Вторият Габиадини

През 90-те нападател с тази фамилия тероризираше отбраните в Англия. Е, той се завърна

Sportinglife
Sportinglife 20:45 ч., 26 Фер 2017
0
2449

Гледката е като от "Фоулти Тауърс" - малко хотелче във викторианска сграда в Йоркшир.

Мястото е спретнато и домакините приемат всеки турист, който иска да разгледа Йорк и неговите красоти, като в собствен дом.

Преди месец обаче мистър и мисис Габиадини обявиха за продан имението, печелило два пъти наградата за Bad&Breakfast на годината.

И на терена преди 20-ина години Марко Габиадини печелеше награди. Най-вече обаче се бе отдал на друга дейност. Вкарваше голове. Много.

Роден в Нотингам, но израснал в Йорк, където баща му - италианец, мести семейството през 70-те, Марко е луд по футбола. Тръгва от Йорк Сити и после носи екипа на цели 12 клуба. Помним го (по-възрастните - със сигурност) как нижеше попадения и със странната му за Англия фамилия във времена, в които италианец във футбола на Острова нямаше.

Най-много голове вкара за Съндърланд - 87. Тогава отборът стигна от трета до първа дивизия, като в елита през 1990-91 г. Габиадини наниза 9 попадения.

Беше дребен и нахален тип, който винаги изникваше на точната позиция. Един русоляв и сприхав скандалджия, който веднъж бе наказан, задето удари играч на съперника... докато празнуваше третия си гол в мача. Защо го направи ли? Ами... луд човек.

В Дарби Каунти в средата на 90-те години направи убийствен дует с Пол Китсън и вкарваше на воля. Но се обади първата тежка контузия в коляното.

Отказа се през 2004-а, когато бе на 36, пак в Йорк Сити. Там започна на 17.

Нямаше как да продължи, а за 12-те си отбора в Англия и Гърция (Паниониос) вкара над 300 гола в 775 мача.

Нататък беше хотелиерският бизнес и няколко участия в тв студия, където коментира и анализира футбол. Непрекъснато го прави и в twitter, както и в радиостанция в Йоркшир.

Един от първите му популярни коментари за годината бе, когато Саутхемптън плати 14 милиона лири за Маноло Габиадини на Наполи. "Този ще вкара много голове", смееше се Марко в ефир.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията