Остров Буве сe готви за Мондиал 2026*

"Защо пък не, какво като островът е необитаем", питат се началниците на федерацията

0
3372

Квалификациите за Мондиал 2026 са още далеч, но на едно парче земя от планетата ни вече са в еуфория за тях.

Всъщност, остров Буве не просто брои с нетърпение дните до старта на пресявките за световното след 9 години (има-няма 7 години и половина до есента на 2024-а, когато трябва да почнат битките).

Минути след решението на ФИФА да увеличи формата на Мондиала до 48 отбора, на острова започнаха тържества.

Всъщност, не точно на острова...

"Приветстваме решението и най-накрая хората, които носят в сърцето си идеята за силен футбол на Буве, ще тържествуват. Сигурни сме, че ще се класираме! Толкова години бяхме пренебрегвани по единствената причина, че островът е необитаем..."

Е, да - остров Буве няма жители. Но при глобалното отваряне на футбола и превръщането на световното първенство в едно голямо футболно "празненство на шведска маса", какво значение има това?

Това е малък къс земя в южната част на Атлантика с около 49 квадратни километра площ, огромен процент от които са ледници. Най-близката територия е Куин Моуд, Антарктика, на около 1600 километра.

Буве е най-отдалеченото от всичко друго късче земя на планетата. Но и там може да се играе футбол при добро желание (виж примерно как би изглеждало това на основната снимка).

И футболната федерация празнува.

Тя е ситуирана в Норвегия, тъй като островът е под юрисдикцията на тази държава.

Враждата с местните футболни органи не е чак толкова сериозна, тъй като по необясними причини норвежците не приемат Бувет като конкурент за каквата и да е футболна слава.

Или поне - не и досега.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията