Чапекоензе: Живот след смъртта

Как се изгражда един изтрит от лицето на земята футболен отбор?

Sportinglife
Sportinglife 11:55 ч., 28 Яну 2017
0
5426

Чапекоензе отново диша и играе футбол. И започва нов живот, който трябва да се издигне от пепелта и скръбта.

Бразилският клуб бе свален в полета си от самолетната катастрофа в края на ноември, при която загинаха 71 пътници.

Те отиваха за финала на Копа Судамерикана в Колумбия, където малкият отбор трябваше гордо да представи пред света това, което е построил за кратката си нова история.

Как се строи от нула? Как се вдигат отново стените на крепост, изтрита от лицето на земята?

2017-а ще е тежка година, не само заради спомените, които никога няма да напуснат "Арена Конда" в Чапеко.

Предизвикателствата са страшно много. Няма място за сантименти, ще има стиснати зъби и здрава работа. Защото дори само в името на онези, които останаха завинаги на пътя за финала, Чапе не трябва да се посрами на терена.

Руи Коща (горе) е новият спортен директор от 1 януари. Той идва от Гремио и без никаква изненада, с него дойде новият треньор - Вагнер Мансини. Двамата са работили заедно в клуба от Порту Алегре и се познават добре.

Мансини е на 50 години, известен с добрата си работа в щатските първенства, налагащ млади футболисти и изповядващ футбол, подчинен на дисциплината.

21 футболисти подписаха с Чапе от 1 януари насам. Сред тях има известни имена като Тулио де Мело, 31-годишен нападател, който вече е носил екипа на отбора. Опитът му ще е безценен.

Диего Ренан, Дъглас Гроли, Додо - всички те познават добре клуба с предишни престои в него.

Само един от новите е чужденец - уругваецът Емилио Себайос идва от Дефенсор. И той, както и още 17 от привлечените, е под наем. Чапе отказа да вземе хора като Роналдиньо и Ейдур Гудьонсен, който се предложиха без трансферни суми и заплати.

Решението е на Руи Коща. Той иска да изгради отбор, а не да събере имена.

За останалите са платени вероятно минимални трансферни суми, въпреки че официално потвърждение за цените няма. Вероятно част от дарените на клуба 2,2 милиона евро от контролата Бразилия - Колумбия в петък, ще идат за тези играчи.

Никой не се интересува от това в момента. Работата по построяването на основите на новия отбор е важна.

"Това е най-голямото предизвикателство в живота ми - казва Руи Коща, новият силен човек в Чапе. - Дълбоко съм трогнат и развълнуван, че клубът избра мен. Идвам в момент, който е исторически, но и изключително тежък. Това е нова история.

Доведохме добри играчи, опитни професионалисти и млади, талантливи футболисти. Остава да направим от всички тях отбор."

В съблекалнята новите са посрещани от атмосфера, която не може да бъде наречена "обичайна".

Алан Рушел и капитанът Нето чакат там. Двамата, които оцеляха в самолета и пак ще играят футбол. Рушел ще се върне около месец май, а Нето - до 30 дни.

"Вие ще играете за Чапе, а това е огромна отговорност", казва на всеки от привлечените капитанът.

Мансини добавя: "Бъдете в съблекалнята единни, не забравяйте никога, че имаме задължение към онези, които празнуваха заедно в същата тази съблекалня и на терена. И към хората, които сега гледат нас с очите, с които гледаха любимците си преди катастрофата."

Емоциите - дотук.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията