Шест велики мача в евротурнирите, които може да сте забравили

Сред тях е нощта, в която ЦСКА Москва удари в сърцето Барселона

Sportinglife
Sportinglife 13:15 ч., 15 Фер 2017
0
6566

След като ПСЖ смути разбиранията на експерти и анализатори, слагайки нежна светивалентинска четворка на Барселона, мачът бързо се превърна в класика.

Разбира се, такъв резултат срещу каталунските футболни законодатели на новото време, не може да не е паметен.

Но двубоят в Париж е някъде назад на опашката от мачове, които през годините са втрещявали, влудявали и предизвиквали невярващо да презареждаме страниците на livescore... Какъв ти интернет, говорим за времената на радиата, телеграфните агенции и телетекста в най-добрия случай!

Ето ви 6 позабравени класики от турнира на шампионите, оставили без дъх фенове, медии и анализатори за седмици и месеци.

Хонвед - Атлетик Билбао, 20 декември 1956-а

Няма много двубои в историята на футбола, играни при такива обстоятелства. Хонвед е сред фаворитите да спечели купата - феноменален отбор, пълен с унгарски национали от супертима по това време. Това са Могъщите маджари на Пушкаш, Кочиш ии Цибор.

Но месец преди мача съветските танкове влизат в Будапеща и в страната настават мрачни времена.

Играчите на Хонвед са на турне из Европа, за да се готвят за мача в Билбао. Не могат да се приберат при семействата си преди двубоя, пътуват директно за него.

Губят с 2:3, съвсем разконцентрирани от случващото се.

Реваншът е в Брюксел. И, наред с останалата каша, мачът се развива кошмарно. Цибор се контузва рано и куцука. Вратарят Фараго Лайош чупи скула и излиза. Няма смени. Цибор застава на вратата, а напред остават 9 полеви играчи.

Билбао води с 3:1 и всичко изглежда решено. Но Будай вкарва, а Пушкаш прави резултата 3:3 и унгарците тръгват напред за решителен гол, който да докара дуела в плейоф (тогава няма правило за гол на чужд терен).

Не успяват. Но стадионът ги аплодира, а дори играчите на Атлетик им оказват почит и ги изпращат от терена с шпалир.

Бенфика - Реал Мадрид, 2 май 1962 г.

Две години по-рано абсолютният хегемон в европейския футбол Реал е смазал Айнтрахт със 7:3 на финала. Сега се очаква подобно нещо, но тимът на Мадрид вече е към заника си.

През първото полувреме Пушкаш вкарва хеттрик и Реал води с 3:2, а португалците са леко смутени. Но след това...

Колуна вкарва от 30 метра. Еузебио забива още два гола и Бенфика обръща мача до паметното 5:3. Вечерта в Амстердам става популярна в историята като Нощта на далечните изстрели. Пет от осемте гола са с шутове от дистанция.

След края феновете изнасят на ръце Еузебио (горе), новата суперзвезда на европейския футбол.

Реал - Манчестър Юнайтед, 15 май 1968

Първата наистина велика нощ в европейската история на Юнайтед, който има в състава си Джордж Бест, Денис Лоу и Боби Чарлтън (горе). Днес те тримата стоят един до друг на паметник пред "Олд Трафорд", наречени Светата троица на клуба.

В Англия Бест вкарва и Юнайтед носи в багажа си за Мадрид аванс от 1:0.

Реал обаче води с 3:1 след първото полувреме на реванша от полуфиналите и изглежда на път за финала. Тогава обаче на сцената излизат герои, които не са в първите редици на звездите на "червените дяволи".

Дейвид Садлър се възползва от хитър пас на Бест и бележи.

Централният бранител вкарва "от дъжд на вятър" и този гол е сензация. Били Фоулкс забива попадение за 3:3 след ново подаване на Бест и потапя в сълзи Мадрид.

Юнайтед празнува на терена, а след това се концентрира върху финала, спечелен с 4:1 срещу Бенфика.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията