Защо Себастиен Льоб се връща в рали „Монте Карло”?

Завръщането на един деветкратен световен шампион няма как да остане незабелязано

Sportinglife
Sportinglife 11:55 ч., 19 Яну 2015
0
1733

Завръщането на един деветкратен световен шампион, какъвто е Себастиен Льоб в най-известното рали, каквото е „Монте Карло”, няма как да остане незабелязано. А причините за него трябва да са доста сериозни, все пак връщането на Себ на рали отсечките не е лесна работа, но да видим дали ще можем да ги изброим една по една.

Това е Себастиен Льоб

WRC титли: 9 (2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012).

Рицар на Почетния легион

78 победи във WRC, 168 старта, 116 подиума

Сега Себ е заводски пилот на Citroen в Световния пистов шампионат за туристически автомобили (WTCC) и демонстрира много бърза адаптация към тези надпревари. Но на 22 януари Себ и Даниел Елена ще стартират в рали „Монте Карло” със Citroen DS3 WRC и отново ще се борят за победата. Въпреки, че Себ вече уточни, че няма намерение да участва в други ралита от световния шампионат.

Да видим пак причините...

Защото от Citroen го помолиха

Много важна причина. „От Citroen ме попитаха дали искам да участвам в „Монте Карло” и аз си казах: „Защо не?”. Така обясни Себ, който има седем победи в Монако , а през 2002 завърши първи, но беше наказан след финала и беше класиран втори. Причината е малко по-различна – Citroen изостава от Volkswagen и за „Монте Карло” Льоб е единствената надежда да бъде спрян победният ход на Себастиен Ожие. Което означава, че ни очаква невероятна битка.

Това е домашното състезание на навигатора му

„Не забравяйте, че Даниел Елена е роден в Монако”, често казва Льоб. Така Себ почита верния си навигатор. Двамата не са карали заедно от рали „Франция 2013”, но магията между тях не е изчезнала. „Двамата с Даниел се срещаме често, а и живеем наблизо в Швейцария”, допълва Льоб.

Льоб иска да спечели рали „Монте Карло”

Себ има 78 победи в световния рали шампионат и апетитът му за успехи не е изчезнал. И сега не планира само да се разходи по отсечките на „Монте Карло”. „Първо, искам да се забавлявам, но винаги карам за победа – обясни французинът. – Знам, че ще е много трудно, но ще се опитам. Не съм карал с Даниел от над една година, но това не означава, че това ще ми попречи.”

Себ държи да е в добра рали форма

Миналата година Льоб смени кариерата на рали пилот с тази на пистов състезател и вече печели победи в WTCC със Citroen, като това се отразява отлично на популярността на шампионата. Но това не означава, че рали талантът на Себ трябва да бъде оставен да повехне. През ноември Себ кара със съпругата си Северин в рали „Дю Вар” и спечели първото място, а според него, това е било добра подготовка за „Монте Карло”.

Все пак, това е рали „Монте Карло”!

Знаковите ралита в световния шампионат не са толкова много: „Финландия”, „Великобритания” и естествено „Монте Карло”. Митичните отсечки над Монако са трудни за превземане и събират публика от цял свят. „Рали „Монте Карло” има страхотна атмосфера, направо невероятна”, признава Себ, а феновете му вече го чакат по етапите.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията