Когато романтиката се превърне в цирк

Вратарят на Сътън Юнайтед Уейн Шоу пресоли манджата, разследват го за скандал със залози

Sportinglife
Sportinglife 16:05 ч., 21 Фер 2017
0
4815

Романтиката на Купата на ФА е нещо свещено и неподправено.

Магията на купата, всички сте го чували. Това е калното поле в Херефорд, на което Нюкасъл навежда глава и отпада, въпреки че е с 90 места над този аматьорски отбор в йерархията на футбола.

Това е и геройското опълчение на непрофесионалния Сътън срещу Ковънтри от 1989-а, за да се удържи паметно 2:1 над елитния съперник. Нищо, че две седмици по-късно в следващия рунд Норич вкарва 8 на героите от Сътън.

Или когато Уимбълдън би Ливърпул на финала на "Уембли" година по-рано, въпреки че "червените" бяха непобедими в първенството. Сензация, и то на финала!

Всичко това е романтика. Магия - истинска, от времената на черните бутонки и мъжете на терена. Тогава нямаше нужда от реклами, "фризиране" на мачовете и превръщането им в сапунени сериали.

BBC праща стажант-репортери на двубоите, споменати по-горе, а те се превръщат в централни за Match of the day. Но е истинско, няма усещане за фалш.

Магия има и в наши дни - Линкълн изхвърля Бърнли като гост и е на четвъртфинал, някой неизвестен герой забива победно за Милуол, който бие поред елитните Уотфорд и Лестър...

Но има и гротеска в опитите да ни се представи за романтика част от турнира. И пак Сътън, в лицето на резервния вратар Уейн Шоу, стана пример за това.

130-килограмовият тип, който очевидно нямаше как да пази срещу Арсенал в понеделник вечер, стана любимец на феновете още от предишния кръг срещу Лийдс, когато камерите го уловиха на пейката. Симпатичен чичко, който играе за аматьорски отбор и изживява мечтата си.

Но нещата излязоха извън рамките на истинското. Вестник "Сън", популярен с това, че за него няма нищо свято, в комбинация с тв канала Sky, направиха от Шоу рекламно лице на мача.

Само по себе си гротескно и доста обидно за останалите играчи на Сътън, сред които има няколко съвсем нелоши като качества.

Та Шоу спасяваше дузпи на Йън Райт за кратки рекламни видеа, продаваше сосове за спагети със своето лице на тях, появи се на първи страници на вестници, а в деня на мача социалните мрежи бяха заляти от снимки как чисти съблекалните, скамейките на резервите и ... подстригва терена.

При условие, че стадионът на Сътън е с игрище от изкуствена настилка.

Малко след началото на второто полувреме, когато в тренировъчно темпо гостите водиха с 2:0, Шоу се показа от тунела до скамейката на домакините и хапваше пай.

Пак сладък момент, нещо различно, наглед - връзката на звезден клуб като Арсенал с нормалния, истински, аматьорски спорт.

Готино, нали? Връзва се с Магията на купата.

Само дето не е реално, а фалш. Оказа се, че компанията на залози на империята "Сън" е предложила в деня на мача коефициенти 1:8, че вратарят ще яде пай по време на мача и това ще се покаже по телевизията.

И, разбира се, всичко това е евтин PR. Защото не бяха минали и 10 минути от случката, уловена от камерите, когато в twitter профила на компанията се появи съобщение, че компанията губи петцифрена сума заради показания кадър.

На всичкото отгоре комисията по етично поведение на Футболната асоциация ще разследва случката, защото - както съобщи официално - "нарушаването на правилата за залагане не е шега."

Намирисва на доста изкуствена и сапунена история, циничен PR и романтиката май бе сдъвкана с онзи пай, който пълничкият вратар си хапваше, знаейки, че камерите го снимат.

Някак се развали усещането от Магията, не мислите ли?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията