Кройф Втори

Как Жорди се назначи и уволни сам в Макаби, въпреки че спечели 8 мача от първите си 9

Sportinglife
Sportinglife 11:40 ч., 10 Март 2017
0
3682

Най-странната треньорска смяна в Европа се случи преди десетина дни.

Сигурно дори не сте я забелязали. Но Жорди Кройф се оттегли от поста в Макаби (Тел Авив), въпреки че за деветте мача, които води като наставник, спечели 8 и завърши наравно в един.

"Сам се уволних", разказва Кройф-младши. И добавя, че е взел решението след дълъг и труден разговор със себе си.

От четири години Жорди е спортен директор на Макаби, като през този период, както разказват хората в клуба, е нещо като "вездесъщ човек", който ръководи всичко. Изпълнителен шеф, спортно-технически ръководител, мениджър...

В края на 2016-а отборът, воден от Шота Арвеладзе, започва да изглежда изчерпан. Добри играчи се представят на средно ниво, липсва глад за победи.

Жорди взима трудното решение да се раздели с грузинеца, когото сам е довел в Израел, възхитен от работата му в Аякс. И трябва да намери човека, който да го замести.

"През цялото време си казвах - внимавай, спомни си думите на Йохан - разкрива синът на великия Кройф. - Той казваше - никога не замествай треньор, като му седнеш на стола. Носи лоша енергия и усещане в клуба."

Година измина, откакто Йохан не е между живите. Но влиянието му върху Жорди е огромно и пътят, който днес младият Кройф следва, е начертан от баща му - един от великите визионери на играта. Разказва синът:

"Той бе човек на принципите. Казваше ми: Ако някога се двоумиш между това дали човешкото или професионалното решение е по-правилно в някой случай, винаги следвай това на човека. Ако вземеш точното решение като човек, накрая всичко ще е ОК."

Та след раздялата с Арвеладзе, Жорди поема нещата като треньор, но едновременно с това задача номер едно е да намери дългосрочна алтернатива.

"Предстояха ни много тежки гостувания и мислех, че на нов човек в тази обстановка няма да му стигне времето за адаптация - разказва младият Кройф. - Поех отговорността. Видях как играчите изведнъж промениха поведението си, водещите от тях заеха отново лидерската си позиция."

Холандецът няма проблем с компетентността и опита да води отбора.

Жорди отдавна изкара всички лицензи на УЕФА за треньор, а зад гърба му е кариера от 18 години на терена, плюс ... факторът "Йохан". Дори само наученото от баща му е гаранция за това, че имаме подготвен човек.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията