Човекът, който не даде гейм на Федерер

Рето Шмидли си спомня деня, в който би с 6:0, 6:0 десетгодишния бъдещ великан на тениса

Sportinglife
Sportinglife 06:40 ч., 31 Яну 2017
0
4622

В дните, в които светът на тениса се вълнува от завръщането на "старите майстори" Роджър Федерер и Рафаел Надал след техния велик финал в Мелбърн, една история се появи във френския вестник "Екип" и извади на бял свят единствената конфузна загуба на швейцарския маестро.

Е, малка подробност е, че тя се е случила, когато Федерер е бил на 10 години...

През август 1991-ва в Прателн, предградие на швейцарския град Базел, се играе традиционния детски турнир на червени кортове. "Грюсенхолцли клуб" е домакин на надпреварата, като в нея се срещат най-големите таланти от областта.

В първия рунд се срещат две момчета на различна възраст. Рето Шмидли е 13-годишен талант от клуба "Арлешайм", а Роджър Федерер - 10-годишен хлапак от "Олд Бойс Базел".

Няма голям интерес. Разликата във възрастта - а на тези години на децата тя е огромна пропаст, прави мачът без интрига.

Шмидли печели с 6:0, 6:0.

В онзи августовски ден преди 26 години две неща са неизвестни за тези, които все пак гледат двубоя в Прателн. Че Роджър Федерер ще стане вероятно най-големият тенисист в историята на играта с 18 титли от Шлема, и че никога повече в кариерата му няма да загуби мач, без да спечели гейм.

"Не бях се замислял за този факт - разказа Шмидли пред "Екип" в деня на финала на Роджър срещу Надал. Днес той е на 38 години и е полицай, като семейството му притежава и бистро в Арлешайм. - Един ден приятел ми каза, че прочел интервю с Роджър в американско списание и там го питали губил ли е някога на нула.

Федерер отвърнал, че му се е случило само веднъж в Прателн срещу мен преди много години. Понякога и тук, в Швейцария, когато играя на турнири за ветерани и аматьори, ме питат: Ти ли си бил Роджър с 6:0, 6:0?."

Но полицаят не се гордее с това като някакъв исторически къс.

"Не значи много, тогава той бе на 10, а аз - с близо 3 години по-голям.

Спечелих лесно в онзи ден, но да си призная - всеки би го направил. Той се появи на турнира с майка си, за него вече говореха като за вундеркинд на тениса.

И наистина - личеше си, че е специален по начина, по който опитваше да отиграва топката. Но не му стигаше сила и опит, топките излизаха извън корта и го победих без усилие.

Очевидно бе, че има съвсем друга идея как да играе от тази на всички деца в Швейцария, които просто гледат да връщат топката със сила и да остават в разиграванията, на тази възраст."

Пътищата им се разделят. Роджър отива в Националния тенис център за развитие, а Рето продължава да тренира, но не е обсебен от мисълта да е професионален играч.

"Пробвах се на няколко турнира в Австралия, сателитни, за да получа точки за ранглистата. Но не минах квалификациите. Тренирах в клуба на Пат Рафтър там, като с това научих и английски.

После и тук опитах, в Швейцария, но пак не стана. Всъщност, аз обичам да играя тенис, но ми липсваше това изгарящо желание да стана професионалист на всяка цена, без което не може. Бях голям фен на сериала за следователя Коломбо и така се явих на изпити за полицай... "

И все още играе тенис за "Арлешайм", но за удоволствие. Ходи редовно да гледа турнира в Базел, на който Роджър обикновено печели титлата.

"Да, голям фен съм му, той е невероятен", признава с усмивка единственият човек, който не даде гейм на великия Федерер.

Днес кортът, на който това се случи, не съществува. Онзи тенис комплекс е заменен от мебелен магазин.

Но споменът остава - поне за Роджър и Рето.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията