Мислите, че програмата в Англия е натоварена? Почакайте...

През сезон 2017-2018 г. във Висшата лига ще има 6 кръга за 17 дни по Коледа и Нова година

Sportinglife
Sportinglife 12:00 ч., 05 Яну 2017
0
1615
GETTY IMAGES

Арсен Венгер е прав - мачовете по Коледа и Нова година в Англия са доста.

И не беше само той от мениджърите във Висшата лига, който се оплака и "близа рани" от програмата, завършила на 4 януари с Тотнъм - Челси (2:0).

Да, тя е натоварена, времето за възстановяване и пътуване между двубоите - малко. Не е изненада, че загубиха точки почти всички от водещите отбори.

Но в Англия това е традиция и няма да се промени. От повече от век се играе по празниците, защото футболът е за хората - за публиката, която да е забавлява с любимия си спорт в дните, в които се отдава на почивка.

Ако мислите, че програмата тази година бе натоварена, помислете пак.

Защото Гари Линекер в предаването "Мач на деня" по BBC даде малко вътрешна информация от Висшата лига, какво ще се случва след 12 месеца по това време...

Първенството през идния сезон 2017-2018 г. трябва да завърши най-късно до средата на месец май догодина, за да имат време футболистите да се подготвят за Мондиал 2018. Лагерите на националните отбори започват още в последните дни на същия месец.

Висшата лига ще сгъсти двубоите, за да успее да се вмести в графика.

През декември и януари сега се изиграха 4 кръга за 18 дни - от 17 декември до 4 януари. Разтеглени в по няколко дни заради излъчване по телевизията.

През декември 2017-а маратонът започва на 16 декември, събота, с редовен кръг. Вероятно поне три мача ще има в неделя.

Следва рунд от мачове на 20 декември, сряда. Тук място за компромиси няма, тъй като... Ще видите сами какво идва нататък.

В събота, 23 декември, трябва да се изиграят всички двубои от третия празничен кръг. Няма как да имам мачове на 24 и 25 декември, такава е традицията.

Идва обаче Боксинг дей - вторник, 26 декември 2017-а, когато пак има пълна програма от мачове, и отново с планирани изтеглени поне 2-3 за сряда, 27-ми.

Но не и за 28-ми, защото в събота - 30 декември, отново има заложен пълен кръг.

Както и на 1 януари 2018-а, което като ден от седмицата е понеделник.

Естествено, няма да видим шест пъти по 10 мача в един ден. Но всичките 60 двубоя трябва да се поберат в период от 17 дни! За сравнение, настоящият сезон предложи празнична програма с 40 мача в 18 дни, от които двубои имаше в цели 12.

Със сигурност компанията Atos, която изготвя дигитално програмата по поръчка на Висшата лига, ще приложи няколко критерия:

- Отбор, който е домакин в кръга на Боксинг дей, трябва да гостува на 1 януари

- Нито един тим не може да започва или завършва сезона с две поредни домакинства или гостувания

- Всеки клуб си има "партньор" - такъв, с който не бива да играе паралелно домакинство в един кръг, или поне в един ден. Манчестър Юнайтед и Сити, Ливърпул и Евертън - примери има и още...

През март на клубовете ще бъдат пратени формуляри с три въпроса:

1. Има ли дати, на които не искат изрично да играят у дома. Тук съдейства и местната полиция (ако съвпада с друго голямо събитие в града или някакъв празник на региона, примерно)

2. Кой е клубът им "партньор" (вж. по-горе)

3. Има ли съперник, с когото не искат да се срещат на Боксинг дей (свързано с традиции или дълго пътуване на феновете)

Компанията се похвали, че успява с близо 85-90 процента да покрие изискванията на всички.

Е, знаем със сигурност кой никога няма да е напълно доволен, особено като види програмата за коледните мачове през следващия сезон.

Мениджърите.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията