Отново на върха

Карло Янка е героят на уикенда във Венген

Sportinglife
Sportinglife 10:40 ч., 18 Яну 2015
0
49

Какво е общото между футбола и по специално Манчестър Юнайтед, алпийските ски и бизнес администрацията?

На пръв поглед нищо, освен ако не сте фен на ски спорта. Тогава отговорът е пределно ясен – швейцарецът Карло Янка.

28-годишният скиор отново е сред най-добрите след като в петък спечели комбинацията във Венген. Нещо, което не беше му се случвало от 2011 г. Последното му качване на подиума пък бе преди две години.

Двоен успех

С успеха в петък Карло Янка не само извоюва победата във Венген, но и оглави класирането за Световната купа в дисциплината.

„Да бъда отново на подиума, при това на върха означава много за мен. Когато всичко работи добре, тогава няма нищо невъзможно. Точно това се случи по време комбинацията. Последните четири години бяха сбор от върхове и спадове. Понякога всичко беше ок, друг път-не. Не беше лесно. Дори бих казал, че беше доста трудно, но научих много през това време. Сега мога смело да погледна напред”, заяви Карло след успеха.

През тези четири години швейцарецът преживя и операция на сърцето.

Причината – установено е, че спортисът има нарушения при сърдечния ритъм. Преди лекарите да установят какво му е обаче Янка изкарва две много трудни години.

Проблемите започват още след сезон 2008/09. Тогава Янка се чувства отпаднал, а обяснението на лекарите е вирус. Какъв точно обаче никой не успява да разбере. На магия швейцарецът печели олимпийска титла от гигантския слалом във Ванкувър, а след това и Световната купа. И после проблемите се появяват отново.

През сезон 2010/11 Янка започва да пропуска стартове, тъй като още в началото губи шанс за световната купа. Около Нова година става ясно от какво са породени здравословните му проблеми.

Първоначално операцията е планирана за пролетта на 2011-а. После обаче Карло и лекарите решават тя да е непосредствено след световното първенство в Гармиш Партенкирхен. А 10 дни след нея Янка отново е на пистата и печели. Успехът обаче остава последен за цели четири години.

Карло обаче не се отказва. Защото никога не го е правил, макар ските съвсем да не са първата му любов. Всъщност като дете е луд по футбола. Фен е на Манчестър Юнайтед и английският национален отбор и преживява трудно всяка тяхна загуба.

На ски се качва още на 3 години и няма как да е иначе – роден е в Оберзаксен, Швейцария където те са изключително популярни. И в крайна сметка точно те взимат връх при избора му на спорт, въпреки пристрастията към футбола.

Любопитна е историята на първото му международно състезание.

За да разучи съперниците си той ги наблюдава отстрани. Зает да прави това не успява да стигне навреме за своя старт и го пропуска. След това обаче си издейства разрешение да участва отново и печели. На присъстващите прави впечатление особения му начин на каране – като използва заледените участъци. Затова и му лепват прякора Ледения. Легендата Пимер Цурбриген пък го нарича „Роджър Федерер на ските”.

Карло приема и двата спокойно. Както и обучението в училище, докато опитва да пробие в елита на „белия керван”. Не се напряга много, но оценките му са добри. Дори успява да завърши бизнес администрация. Кариерата на бизнесмен обаче очевидно ще почака, защото на преден план отново е спортът.

Двоен успех

С успеха в петък Карло Янка не само извоюва победата във Венген, но и оглави класирането за Световната купа в дисциплината. Швейцарецът има 100 точки, а следващото състезание в календара е на 23 януари в Кицбюел. Карло е и на 11-о място в генералното класиране за Големия кристален глобус с 313 точки. В неделя Янка ще участва и в спускането във Венген.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията