Когато Реал бе толкова добър, че и дубълът му игра в Европа

Кастиля стигна финал за Купата на краля, а после излезе в турнирите на континента

Sportinglife
Sportinglife 17:00 ч., 02 Фер 2017
0
7659

В този ден сезонът на Сосиедад излиза от релси, за да бъде изпреварен в следващите седмици от Мадрид на върха в битката за титлата.

Случват се куриозни неща след този мач. Дори вестниците в Каталуня, където омразата към Реал е по-силна от сутрешната нужда от кафе, пишат със симпатия към това, което прави Кастиля. Защото то наистина е уникално!

Полуфинал. Мечтите вече са безплатни.

Там иде ред на Спортинг Хихон, който в края на сезона ще завърши трети в Примера, воден от Кини на върха на атаката. Един от най-великите нападатели в историята на испанския футбол.

Настава скандал, защото преди жребия Атлетико Мадрид, четвъртият тим в турнира, подава жалба. Кастиля е пратен при тегленето срещу Реал, но това е анулирани, защото правилникът на федерацията не позволява първи тим и дубъл да се срещнат. Освен на финал, но никой никога не е вярвал, че това е възможно. Атлетико иска правилото да бъде отменено, но апелът е отхвърлен.

Така жребият е теглен отново. Реал - Атлетико, Хихон - Кастиля.

Страстите затихват след първите мачове. Спортинг спокойно бие дубъла на "кралете" с 2:0, като показва сериозно превъзходство и изпуска разгром.

Вестниците в Мадрид обръщат несравнимо повече внимание на другия мач, където след 0:0 на "Сантяго Бернабеу" всичко е възможно.

И все пак в деня на реванша се появява едно важно заглавие в "Марка": "Comeback", кой знае защо написано на английски език, оглавява материала за мача на Кастиля с Хихон.

Първо се играе реваншът на голямото дерби, като Реал побеждава с дузпи и е на финал. На следващия ден е голямата битка на дубъла на прага на историята.

Трибуните отново буйстват, като по терена летят бутилки и предмети, а гостите са освирквани като на решителен мач от първенството срещу Мадрид. Кастиля нанизва три гола до почивката, а веднага след нея прави резултата 4:0. В края Хихон връща едно попадение, но не е достатъчно.

Денят е наистина паметен. До този момент само три отбора от втора дивизия са стигали финал за Купата на краля. Нито един от тях не е дубъл на голям клуб и никога преди и след онзи 4 юни 1980-а, не е имало финал на първия отбор срещу неговата "В" формация.

Реал Мадрид - Реал Мадрид Кастиля.

Над 70 000 се стичат за финала, което е малко разочароващо за младоците от дубъла. Мачът е на "Бернабеу", но може би, защото е формалност в очите на мадридистите, стадионът не е пълен до край.

И все пак, усещането е невероятно за всеки, който обича Реал. А вестниците в столицата се подиграват на конкуренцията - шампиони на Испания, играят с дубъла си на финал за купата... Има ли такава доминация в историята?

Мадрид бие Кастиля с 6:1, като няма никаква интрига от първата до последната минута. Хуанито, Сантиляна, Сабидо и Дел Боске вкарват, преди в 80-ата минута стадионът да изригне в аплодисменти, когато Рикардо Алварес връща един гол. До края Гарсия и пак Хуанито оформят резултата.

Двата отбора се смесват за обща снимка с трофея (горе), останала и до днес като спомен за най-странния сезон в испанския футбол.

Но не - това не е краят на историята.

Като шампион Реал отива в европейския турнир за Купата на шампионите. Като финалист, загубил от първенеца, Кастиля отива в надпреварата за носителите на национални купи!

И тук емоции не липсват. Естествено, че мачовете ще са на "Бернабеу", клубът дължи тази чест на дубъла.

Жребият не е благосклонен - още в първия кръг съперник е Уест Хем, който триумфално е взел Купата на ФА под носа на Арсенал в паметен финал. И на славната арена в Мадрид англичаните повеждат рано с гол на Дейвид Крос. По трибуните има над 50 000 зрители и близо 2000 британци. Атмосферата е като за голям мач.

Само за 12 минути между 64-а и 76-а силите на Кастиля да обръща мачове отново се проявяват. Пако, Балин и Сидон бележат - 3:1. Гостите са в пълен шок, но звездите им Франк Лампард (таткото на онзи, когото ние гледахме в новото време), Тревър Брукинг, Алън Девоншър и Били Бондс не успяват да реагират.

Затова пък феновете им го правят.  Агитката тръгва на шествие из трибуните и извън стадиона, чупейки витрини. И Уест Хем е наказан да играе без публика в реванша!

Отваря се невероятен шанс за дублиращия отбор на Реал да елиминира един от фаворитите в турнира. Мадридската преса е превъзбудена.

262. Това е официалната посещаемост на реванша. Момчета, които подават топките, журналисти, официални лица и служители на двата клуба. Празният "Ъптън Парк" отеква злокобно от виковете на треньорите, но атмосферата е тъжна.

Уест Хем сгазва гостите през първото полувреме и повежда с 3:0. В 56-ата минута обаче Бернал вкарва уникален гол от 30 метра и Кастиля изравнява общия резултат. Продължения.

Два гола оформят хеттрика на Дейвид Крос и Уест Хем печели с 5:1, елиминирайки нахалниците от Мадрид.

Е, не се случва още едно чудо. Но седмици по-късно съдбата на Кастиля тръгва в още по-позитивна посока, като за треньор е назначен Алфредо ди Стефано.

В следващите 30 месеца той ще наложи и даде на първия отбор Емилио Бутрагеньо, Мичел, Мануел Санчис, Мигел Пардеса и Мартин Васкес. Петорката на ястреба.

Всички те станаха легенди в бяло.

Но в дните, в които още чукаха на вратата на състава на Кастиля, там вече се пишеше история.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията