Градът на победата

Бостън празнува титли във всички спортове през новия век и подгони Ню Йорк

Sportinglife
Sportinglife 11:00 ч., 10 Фер 2017
0
614

Не че не го знаехме и преди неделя.

Надписът на входа на парка, който води към бейзболния стадион "Фенуей" гласи: "Бостън - най-успешният спортен град на Америка".

Сега вече е официално.

Поне за новия век, но - всъщност, трудно някой град може да се мери със спортните триумфи на Бостън и в цялата история на четирите най-популярни игри в Щатите.

Ню Инглънд Пейтриътс също е отбор от Бостън.

Неговото леговище е във Фоскбъро, Масачузетс, на около 30 километра от центъра на града. В първата година от съществуването си като франчайз в НФЛ, този отбор носи името Бостън Пейтриътс, но през 1971-ва се мести във Фоксбъро и става Ню Инглънд.

Патриотите в неделя спечелиха петия си Супербоул за новия век, което ги прави №1 в спорта американски футбол.

За същите тези 16 години от 2001-ва насам, бейзболната гордост на града Ред Сокс успя три пъти да наруши хегемонията на Ню Йорк Янкис и взе титлата в Световните серии.

Бостън Селтикс стана шампион на НБА през 2008-а, а хокейният Бостън Брюинс взе Купа "Стенли" през 2011-а и затвори цикъла.

Всички четири професионални тима на града са печелили поне по една титла за новия век.

Нещо, с което нито един друг американски мегаполис не може да се похвали - не и от тези, които имат клуб в четирите големи лиги на Щатите.

С титлата на Патриотите от драматичния обрат в неделя, шампионските пръстени на Бостън вече са 37. Като американският футбол все още има най-малък принос с петте отличия на Ню Инглънд.

Но и това може да се промени, още отсега Брейди и компания са фаворити на букмейкърите да вземат трофея "Винс Ломбарди" и догодина.

В бейзбола Бостън има 9 титли, в баскетбола - 17 (Селтикс е икона в този спорт), в хокея Брюинс допринасят с 6 шампионски звания. С тези 37 успеха, градът е втори в пълната статистика, защото само Ню Йорк Янкис има 27 първи места в бейзбола.

Метс добавят 5, а в другите спортове основен принос към големия куп трофеи в Голямата ябълка има Джайънт, който е 8 пъти шампион в американския футбол.

Така градът, който никога не спи, събира общо 51 трофея от четирите спорта, в които Америка е влюбена.

И все пак - Ню Йорк има общо 9 отбора с титли през годините, докато Бостън е акумулирал своите 37 с едва четири, които съществуват и днес.

Което го прави спортен град №1 в цялата история, признато от статистиците зад Океана. За новия век пък изобщо не може да има спор.

След 1967-а, тоест за последния половин век, Бостън е прибрал 11 процента от всички титли, спечелени от отборите в четирите спорта.

Това е един на всеки 10 трофея!

А съревнованието не е никак леко - освен Ню Йорк, големи спортни храмове са Чикаго (29 титли общо), канадският град Монреал (26)... Следва Детройт с неговите 22 шампионски триумфа, а Лос Анджелис е с 20.

Но 21-ви век принадлежи на Бостън, Ню Инглънд, Провидънс... изобщо - на региона, където спортът процъфтява и година без шампионски парад в някой от спортовете си е направо събитие.

Шест такива имаше от 2000-ата насам.

За 2017-а графикът е спазен. А остават финалите в НБА, тези за Купа "Стенли" и Световните серии в бейзбола...

Селтикс е отбор №3 в НБА до момента в редовния сезон и е сигурен за плейофите. Брюинс е близо до същото в хокея, като има още 20-ина мача от редовния сезон. В бейзбола всичко започва на 2 април, като Ред Сокс е фаворит преди старта при коефициент 1:3,5 - най-отгоре при букмейкърите.

Изобщо... Бостън може и да не остане само с един шампионски парад тази година.

Традиция.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията