Пак "Арена", но не "Алианц"

Какво излага на риск Левски и какво печели от новото име на стадиона си?

Динко Гоцев
Динко Гоцев 14:40 ч., 15 Фер 2017
0
2702
Levski.bg

Стадионът на Левски ще се казва "Vivacom Арена ГЕОРГИ АСПАРУХОВ".

Клубът обяви решението за преименуването (ребрандиране, както е по-бизнес издържано, а и модерно да се каже).

Ходът е малко странен, ако приемем, че генералният спонсор на клуба - БТК, така или иначе трябва да внесе по договора между двете страни едни 12 милиона лева в Левски.

След като от "Герена" ни убеждават вече втора година, че тези пари са гарантирани и няма никакви пречки да се платят, защо Левски е притиснат да слага към името на Гунди и фирменото на спонсора?

И то за срок от 6 години, което си е сериозен период.

Около "сините" нещата така или иначе не са особено ясни като модел на финансиране, но сега съвсем се пообъркахме. И ако ходът с новото име би следвало да ни убеди, че Спас Русев и БТК сериозно стъпват и "захапват" с юздите на клуба в ръце, то защо тогава босът предоставя голяма част от акциите си на Даниел Боримиров?

Но да оставим настрана въпросите за акции, икономика и бизнес сделки, които не разбираме.

Какво може да спечели Левски от преименуването?

На практика - нищо повече, от това, за което ни убеждаваше упорито, че така или иначе ще си вземе от спонсора. Освен ако няма допълнителни пари, включени като бонус за името на стадиона. Поне официално такова нещо не е обявено.

Компания "Армеец" плати към 1 милион лева на година за това голямата спортна зала на София да носи името и. Това не е евтина реклама.

Веднага се чуха сравнения с "Алианц Арена" в Мюнхен, но не е лошо да се знае, че застрахователната компания там е собственик чрез дружество на стадиона за 30 години и е инвестирал много в изграждането му.

Така че двата случая нямат нищо общо. Както се казва - тая "Арена" не е като оная.

А какво залага на карта Левски с този ход? Ами... да загуби още някой почти отказал се фен, който и без това не харесва случващото се в клуба.

Защото поне тази гордост не бе малка - името на дома на отбора да е на легендарния Аспарухов. Трудно ще бъдат убедени такива фенове, че всъщност това е просто бизнес решение, а стадионът за пред УЕФА дори няма да промени името си. Централата го забранява. В турнирите мачовете на Левски ще са си на "Георги Аспарухов".

Но първото впечатление е най-силно и ако левскарите помислят, че ги предават, подменяйки името на Гунди...

Един от двата ни най-големи клуба е в спиралата на лоши резултати и финансова криза, която комбинация е идеална среда за негативизъм към Левски.

И това прави всяко негово решение непопулярно или поне - спорно.

Клубът на практика няма верен ход, който да се приеме масово и изцяло позитивно.

А защо е така - отговорите трябва да се потърсят и в разравяне на страниците на най-новата му история. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията