Никога не се отказвай - помни Партизан, Метц и "Риасор"

Великият обрат на Депортиво, чудесата на Реал, Партизан и Барса, които Европа не забравя

Sportinglife
Sportinglife 10:50 ч., 08 Март 2017
0
3149

Винаги има надежда, щом има реванш. Историята на евротурнирите го доказва, а върху нея лежи вечната тлееща мечта, че и от 0:2, 0:3, че и по-голям пасив, можеш да се измъкнеш на пътя на славата.

Обрати през годините са се случвали напук на очаквания и прогнози, но и по силата на логиката.

Реал Мадрид е един от кралете в това отношение, като срещу Волфсбург миналия сезон след 0:2 стигна до 3:0 и елиминира германците, за да вдигне купата в Шампионската лига в края на турнира.

Но историята на великите обрати на Мадрид трябва да мине през един друг епичен мач.

През сезон 1975-76 г. в Англия титлата защитава Дарби Каунти, който тръгва на поход и към върха на Европа. И във втори рунд Чарли Джордж нанизва три гола във вратата на Реал, за да донесе 4:1 за британците. Нокаут, не нокдаун.

Мениджърът на Дарби Дейв Макей, наследил великия Брайън Клъф, предупреждава своите - реваншът не е разходка в Мадрид.

Халфът Арчи Гемъл обаче разказва как с часове играчите на гостите обикаляли столицата на Испания в двата дни, които изкарали там преди двубоя.

След което Реал ги разхожда по терена в 120 убийствени минути футбол.

След 4:1 в редовното време, Сантиляна показва феноменална техника, подхвърля топката с десния крак над главата на бранител и вкарва с левия от въздуха за 5:1. Дарби се прибира у дома, но поне със спомените от туристическата обиколка на Мадрид.

Партизан също може да посочи една велика нощ в своята история, която дава надежда на всекиго.

През сезон 1984-85 година Куинс Парк Рейнджърс влезе в турнира за Купата на УЕФА, след като Тери Венейбълс бе извел тима до пето място в първенството. Но заради изкуствената настилка на "Лофтъс Роуд", УЕФА нареди на отбора да играе домакинствата си на стадиона на "Арсенал" - "Хайбъри".

Алън Мълъри, новият мениджър, бе разработил план за справяне с гостуващия Партизан - страхотен отбор, пълен с национали на Югославия. Той включваше физическа разправа и стрелба отдалеч по несигурния вратар на гостите.

Резултатът - 6:2 в първия мач в Лондон! Дори страхотния централен нападател на гостите Драган Манце (трагично загинал в катастрофа съвсем млад), направил силно впечатление на английската преса, не успява да спаси положението.

На реванша 45 000 посрещат в Белград английските гости с монети и ужасен шум. Стадион "ЮНА" е наелектризиран в атмосферата, а Куинс Парк не издържа и рухва. Заповедта на Мълъри е: "Не допускайте ранен гол".

В петата минута тя отива в боклука - Манце вкарва. Нататък Партизан се разиграва, третият гол идва от далечен удар на Миодраг Йешич, познат у нас като треньор. 4:0.

"Атмосферата ни победи", признава мениджърът на гостите. Месец по-късно е уволнен.

Горе-долу по това време, през есента на 1984-а, Венейбълс вече бе треньор на Барселона и водеше отбора си към титла на Испания. Вероятно леко с досада е прочел за поражението на Куинс Парк - отбор, изграден от него.

Пълен с класни играчи като Бернд Шустер, Лобо Караско, Рамон Калдере, каталунският тим бие с 4:2 във Франция неуверения Метц, който е представител на страната в Купата на носителите на купи.

Мачът е толкова лесен за Барса, че Шустер след него дава интервю и казва, че "заради подаръците на френските играчи тази вечер ще им подаря по парче шунка, когато дойдат за реванша в Барселона".

Между двата мача Метц гостува на Бордо и Монако. Губи с 0:6 и 0:7. Отборът е в трагично състояние и последното, от което има нужда, е да иде на "Камп Ноу" и да бъде размазан отново.

Караско вкарва пак - след 38 минути игра Барса води с 1:0 в тренировъчно темпо и с 5:2 общ резултат изобщо не помисля, че има опасност.

Тогава на сцената се появява отнякъде югославският нападател Звонко "Тони" Курбос, който и в първия мач е вкарал един гол за Метц. Той бележи за 1:1, а после негов удар е отклонен за автогол от бранител на домакините.

1:2 на почивката - но все пак на французите трябват още два гола. В 56-ата минута Курбос вкарва отново, а едни 20-ина хиляди, едва изпълнили една четвърт от стадиона, стават адски нервни.

Три минути преди края роденият в Любляна нападател ги довършва - 1:4, като това е вероятно най-сензационният и немислим обрат в историята на евротурнирите.

Постигнат навън, от пълен аутсайдер и след четири допуснати гола у дома!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията