Как Шотландия превърна Малкия Каспер в Големия Шмайхел

Големите изпитания на вратаря, преди да стане легенда в Лестър

Sportinglife
Sportinglife 14:10 ч., 05 Апр 2017
0
5456

Уточнение - Фолкърк е във Висшата лига тогава, но стадионът, теренът и условията са като за втора лига - поне.

"Това ще е безценен опит за него", смята мениджърът на Сити Стюърт Пиърс, когато се съгласява Каспер да иде под наем във Фолкърк. Най-голямата въпросителна, дошла след престоите в Дарлингтън и Бери, е около физическата страна на играта на вратаря.

Има ли достатъчно смелост да влиза в единоборства с нападателите за високите топки, да излиза и да печели всичко, което идва по въздух?

На 1 януари Шмайхел дори не е разопаковал багажа си в хотела, когато го водят да гледа новия му отбор срещу Дънди Юнайтед.

На 13 януари 2007-а дебютира на вратата, а Дънфърмлин е победен с 1:0 у дома. Следват шест поредни загуби, като Фолкърк допуска 11 гола в тях, нито веднъж повече от две попадения в един двубой.

На 18 февруари Пиърс е на трибуните на "Айброкс", а Каспер прави невероятен мач срещу Рейнджърс въпреки загубата с 1:2. Психо си записва - момчето очевидно прогресира. Нищо, че в края допуска гол, при който може да избие по-добре топката. Приликите с татко му са видими - особено, когато нападател тръгне 1 на 1 с него.

Точно месец по-късно Пиърс пак пътува до Шотландия, където гледа Фолкърк - Селтик.

Домакините сензационно бият с 1:0, а вратарят им прави чудеса. В края Крейг Бийти залага топката на 11 метра, дузпа за гранда. Шмайхел спасява и нея.

Три дни след последната поява на русокосият датчанин за шотландския отбор, който носи удивително удачния в случая прякор Хлапетата, Каспер отива в нов свят.

В сряда пази пред 4700 зрители на Фолкърк - Инвърнес, а в събота - пред 61 хиляди на Арсенал - Манчестър Сити.

Нататък кариерата му вече не излиза от релсите на английския футбол, макар да минава през още изпитания от долните дивизии - Кардиф, Ковънтри, Нотс Каунти...

От 2011-а е в Лестър и мина през три сезона в Чемпиъншип, преди най-накрая, на 28 години през 2014-а да стане пълноправен член на вратарското семейство на Висшата лига. Съмненията оставаха - дотук е чудесен, но в долните етажи на футбола.

Може ли да стане истински Шмайхел, и то на топ ниво?

Малкият Каспер, който е висок колкото купата на онези снимки от 1992-ра, вече е Големият Шмайхел - като татко си. И онези 4 месеца в Шотландия, в които се сблъска с футбола в най-напарфюмирания му вид, вероятно се оказаха ключови за узряването му.

Днес Каспер е звезда. За Лестър - легенда. Един от тези, които донесоха титлата. Този, който спря Севиля.

Не син на татко си.

А самият той - Каспер Шмайхел, голям вратар и лидер.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията