14 години Барса следва закона на Кройф, но него вече го няма

Луис Енрике си тръгва след сезона, не оставяйки несвършена работа - така го правят всички треньори от 2003-а

Sportinglife
Sportinglife 14:55 ч., 02 Март 2017
0
1188

Луис Енрике си тръгва от Барселона след сезона.

През юни, когато ще е ясно какво е спечелил и какво загубил отборът през сезона. А и никой няма да може да каже: "Не получи достатъчно време" или "Търпяха го твърде дълго".

Три сезона. Пълни от подготовката и селекцията преди първия, до последния мач от третия. Така, както искаше Кройф.

Да, мнозина сигурно са забравили.

През първите месеци на новия век, през 2001-ва, Йохан даде голямо интервю за "Мундо депортиво" в Барселона и посочи огромен проблем за Барса - започва да влиза в тона на "малки клубове" и да сменя треньори през сезона, да слага временни такива и т.н.

Закон на Кройф: Треньорът е такъв от юни до юни, сам започва и завършва действието, което е един футболен сезон.

По това време в клуба имаше смени тип Лоренцо Сара Ферер и Чарли Решак, които запълваха дупки. Ван Гаал бе уволнен в началото на 2003-а, пак под влияние на Кройф, след което през лятото Барса назначи Франк Рийкард.

Холандецът получи пет пълни сезона, като в тях донесе две титли и Шампионската лига.

В първите седмици на 2008-а Рийкард обяви, че напуска след сезона. За да има време всеки да изпише каквото му се пише, а клубът да намери точния човек да го замести.

Пеп Гуардиола го наследи, като получи кредит на доверие въпреки лошия старт.

Четири пълни сезона, като още през март 2012-а се знаеше, че същото лято си тръгва. Спечели 3 титли, 2 Купи на Краля, 2 пъти Шампионската лига, два пъти Световното клубно първенство. Всичко.

Замени го Тито Виланова, който остана точно година, но през голяма част на престоя си се лекуваше - заболяването не позволи на Тито да остане, а според Кройф (бъдете сигурни, всяко едно от назначенията след Ван Гаал е съгласувано с Йохан) можеше да води Барса и днес.

Херардо "Тата" Мартино бе следващият, като дори той остана пълен сезон, въпреки че това далеч не бе Барса, която плаши съперниците. И единствен той от 2003-а насам не донесе титла. Тата бе избор на Меси, но пак одобрен от Кройф, се говори публично в Каталуня.

Луис Енрике бе изборът на Йохан, както и на Пеп, който със сигурност е дал препоръки за този треньор преди 3 години. И той донесе 2 титли (има шанс за трета) и Шампионската лига.

Днес Кройф вече го няма (за съжаление Тито също си отиде от света). И Барса е на кръстопът. Дали ще продължи да следва завета му, да назначава кадри, които отговарят на профила на клуба и да им дава пълен кредит на доверие, без да ги застрашава уволнение дори при серия слаби резултати?

През новия век скелетът на успеха бе изграден именно върху тази последователност и стабилност.

Въпросът е накъде ще тръгне Барселона от лятото.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията