Ако "Стенли парк" можеше да говори

Ливърпул срещу Евертън - колко много има да ви разкаже историята на това дерби

Sportinglife
Sportinglife 08:35 ч., 01 Апр 2017
0
6928

Така бе и когато 11-годишният Рис Джоунс бе застрелян на връщане от тренировка. Заклетият фен на Евертън от семейство, което е изцяло "синьо", бе почетен на "Анфийлд" по невероятен начин, тъй като целият град бе потресен дълбоко от трагедията.

Ливърпул излезе срещу Тулуза не с "You`ll Never Walk Alone", леещ се от колонита на озвучителната уредба, а с темата на Z-Cars, която съпровожда Евертън на игрището всяка седмица. Братът и родителите на Рис бяха там, до терена, облечени в евертънските си екипи, аплодирани от целия стадион "червени".

Паркът и това може да ви разкаже. Целият свят го видя.

"Стенли" ще те дръпне на една от пейките си и ще ти припомни с усмивка как Питър Биърдсли, Кевин Шийди, Гари Аблет, Стив Макман, Дейв Уотсън, Джони Мориси и още 20-ина през годините са се осмелили да играят с двете фланелки. И как това се е отразило на отношението към тях.

Ще си спомни и за велики дербита старият парк.

За двете най-големи победи - 6:0 и 5:0, в полза на Ливърпул на двата стадиона съответно. Във втория мач Йън Ръш вкара четири гола, а общо е наказвал Евертън цели 25 пъти. "Карамелите" също имат едно 5:0, през далечната 1909-а.

"Червените" са побеждавали 89 пъти, а "сините" - 66.

Дербито на приятелството, а? Така ще се подсмихне паркът, ако го питате за това странно, име, лепнато на Ливърпул - Евертън през годините.

Това е, защото хората в тази част на Англия са сплотени и солидарни, имат особено усещане за общност, отделна от останалите. Но във футбола те не са приятели. Семейства са разделени: син, червен, син, червен...

В годините около и след "Хилзбъро" трибуните често бяха без разделяне - сини шалчета се виждаха на "Коп", "червени" - в сектора на Евертън.

Днес това вече е трудно да се случи, макар взаимното уважение все пак да е далеч по-голямо, отколкото в Арсенал - Тотнъм или Юнайтед - Сити.

Дербито е регистрирало 27 изгонени играчи в цялата си история, като куриозното е, че в първите 88 години съперничество - до 1982-ра, червените картони са само пет. След това - 22, 17 от които в ерата на Висшата лига.

Дикси Дийн, Йън Ръш, Кени Далглиш, Гари Линекер... Всички те са носили голове и титли в пряко съперничество с другия тим от града.

Ливърпул срещу Евертън спира времето край река Мърси. Всеки ще е "на стадиона", въпреки че билетите са само около 56 000.

Пъбовете, улиците, домовете - само едно ще е важно в събота по обяд местно време, когато двата отбора ще излязат на "Анфийлд".

Приятели? Не... По-скоро съседи, които не могат да се гледат, но успяват да превъзмогнат ненавистта всеки път, когато другият има нужда от помощ.

Дели ги по-малко от километър.

А ги събира скаусърската солидарност и 123 години здрави сблъсъци на двата цвята, които дават смисъл на футбола в региона.

Червено и синьо.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията