Сбогом, Дими! Няма да липсваш на никого

Пайе си тръгва от Уест Хем по възможно най-лошия начин и спуска завесата на кариерата си

Sportinglife
Sportinglife 18:00 ч., 30 Яну 2017
0
6781
GETTY IMAGES

Димитри Пайе доволно позира с екипа на Олимпик Марсилия, след като Уест Хем подписа трансфера му обратно в клуба, от който го взе преди година и половина.

"Това е личен избор. Не се чувствах добре в Уест Хем и се връщам към корените си. Оставам с отлични впечатления от феновете на отбора."

Е, Димитри - не е взаимно.

Те те обичаха безгранично и ти посветиха песен, която се чуваше най-шумно от трибуните в тези месеци. "Ние имаме Димитри Пайе, той е по-добър от Зидан", така се пее в нея.

В последните дни френският полузащитник бе наричан "плъх" и "предател" от запалянковците по форуми и в социалните мрежи.

Преди две седмици Пайе отказа да играе за клуба. Този, който му плащаше съвсем немалка заплата. И този, който му довери ролята на лидер, а феновете го избраха за спасител с класата му, която като футболист безспорно притежава.

Непрофесионално е само първата дума, която може да опише поведението на французина.

"Няколко неща трябва да се изяснят - обърна се към феновете босът на Уест Хем Дейвид Съливън. - Ние нямаме финансова нужда да продаваме най-добрите си играчи.

Трансферът на Пайе е изцяло продиктуван от интересите на отбора и искането на мениджъра Славен Билич. Ако трябва да бъда честен, аз предпочитах да остане и да бъде сочен като пример как нито един играч не е по-голям от клуба.

Изразявам искреното си разочарование от играча, който не показа уважение и отдаденост към клуба, каквито клубът и феновете му демонстрираха."

Димитри струваше 10 милиона лири на Уест Хем от Марсилия през 2015-а. Сега се връща във френския тим за 25. Лондонският клуб не може да се оплаче от този аспект на нещата.

Пайе е на 29 години, не е някой обещаващ младок, който да катализира около себе си успеха на тима, в който играе, за сезони напред.

Но въпросът е принципен и говорим за професионално отношение и лоялност. Две ключови думи, които липсват в голяма степен от модерния футбол.

Уест Хем вече предложи на хилядите си фенове, купили си фланелка с номер 27 и името на Пайе, да я върнат и заменят, като седмицата отпадне (да остане само 2 или двадесет и някой).

Или просто да я сменят с друга само срещу 25 лири - като жест към запалянковците, разгневени от бойкотиращия французин.

Те не могат да си обяснят едно - ако офертата бе от Манчестър Юнайтед, Челси или Арсенал, от някой, който се бори за титлата - ПСЖ да кажем, обещаващ на играча Шампионска лига, голям футбол... ОК, това щеше да се преглътне.

Но да откажеш да играеш за клуба си, за да се върнеш в Марсилия... Звучи несериозно и далеч от глупостите, които Пайе наговори за амбиции.

В момента е спорно кой от Уест Хем и Олимпик има по-сериозни амбиции и по-силен състав от играчи.

Да, естествено в Марсилия имат традиции, купа на шампионите и френски титли. Но Димитри няма време да чака славните времена да се върнат. Скоро ще е на 30.

Да си кажем направо - това може да е последният трансфер на халфа и скоро кариерата му да влезе в потока на инертност и посредственост, съпътстващи Марсилия от години. Въпреки парите, които сега клубът отново налива за скъпи играчи.

При всички положения, в Източен Лондон тоя няма да липсва на никого. Клубът, който има за идоли хора като Боби Муур, не може да си позволи да страда и кърши пръсти, че е загубил Пайе.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията