Играй свободно. Чувай музиката. Играй с топката

Съветите на Роналдиньо към 8-годишния Роналдиньо

Sportinglife
Sportinglife 17:15 ч., 12 Яну 2017
0
10380

Сайтът Player`s Tribune продължава култовата си рубрика "Писмо от звезда до звезда". Бразилският магьосник Роналдиньо написа такова до себе си в детска възраст, което Sportinglife.bg ви предлага.

"Скъпи 8-годишен Роналдиньо,

Утре, когато се прибереш от ритането с приятели, у дома ще завариш много хора. Чичовците ти, приятели на семейството и други, които дори не познаваш. В началото ще си мислиш, че има някакво празненство, за което си закъснял. Сигурно всички са там за рождения ден на брат ти Роберто.

Но мама, която всеки път те посреща от футбола с шега, този път плаче. А Роберто те прегръща и те дърпа настрана, води те към банята. И ти казва там нещо, което изобщо не разбираш: "Татко го няма. Отиде си. Почина."

Няма никакъв смисъл за теб. Какво значи това? Как така си отиде?

Татко е този, който те учи как да играеш с мисъл и изобретателно на терена. Да играеш с удоволствие, да правиш трикове, да си играеш с топката. Преди година, когато Роберто започна да играе за Гремио като професионалист, татко разправяше на всички:

"Роберто е добър, но почакайте да видите брат му."

Татко е твоят супергерой. Толкова обича футбола, че те води с него, когато в събота е охрана на стадиона на Гремио. И как така го няма? Няма да разбираш какво ти казва Роберто.

Няма да чувстваш тъга тогава, не и веднага. Но помни - всеки път, когато топката падне в краката ти, татко ще е до теб. В тези моменти, с топката в краката, ти си свободен човек. Щастлив човек. Като че чуваш музика и искаш да разпръснеш от твоето удоволствие на всички наоколо.

Ти си щастливец, защото имаш Роберто. Той е с 10 години по-голям от теб и играе в Гремио, но винаги ще намира време за теб. Няма да е просто брат, а и татко. Той ще е твоят нов герой.

Ще искаш да играеш като него. Да си като него във всичко. Всяка сутрин ще отиваш към стадиона на Гремио за тренировка с юношите, докато брат ти играе при мъжете. Ще влизаш в съблекалнята при него. Вечер си лягаш в леглото, а героят ти е край теб.

Няма да имате плакати на стената в стаята. Само един малък телевизор, но той вече няма да има значение. Почти няма да можете да гледате мачове заедно. Ако не пътува за мач с Гремио, Роберто веднага те извежда навън да поритате.

Когато растеш в Порту Алегре, наоколо те заплашва средата на банди, наркотици и т.н. Ще ти е трудно, но като играеш футбол на улицата, в парка и дори докато разхождаш кучето си, ти си в безопасност.

Кучето, да. Твоят неуморен защитник.

Ще играете с Роберто, с други момчета, някои дори по-големи. Но най-накрая всички се уморяват, само ти не искаш да спирате. И затова винаги взимай кучето - Бомбом, с вас. Той е истинско бразилско куче, а те обичат футбола. Той е неуморим, ще пробваш срещу него дрибъл, трикове, финтове. Той вероятно е и първата жертва на "Еластико"! Твоят финт.

След години, когато вече си в Европа, ще срещнеш доста защитници, които са упорити като Бомбом.

Детството ти няма да е обикновено. На 13 хората вече ще говорят за теб. По това време футболът още ще е игра, но през 1994-а ще разбереш, че е повече от това. Световното първенство ще ти го покаже.

17 юли 1994-а. Всеки бразилец го помни. В този ден ти ще пътуваш с младежите на Гремио за мач в Бело Оризонте. Финалът на световното е в този ден, Бразилия - Италия.

Цялата страна ще ти изглежда, сякаш е спряла, застинала на място. Из Бело Оризонте всичко ще е в бразилски знамена. Зелено и златисто навсякъде. Няма нито едно местенце в града, където тези цветове да не преливат, нито един телевизор, който да не е пуснат на мача.

Ще гледаш с приятелите от отбора. 0:0, така ще завърши мачът. Дузпи.

Италия ще изпусне, но и Бразилия няма да вкара. После те ще отбележат и зад топката ще застане Ромарио. Ще е като на забавен кадър, как се засилва, как праща топката в мрежата. Всички наоколо ще крещят. После италианец ще вкара и пак - тишина.
Бранко - гол. Тафарел спасява. Дунга вкарва. Баджо се засилва, стреля и пропуска.

Бразилия е световен шампион.

Чакат те едни луди празненства в този ден, а по време на тази емоция ти ще разбереш, че има само едно нещо, което искаш в живота си. Най-накрая в този ден ще разбереш какво значи футболът за един бразилец. Ще видиш щастието, което играта дава на хората в страната.

"Ще играя футбол", това си казваш в този ден.

Е, ще има времена, когато не всеки вярва в теб и възможностите ти, особено заради стила ти на игра.  Един треньор по-специално ще ти повтаря да не играеш така, както искаш. Той ще ти каже, че е необходимо да спреш да дриблираш, а да си по-сериозен на терена. "Никога няма да станеш футболист така", ще ти повтаря.

Използвай тези думи да те мотивират. И си мисли за играчите, които играеха играта по красивия начин - Денер*, Марадона, Роналдо.

Мисли си за това, което татко ти казва - играй свободно, играй с топката. Играй с радост. Много треньори няма да го разберат. Но ти никога няма да пресмяташ, когато си на терена. Всичко ще правиш естествено, ще ти идва отвътре. Краката ти ще взимат решенията, преди да помислиш.

И твоята съзидателност ще те отведе много по-далеч от всяка пресметливост.

Един ден, месеци след световната титла през 1994-а, треньорът ти в Гремио ще те дръпне настрани. Ще ти съобщи, че си извикан в националния отбор до 17 г. Ще отидеш на лагер в Тересополис, ще пристъпиш там за първи път и ще видиш гледка, която никога няма да забравиш. Снимките на стените: Пеле, Зико, Бебето...

Ще влизаш в същите помещения, където са били те. Тези митове.

Ще седиш на масата, на която се хранят Ромарио, Роналдо и Ривалдо. Ще ядеш същата храна. Ще спиш в същите стаи. Когато заспиваш вечерта, ще си мислиш - кой от легендите е спал в това легло?

Следващите години ще минат само във футбол, футбол, футбол... Ще си от автобусите на тренировките, на мачовете и ... пак. Между 1995-а и 2003-а нещата ще са доста динамични за теб.

Но когато станеш на 18 години ще постигнеш нещо, с което татко ти би се гордял. Ще дебютираш за първия отбор на Гремио. Тъжното е, че Роберто няма да е там да го види. Той ще е в Швейцария, където ще иде да играе, след като травма в коляното слага край на периода му в Гремио.

Няма да можете да играете заедно за Гремио.

Източник: Player`s Tribune

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията