Те плениха света и умряха красиво

Къде са днес шоумените от Нюкасъл на Кевин Кийгън, които почти спечелиха титлата през 1996-а?

Sportinglife
Sportinglife 15:00 ч., 10 Фер 2017
0
7447

Има два начина да пренапишеш футболната история. Единият - като печелиш титли и купи в период от време, оставяйки следата на пълна доминация.

През 90-те години в Англия това правеше Манчестър Юнайтед.

Другият - като изградиш отбор и покажеш с него на света изумителен атакуващ футбол, но той не бъде коронясан с трофей. Името му го няма в списъците с шампиони из wikipedia, но хората, обичащи играта, не го забравят.

Това през сезон 1995-96 г. стори Нюкасъл.

На Коледа машината на Кийгън водеше с 6 точки. На 31 януари имаше аванс от 12 точки пред Ливърпул и Юнайтед, плюс още една реално, защото головата разлика бе с 14 и 17 гола по-добра от тази на преследвачите.

Нюкасъл бе сигурен шампион, оставаха 15 формални мача, за да бъде узаконен този факт. Стигна се дотам "Уилям Хил" да свали името на отбора от таблото с променящи се залози, което се пише на ръка пред пунктовете на букмейкъра из Англия. Изтриха Нюкасъл и ставката за титла на лидера.

Останаха само Ливърпул и Юнайтед при 1:51.

Но Кийгън и убийствената му атакуваща формация не станаха шампиони. Загубиха титлата за сметка на Юнайтед в края на сезона, като още на 4 март в северния град усещаха най-лошото - тогава "червените дяволи" победиха на "Сейнт Джеймсис Парк" с 1:0, докарвайки разликата само до 4 т.

В този ден Петер Шмайхел спаси 5 чисти ситуации пред вратата си, а Юнайтед нкара с един от двата си точни удара - на Ерик Кантона. Името отново се появи на таблото на "Уилям Хил", а ставките вече бяха изравнени...

Нюкасъл загуби от Арсенал, Блекбърн и Ливърпул навън, като мачът на "Анфийлд" никога няма да бъде забравен - 4:3 за "червените" с гол в последната минута на Стан Колимор. Това е най-великата продукция в английския футбол за последния четвърт век.

Помните ли ги? Шоумените на Кийгън, най-атрактивният отбор, който никога нищо не спечели.

Днес анализите на Шака Хислоп от студиото на Fox са интересни. Той бе титулярният вратар, роден в Тринидад и Тобаго. Най-високият страж в лигата по онова време се превърна в култов герой на феновете на Нюкасъл.

Пази в 24 мача от Висшата лига през онзи паметен сезон, преди да го замени Павел Сърничек.

Чехът изигра 14 двубоя под рамката и също бе огромен любимец на агитката в черно и бяло. Преди две години почина от инфаркт.

Уорън Бартън, десен бранител

Едно от най-доверените "кучета" на Кийгън, доведен за 4 милиона лири от Уимбълдън през лятото на 1995-а. Стабилен, мотивиран и добър в атака, той бе основен играч в онзи сезон.

Днес е анализатор на американския канал ESPN за Висшата лига.

От другата страна на отбраната бе Джон Бересфорд, нисък и опитен ляв защитник. И той днес е анализатор на ESPN - пак си партнира с Бартън, но вече не тичат заникъде.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията