ФИФА склонява на глупостите на Инфантино за световното

Пет варианта за формат на Мондиал 2026 ще бъдат подложени на гласуване, но резултатът май е ясен

Sportinglife
Sportinglife 16:40 ч., 09 Яну 2017
0
1672
GETTY IMAGES

Съветът на ФИФА ще одобри един от плановете на Джани Инфантино за по-широко световно първенство от 2026 г.

Гласуването е във вторник, но бразилски, немски и английски медии разкриха, че вотовете ще са категорично за промяна на формата в полза на идеите на новия бос на световната централа.

Не е ясно само кой от вариантите ще бъде приет, въпреки че, да си признаем - те всички звучат доста шокиращо.

Вариант 1: Световно първенство с финална фаза от 48 отбора, подредени в 16 групи по 3. Първите два от всяка група отиват на 1/16-финали и нататък в елиминационна фаза. Това са общо 80 мача!

Вариант 2: Финална фаза от 48 отбора. Включва пресявка на 16 двойки на елиминации, а победителите се присъединяват към 16 вече класирали се отбора по коефициент. Това са общо 80 мача - 16 квалификации и 64 в редовната част.

Вариант 3: 40 отбора, разделени в 10 групи по четири тима. Само победителите и шестте най-добри втори отбори в групите отиват на осминафинал. Това е схема със 76 мача.

Вариант 4: Турнир с 40 отбора, разделени в 8 групи по 5. Това ще са 88 мача!

Вариант 5: Запазване на сегашния формат с 32 отбора финалисти и 64 двубоя.

Инфантино представи идеите си за разширено световно първенство с аргумента, че "няма по-голям стимул за развиване на футбола в една държава от участието и на Мондиал". Звучи чудесно, но истинската причина е ясна:

Оборътът на турнира с 48 отбора може да достигне до близо 7 милиарда евро. А чистата печалба да нарасне в сравнение с тази от Мондиал 2014 например, с близо 600 милиона евро.

От 211 федерации - членки на ФИФА, голям брой без замисляне биха гласували "за", тъй като очевидно това ще им даде по-голям шанс да са част от голямата игра.

А и съответно - да печелят пари от това, които до този момент са илюзия. България например участва за последен път на световно преди 19 години и само чудо може да наруши тази серия за Мондиал 2018.

Но големите нации, както и тези с най-силните клубни първенства, са твърдо против.

Календарът и без това е убийствено натоварен, а още близо 20 дни футбол през лятото едва ли са това, от което водещите играчи се нуждаят.

Да не говорим, че магията на световното е именно в това - да стигнеш до него е част от предизвикателството. А там почти няма предварително ясни мачове като изход между неравностойни отбори.

Карл-Хайнц Румениге, който е председател на Европейската Асоциоция на клубовете, призова членовете на Съвета на ФИФА да помислят добре при гласуването.

"Европейското през 2016-а бе добър пример за небалансираност на силите и протяжни мачове със сметки в тях, не искаме това да се случи и с Мондиала, нали?", каза Румениге.

И добави нещо ключово: "Политиката и парите не бива да са водещият фактор в решенията на ФИФА".

Политика е важна дума - защото именно това прави Инфантино, опитвайки да приобщи към каузата си малките страни. Доста популистки ход, който обаче няма да е добър за футбола.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията