УЕФА или терористите? За вторите не е сигурно, че мразят футбола

Европейската централа мисли само за едно - маркетинг. Отбори, играчи и особено фенове нямат никакво значение

Динко Гоцев
Динко Гоцев 07:30 ч., 13 Апр 2017
2
14154

Никой не може да каже как щеше да се развие мачът, ако бе отложен.

Нито пък да определи точно в каква степен атентатът край автобуса на Борусия бе вцепенил играчите, доколко изобщо са спали, как са се концентрирали да излязат и да бият Монако.

Те и не успяха - 2:3 в първия четвъртфинал от Шампионската лига.

Но няма нужда да се правим на тежки специалисти по психология, за да разберем, че този мач трябваше да се отложи - за уикенда, примерно.

Дори принц Албер на Монако призова за това, а и апелите на Дортмунд отиваха до медиите, но не и до запушените уши в УЕФА. Нямало кога да се играе тоя мач, коментираха по-късно хората с белите якички, след като Томас Тухел и играчите му възмутено казаха, че не е нормално да ги карат да играят.

Е как няма? Ако е през уикенда, а двата мача на Дортмунд и Монако от шампионатите се изместят за 3 дни след последния уикенд от сезона, какво ще стане? Нима има европейско, световно, Копа Америка?

В УЕФА хората не ги интересуват. Нито играчи, нито фенове са важни. За тях отдавна Библия е календарът, иконите са банковите извлечения, а играта с топката е просто продукт, който се продава.

Да ви припомним как преди 16 години, в деня, в който светът се замисли за това дали не отива към края си при гледката на атентатите от 11 септември - доста вцепеняващи, УЕФА остави да се играят мачове от Шампионската лига из цяла Европа. Как се бяха сгушили 70 000 на "Олимпико" в Рим, където гостуваше Реал Мадрид, помните ли? Страх, по-силен от футболната емоция.

На другия ден под натиск от ООН, ЕС и къде ли не, все пак УЕФА се смили и отложи останалите двубои - включително за Купата на УЕФА, в които имаше и наши отбори.

Как се играе, след като цял ден си гледал хора, скачащи от 80-ия етаж, чувал си се с познати в Ню Йорк, да кажем. И си поразен от видяното - защото първата реакция бе такава, като за Световна война.

Същата тази УЕФА от години е въвела правилото за Мача на мачовете - финала в турнира на шампионите, феновете да са последни в разпределение на билетите.

Атина, 2007 г. Ливърпул - Милан. По 17 000 пропуска за двете публики, при 80-хиляден стадион. 35 000 места за спонсори, корпоративни партньори, гости на УЕФА и разпределени по томболи, продажби през сайта на централата и т.н.

Финали на места като Базел, сега в Кардиф - трудно достъпни, с по няколко хотела, с инфраструктура за бизнес срещи, но не и с възможност да поемат 50-60 хиляди туристи с преспиване. Няма значение.

Важното е, че бизнесът върви.

Парата е най-важното. Във вторник терористи опитаха да ударят автобуса на Борусия и почти успяха, играчите са в шок, а Нури Шахин се разплака пред камерите, като обясняваше какво е видял в рейса. В сряда - мач. Да не се изостава от графика

Същата тази УЕФА преди 32 години започна своя терор над играта, като остави Ювентус и Ливърпул да играят финала на "Хейзел" след 39 мъртви и стотици ранени в минутите преди самата игра. На стадиона, до местата, където преди малко бяха линейките и полицаите, трябваше да се надиграват Платини и Ръш.

Същата УЕФА глобява клубове като Борусия, Легия, Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Бешикташ, Олимпиакос и Андерлехт за феновете им - заради факли, димки, атмосфера на стадионите. Но на тези, които продават билети по 70-80 лири за места, които не струват и 40, не се налагат санкции. Бизнес модел, няма проблем.

Това е централата, която глоби Ейре за цифри, избродирани на екипа - отбелязващи независимостта на републиката.

Санкционира със сериозна сума Англия за маковете, с които британците отдават почит на милионите, загинали във войни и конфликти.

Само България заради Черешовото топче на якичката на фланелката на националите още не са глобили. Но пък искат да ни ударят яко за втора топка на терена...

Изобщо - строга и "съвсем справедлива", УЕФА тотално тероризира футбола. Накрая от него ще останат едни роботи, ритащи топка, и 30 000 типа с костюми, вървящи под строй към стерилни стадиони - гледка от клипа на Pink Floyd с култовата The Wall.

Може пък това да е целта.

Така кой ще вдига плакати с "УЕФА - алчни копелета", каквито имаше в сряда вечер в Мюнхен, Мадрид и Дортмунд? Да, в синхрон ги вдигнаха феновете на Байерн, Борусия и Атлетико.

И има защо. Играта на хората остава такава само в местните лиги засега (като изключим Висшата лига на Англия, където тенденциите са същите), но не и в любимите на всички евротурнири.

Терористичните акции, взривяващи душата на футбола, продължават. С тях битката явно ще е не по-малко трудна, отколкото с онези с истинските бомби.

За тях обаче не е сигурно, че мразят футбола.

УЕФА се старае да ни убеди, че при нея това чувство се засилва все повече.

2 коментара

1 Антон Василев 14.04.2017 12:04:13
0 0

Златните 7 футболни прогнози всеки ден в сайта prognozite1x2.com

2 Атанас Атанасов 14.04.2017 11:38:21
0 0

За втората топка трябва да бъдем глобени. Малоумно е при спечелен мач (б.а. България - Холандия 2:0 в 92рата минута) да се правят подобни глупости. Но ние сме си тарикатска държава. Все някой да прецакаме ... от някой да припечелим. Относно постъпката на UEFA .... отвратително решение. А снощния мач от Лига Европа (б.а. Олимпик Лион - Бешикташ) дори не беше насрочен за друг ден

Твоят коментар:

Close Обратно към статията