100 милиона песети или ще убием голмайстора ви

Историята с отвличането на Енрико Кастро Кини, която струваше една титла на Барселона

Sportinglife
Sportinglife 17:10 ч., 22 Фер 2017
0
6937

Клубът използва съпругата на нападателя Мария, която отива при отбора и говори с играчите.

Иска те да изиграят мача. По-късно жената признава, че е била под влиянието на успокоителни и не е била напълно адекватна, а и от Барса са се възползвали от това състояние.

Отборът пътува за Мадрид за мач, в който преди отвличането е сочен за фаворит. Но играе изключително слабо и губи с 0:1. Разликата на върха става 4 точки, но още нищо не е изгубено, поне не на теория.

Следващите дни носят и първите новини - похитителите искат 100 милиона песети - около 2 милиона долара за Кини, както и още няколко условия за коридори за пътуване извън страната и т.н. Започват преговори как да се платят парите, като Барселона поема разходите.

В същото време обаче Саламанка, предпоследен в класирането, бие деморализираната Барса с 2:1 и съвсем праща отбора извън релси. Куриозно, до инцидента със звездата на каталунците, те са загубили общо 6 мача в първенството. След него падат в още пет от последните 8.

Барса не успява да бие и Сарагоса - 0:0, а по ирония на съдбата мачът на 22 март е срещу отбор, който е свързан по някакъв начин с цялата криминална история.

На 25 март сутринта първият транш от парите трябва да бъде преведен в швейцарска банка. Николау Касаус, вицепрезидентът на Барса, пътува до Женева за операцията, като с него има полицаи под прикритие и местни спецченгета

На летището в Париж, докато чака полет за Женева, е заловен Виктор Мануел Диас Естебан, безработен елтехник, който пътува от Сарагоса за Швейцария през френската столица. Той разкрива всичко - Кини е държан в един гараж в Сарагоса.

На 26 март сутринта нападателят, за чието състояние цяла Испания се тревожи ежедневно, е освободен и се прибира в Барселона. Видимо уморен физически и психически, той се разплаква на летището пред камерите и фотообективите.

Барса иска Кини да играе още на 29-ти в Ел класико като гост на Реал. Вълшебникът е съгласен, но физически това е невъзможно. Решава се да не пътува изобщо, няма да може да изкара и 20 минути.

Барса пада с 0:3.

В крайното класиране остава на пето място и дори не стига до Купата на УЕФА. Кини, колкото и да е невероятно, става голмайстор на сезона с 20 попадения.

Той има 7 трофея "Пичичи" в кариерата си, в която нанизва общо близо 400 гола. Година по-късно печели КНК с Барса, взима две Купи на краля... но титлата му убягва.

Развитието на криминалната история нататък също не е безинтересно. Барса настоява за най-сурово наказание на тримата похитители, но се оказва, че те не са никакви терористи.

Просто отдавна са без работа в рецесията, обзела Испания, и са търсили начин да изкарат пари. Кини се застъпва за тях, опитвайки да обясни, че са се държали с него безупречно и не е бил лишаван от нищо, което е поискал.

Заговаря се, че звездата е развил Стокхолмски синдром - при него отвлеченият се привързва към похитителите си след дълго време, изкарано заедно. Получава някакво усещане за съпричастност с тях.

Това донякъде се потвърждава след процеса, който осъжда извършителите на 10 години затвор, а обезщетението за Кини е от 5 милиона песети. Сумата е около 10 000 евро, но футболистът не си ги иска и така и не ги е получил.

Барселона и до днес не може да прежали този сезон, в който титлата е толкова близо. Кини обаче не иска да мисли за това и днес, когато е на 67 години и живее в Хихон. Там и завършва кариерата си след само четири сезона в Каталуня.

Един от най-големите голмайстори на Испания в цялата история. И със сигурност - човекът с една от най-любопитните съдби.

Кини написа книга, а после по нея бе направен и филм, който стана огромен хит в Испания. Казва се: "Вълшебникът погледна в огледалото".

Не се говори за кариерата и головете ме, а за това, което е преживял в онези 25 дни в плен.

И как те промениха живота му.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията