пресконференция в Италия. "Клубът е изграден от достойни хора, но ръководството е обсебено от мисълта само за числа. Няма никаква страст, няма футболна основа."

През лятото Валенсия продаде играчи за 107 милиона евро, а взе такива за 14 милиона.

Дълговете вероятно намаляват, но каква полза, ако догодина отборът е в Сегунда и изпусне първия сезон на наистина огромни тв пари, какъвто се очертава в Испания.

За времето на Лим се смениха куп треньори. Почти веднага азиатецът махна Хуан Антонио Пици, който отиде и стана селекционер на Чили, с който спечели Копа Америка тази година.

Сложи Нуно Еспирито Санто, харесван от феновете, но сменен след няколко месеца от Гари Невил. Англичанинът и брат му направо се завъртяха от центрофугата в клуба, изкараха също няколко месеца, за да дойде Пако Айестеран, клубна легенда от шампионския отбор в началото на века, когато бе асистент на Рафа Бенитес. Той изрита вратата и си тръгна бързо сам, преди да се появи Прандели.

49%

29%

27%

25%

Това са числата им - в проценти от спечелените възможни точки в Примера за малкото мачове, които водиха. Очевидно е, че Валенсия потъва, дори тази статистика го доказва.

В същото време Лим смени като носни кърпи и трима спортни директори, които имат време да си приведат в ред бюрата и офисите, да дадат по една-две пресконференции, да представят по някой нов спонсор от Азия, играч или треньор, преди да видят белите кърпички на "Местая" и да бъдат уволнени.

Лим обяснява, че трансфери няма заради финансовия феърплей. Но играчи под наем могат да се взимат. Проблемът е, че няма от кого. За пореден път Воро е сложен на поста, за да опитва да спасява положението. Но в този случай може и да е късно, "прилепът" може и да не успее да прелети през огъня, а да изгори в него.

Валенсия за последно изпадна през 1986-а.

Три десетилетия по-късно заплахата виси със страшна сила над клуба.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията