Никога не подценявай британците

Велики мачове, донесли крушения на куп европейски грандове срещу аутсайдери от Острова

Sportinglife
Sportinglife 12:30 ч., 22 Фер 2017
0
2557

Денят, в който подцениш британците на футбол в евротурнирите, ти носи само проблеми.

Историята помни случаи, в които отбори от ниски нива и неизвестни затънтени кътчета на Великобритания са нанасяли тежки рани по гордостта на грандовете на Европа.

Лестър, шампион в момента, е на поход из Шампионската лига и никой не му дава шанс Имаме само един съвет: Бъдете по-внимателни в прогнозите. И ето ви аргументите за това.

Астън Вила - Байерн 1:0, 26 май 1982 г.

Преди финала за Купата на шампионите няма съмнение кой е фаворитът. Вила е добър отбор, като това е най-големият комплимент, който някой си позволява да каже. Байерн е машина.

Три месеца преди финала Рон Соундърс напуска поста на мениджър и мачът на мачовете ще води асистентът му Тони Бартън. В първенството Вила върви колебливо и никой не си представя, че е възможно да бие Байерн, воден от Аугенталер, Румениге и останалите.

В 10-ата минута Джими Римър - вратарят на англичаните, се контузва и напуска терена. 19-годишният Найджъл Спинк влиза на мястото му и нещата се усложняват още.

Байерн натиска от първите минути. Но в един момент, както пише "Бирмингам Мейл" в деня след мача, "Тони Морли прави финт от диско дансинга на Аугенталер и центрира към Питър Уит, който вкарва". 1:0. Вила се прибира и спира натиска на баварците, за да грабне купата против всякакви прогнози.

Барселона - Дънди Юнайтед 1:2, 18 март 1987 г.

На следващия ден мениджърът на шотландците Джим Маклийн, видимо махмурлия, казва на летището в Глазгоу пред репортерите краткия си анализ на мача: "Пол Стърок ги разкъса на парчета".

Легендарното крило първо печели пряк свободен, от който Джон Кларк открива. А после центрира към Йъин Фъргюсън, който вкарва победно.

Всичко това след 1:0 в първия двубой у дома за Купата на УЕФА, където отново Дънди Юнайтед не дава шанс на звездите на Барса - Гари Линекер, Марк Хюз и останалите.

Абърдийн - Реал Мадрид 2:1 с продължения, 11 май 1983 г.

Финал за КНК в Гьотеборг, закъдето тръгват десетки хиляди шотландци с фериботи, самолети, влакове и кой каквото намери. Отборът пуска песен за финала, която стига напред в чартовете. В нея Уили Милър, Гордън Страхън и останалите пеят: "Ще го направим заради вас".

В състава на Абърдийн играят 16 шотландци - 11-те на терена и петте резерви. Плюс шотландски мениджър, който не е случайно име - 41-годишният Алекс Фъргюсън.

Насреща е могъщият Реал с Щилике, Метгод, Камачо, Хуанито, Сантиляна, Гайего и Исидро. Ерик Блек извежда напред британците, Хуанито изравнява от дузпа. В продълженията резервата Джон Хюит решава мача, като Фъргюсън доволно отбелязва, че е пуснал свеж човек, докато защитата на Реал "вече беше без крака".

Портсмут - Милан 2:2, 27 ноември 2008 г.

Незабравим мач, който доведе на малкия и невзрачен "Фратън Парк" звездния състав на Милан, шампион на Европа два пъти в предходните пет години.

Това бе решителният дуел за излизане от групата на Купата на УЕФА, като на домакините трябваше победа, а на гостите стигаше реми.

Роналдиньо, Кака, Индзаги, Шевченко - те бяха в състава на Милан. Крауч и Кану оформяха атаката на Помпи.

Юнес Кабул вкара, а в 74-ата минута Кану направи резултата 2:0 и сензацията на годината бе близо.

Роналдиньо обаче завъртя фамозен пряк свободен, а във втората минута на добавеното време Индзаги спаси Милан от загуба - 2:2.

Но не и от критиките в Италия, нарекли ремито "позор". В Англия представянето на Портсмут бе определено като героично.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията