Малкият принц

Историята на Н'Голо Канте, който преди 6 сезона играеше в 9-а дивизия, а сега е най-добрият във Висшата лига

Sportinglife
Sportinglife 17:30 ч., 29 Март 2017
0
13695

На 19 години е време Н'Голо да поеме по пътя на професионалния футболист. Сюрен е в деветото ниво на френския футбол, това не го задоволява.

Булон, отбор от втора дивизия, рискува да го вземе. Изпада в трета лига, а Канте изкарва сезона като резервен десен бранител.  Първият му сезон като титуляр, макар и в трета лига, кара хората във Франция да обърнат внимание. На 21 г. нисичкото момче не спира да тича, в центъра на събитията е, макари да не прави нищо зрелищно. Такъв му е стилът.

Но най-впечатляващото около него остава начинът му на живот и отношението му.

И в Булон никой не помни да се е оплакал, да е видял родителите му да дойдат на помощ, или някога някой да е имал проблем с Н'Голо Канте. Не си спомнят да е повишил тон... Та той почти никога не говори!

С малкото му скутерче, с което ходи на тренировка и до супермаркета, той е далеч от представата за някаква футболна звезда. В Булон хората се влюбват в него заради вечно усмихнатото лице, както и тоталната отдаденост на отбора на терена.

Живее в краен квартал, като пътят до магазина е по един наклон, който е доста стръмен. Вечер, когато улицата е празна, хората го виждат да прави кросове нагоре-надолу, за да засили още повече мускулите на краката си.

Не спира да тича и да се подобрява физически, защото още на 16 г. е разбрал, че няма да порасне достатъчно, за да е впечатляващ с ръст и габарити.

През 2013-а хората в Булон тъжат, защото Каен го прибира във втора дивизия и след един силен сезон и промоция, за първи път в живота си Н'Голо Канте играе елитен футбол. През лятото на 2014-а се готви да се покаже на страната и света с екипа на Каен в Лига 1.

Вече е на 23 години и му е време да стане основен играч.

В Каен бързо разбират, че това е централната фигура на отбора.

"Той не говори, не вика, не е лидер с излъчване и осанка", казва за него Дамиен да Силва, с когото играят заедно в този период. Но уточнява:

"Просто в съблекалнята всички са обединени около него. Знаехме, че на терена всяка топка и единоборство зависи от Канте, затова и чакахме от него решенията."

И той ги дава. Златан Ибрахимович от ПСЖ го нарича "малък досадник", но добавя, че това е комплимент. А аржентинският магьосник на парижани Хавиер Пасторе казва, че никога не е виждал съперник, който тотално го е спрял да играе, без да извърши нито едно нарушение в мача.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията