Най-грозните измами във футбола

Калчополи, скандалът с Хойцер и купуването на цяло първенство от Бернар Тапи

Sportinglife
Sportinglife 10:20 ч., 26 Яну 2017
0
18155

Историята на футболните измами няма родина и свой пророк. Изгарящото желание за победа на всяка цена, превръщането му в някаква фикс идея - всичко това понякога води до преминаване на границите на феърплей, правила и норми. И до откровени лъжи, разкривани години по-късно и сложили начало на футболни войни.

През 1930-а първото световно първенство е в Уругвай, голямо събитие за Южна Америка, но не и за Европа, пратила там само четири отбора - Белгия, Франция, Румъния и Югославия.

Голямата битка е за доказване между домакините и Аржентина, спорещи коя е най-силната нация в света по футбол.

На 27 години и 62 дни уругвайският съдия Франсиско Матеучи остава най-младият, свирил някога на световно първенство. Той отменя 4 гола на Боливия срещу Югославия, а резултатът е 4:0 за европейците. И докато те още се смеят на съдийството, което им е помогнало толкова неочаквано, не разбират, че уругвайският младок е свирил за... Бразилия, която е в същата група.

Не се получава, защото югославяните бият и бразилците и отиват напред. Но там ги чака на полуфинал домакинът Уругвай. Съдията е бразилец, случайно или не.

При 1:2 за уругвайците той отменя редовен гол на гостите. После допуска Анселмо да вкара най-скандалния гол в историята на световните първенства. Топката излиза край вратата, но е върната в игра от полицай и нападателят я рита в мрежата. 3:1.

В споровете е отстранен директно играч на гостите, а после те губят с 1:6. Всичко това са детайли, дребни и несравними с войната, която се разгаря на финала.

Уругвай срещу Аржентина.

Официално има 93 000 зрители на "Сентенарио" в Монтевидео, но вероятно са доста повече. Но началото се бави. Отборите се скарват за топката, с която да се играе. Тренират и играят с различни в турнира, а и преди него.

Намесва се човек на ФИФА, пратен на игрището от президента Жул Риме, който гледа невярващо от трибуната. И се решава - първото полувреме ще се играе с аржентинската топка, второто - с уругвайската.

Гостите протестират бурно, виждат конспирация. Аржентина води с 2:1 на полувремето със своята топка, но губи с 2:4 с уругвайската... Загубилите демонстративно напускат игрището и не гледат как Риме награждава първия световен шампион пред вдъхновената му публика.

"Измамени сме", крещят вестниците в Буенос Айрес. Топките наистина са доста различни, като "Тиенто" е уругвайската - с един голям шев, а не няколко, и доста по-лека от тази на аржентинците.

Достатъчно се е говорило за размяната на удари между Южна Америка и Европа през 60-те и 70-те на Мондиали. Германци и англичани протестират срещу това как са третирани от съдиите през 1962-ра в Чили, а четири години по-късно в Англия съдии от двете европейски държави направо тероризират всички тимове от Южна Америка. Самият Пеле се оплаква, както и капитаните на Аржентина и Уругвай.

Дали обаче има заговор?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията