Бежанецът, който изпревари Марадона и Кройф

Историята на Ласло Кубала, избран за най-велик в историята на Барселона

Sportinglife
Sportinglife 16:30 ч., 20 Фер 2017
0
8228

Зад покривалата на стария камион зъзнат 30-ина мъже, които чакат в пълно мълчание спирането на возилото и сигнал да слизат.

Паспортите им са фалшиви, а униформите - на съветски войници. Камионът минава през Алпите и някак успява да стигне до крайната си цел - Инсбрук.

Там охранителите на първия пункт за влизане в града разпознават един от "войниците". Здравият младеж с руса коса не може да бъде сбъркан.

Януари 1949-а. Желязната завеса разделя Европа, а Будапеща и Унгария са съветска територия. Ласло Кубала напуска страната с фалшиви документи, за да стигне до австрийските територии, контролирани от САЩ.

Там започва новия му живот, въпреки че и дотогава, едва на 22 години, името му вече е известно в Европа.

Русолявият нападател е талант без родина. Появява се на света в Будапеща, но е дете на Ана - с корени в Полша и Словакия, и Пал Куряш, който пък си е чист словак. Играе за Ганц още на 15 години, а на 16 вече е звезда във Ференцварош. Поема към Слован година по-късно, където решава да играе за Чехословакия, въпреки че има мачове за Унгария...

Футболист без националност. Гражданин на света без родина.

След бягството в Инсбрук, Ласло тренира за кратко в Австрия и заминава за Италия.

В началото на месец май 1949-а Торино, най-силният отбор на Европа в този момент, му предлага да играе с тима контрола срещу Бенфика в Лисабон и после да преговарят да остане в отбора. Разболява се обаче синът му, което му пречи да пътува за двубоя.

Пръст на съдбата...

На връщане от Лисабон самолетът с Гранде Торо се разбива в хълма Суперга и загива най-талантливият отбор на Италия. Кубала е в шок. През лятото на същата година заиграва за Про Патрия, където веднага виждат какъв играч са взели.

На първата тренировка е време за тежко физическо упражнение, но звездата седи встрани и тупка топката, някак показващ неособено голямо желание за задачата. Започва да жонглира с глава и се прави на луд. Един от босовете на Про Патрия е на тренировката и се приближава до него, виждайки, че треньорът се чуди какво да го прави.

"Обзалагам се, че не можеш да задържиш топката 200 пъти на глава, без да падне", казва му. Кубала го поглежда и отсича: "400!".

След което шефът му обещава, че ако го направи, не само ще го освободи от тичането, ами и ще му подари скъпия си часовник.

398, 399, 400... Никакъв проблем. Отборът седи и гледа притихнал. Никой не е виждал такъв техничар, който на всеки десети удар сваля топката и я подхвърля с левия и десния крак по веднъж.

"Страхотно!", възкликва удивеният бос. "Така е, часовникът е много хубав!", хили се насреща Кубала.

Но след едва 15-ина мача за отбора започват проблеми. Първо унгарската федерация го обвинява в нарушаване на договора да играе за националния. ФИФА подкрепя централата в Будапеща и налага едногодишна санкция на беглеца.

В отговор той основава собствен клуб - Хунгария, който събира играчи с подобна на неговата съдба, избягали от съветското управление и останали без родина. Организират контроли, включително в Испания, където срещат сборен тим на местната лига и Еспаньол от Барселона.

Диамантът Ласло - така го наричат в Будапеща още на 16. Той обаче предпочита името Ладислав, което произнасят словаците, какъвто е и баща му. Той го нарича така.

В Испания Реал и Барселона не спят - такъв талант, и то свободен... А и санкцията от ФИФА е на път да изтече.

Двата гранда влизат в битка, подобно на случаите с другите мегазвезди на времето - Ди Стефано, Пушкаш, Копа... Изглежда сигурно, че Ласло отива в Мадрид, та те печелят всяка битка за голям ас през 50-те. Но...

Как точно Кубала отива в Барселона и до днес не е напълно ясно. Една от версиите е, че го напиват до козирката и той дори не знае с кого подписва договор. Друга история е, че Хосеп Самитиер, тогава отговорник на Барса за търсенето на играчи, стига до разговор с висшата администрация на Франко и "изпросва" решение в полза на каталунците. Трета теория - по съвет на Фердинанд Даучик, най-близкия му човек и тъст, решава да покаже контракта, който му предлага Реал на хората от Барса. И да им каже: "Дайте по-добри условия и идвам".

Дали е така...?

Но е факт, че Кубала става футболист на Барселона, а Дучик е назначен за треньор на отбора като част от сделката! Санкцията още не е изтекла и нападателят чака месеци за дебюта си. След което не чака нито миг, за да покаже на какво е способен.

В първия си сезон (непълен) вкарва 26 пъти в 19 мача. Апотеозът е при 9:0 над Спортинг Хихон, когато нанизва 7 попадения. Сезонът е изумителен за Барса - пет трофея! Първенството е спечелено, както и Купата на краля, Купа "Гереналисимо", Купа "Латина" и Купа "Дуарте" - на практика всичко, което може да вземе.

Даучик и Кубала правят чудеса, а редом с аса в отбора блестят Алдесоа, Веласко, Сегара и Рамалец - имена, които днес са легенди за Барса.

За клуба това е първа златна ера. А Кубала е в основата на всичко. Вкарва 14 хеттрика за Барселона, а статистиката му от 194 попадения в 256 мача за клуба е феноменална. Пропуска около 40 мача - половината заради санкцията, а останалите - с туберкулоза, която заплашва да прекрати кариерата му. Но се преборва и с това.

През 1958-а убеждава Шандор Кочиш и Золтан Цибор - други унгарски супериграчи и бегълци, да дойдат в Барса. Отборът е плашещо силен и посяга към трона на Реал в Европа.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията