Това ли е краят на Златан?

Шведският журналист Симон Банк твърди, че за първи път е чул по телефона Ибра да звучи победен

Sportinglife
Sportinglife 21:15 ч., 22 Апр 2017
0
10641

Това ли е краят?

Дотолкова свикнахме с обичайната гледка - Златан ходи гордо и самонадеяно по терена, вдига ръце на победител, печели купа след купа...

Изказва се гръмко, изглежда недосегаем.

Но този път въпросът не е "ще успее ли да спечели поредния трофей". Сега Златан Ибрахимович за първи път в кариерата и живота си е изправен пред дилемата: "Накъде?".

Симон Банк, един от хората в медиите, които през годините е успял да изгради нормални взаимоотношения със Златан, написа своята колонка в шведския вестник "Афтонбладет" с особена страст този уикенд.

Той се е чул с Ибра в петък вечер, когато резултатите от изследванията на коляното му, наранено в ужасно падане денонощие по-рано в реванша срещу Андерлехт от Лига Европа, още не бяха известни.

"Нещата са много зле. Вероятно скъсани връзки", казал му Златан, без журналистът да разкрива повече подробности. Не е "гръмнал новината", както сме свикнали да го правят мнозина в занаята ни, в неговото модерно и доста изкривено лице. Дори не я е съобщил първи, а чака официалното становище на клуба, което дойде чак в събота следобед.

Просто е запазил за себе си впечатлението как за първи път, откакто познава нападателя с номер 9, го чува някак примирен, победен.

Златан е златен - 33 купи, като през февруари донесе последната от тях на Манчестър Юнайтед и каза: "Спечелих. Дойдох да печеля и спечелих. Където и да ида - печеля". Ето това бе Ибра, когото Банк и светът познават много добре.

"Неговият летящ цирк, с който всички се забавляваме вече близо 2 десетилетия, този път не е смешен и не носи радост в часовете след мача с Андерлехт. Нещата са сериозни", пише Симон.

За първи път в колонката на шведския репортер се прокрадва и нещо, което досега бяхме чели и чували, но явно си е реален факт - в договора на Ибрахимович с Юнайтед има клауза, че няма да бъде подновен, ако клубът не се върне в Шампионската лига.

Задачата сега е адски трудна ... без Ибра.

Предстоят между 6 и 9 месеца възстановяване, защото диагнозата е "разкъсване на вътрешни кръстни и предни връзки в коляното".

Няма по-тежка контузия на това място. Мино Райола, агентът на играча, веднага е хванал самолета от Маями и е в дома на Златан в Манчестър. Чертаят планове - как и къде да е първата част от възстановяването, която е всъщност пълна почивка след операцията.

Тя ще е в Питсбърг, където вече го чака професор Фреди Хю, но не и преди докторите на Юнайтед и английски светила да направят точен доклад на пълните размери на контузиите - защото тя не е една.

Двете деца на мегазвездата се казват Максимилиан (най-великият) и Винсент (победоносен) - от латински.

Това семейство не губи. Не обича и не приема да губи.

Но досега бе лесно - Златан бе толкова добър на терена, че сам решаваше бъдещето си. Амстердам му е малък - ок, телефонен разговор с Райола, трансфер.

Проблеми в Юве - набиране на един номер, промяна.

Барса, Гуардиола - махаш с ръка, звъниш на Мино, а оттам е лесно - кандидати да вземат номер 9 - дал Господ.

Днес обаче е различно. Банк го обяснява така: "Тази гадост - контузията, за първи път поставя сянка на съмнение около Златан. Ще успее ли да се върне изобщо?".

До момента от началото на годината Наполи, Милан и Бенфика са проявили интерес и са говорили с Райола, за да разберат плановете на Ибра.

Лос Анджелис Галакси и Ню Йорк Сити са в постоянен контакт с агента.

"За него най-важното преди този сезон бе да направи така, че догодина да слуша пак химна на Шампионската лита и да е в отбор, който може да я спечели - пише Банк. - Виждаше Юнайтед на Моуриньо като такава възможност, но очевидно нещата са малко по-сложни. Ибра никога не е вдигал тази купа, а за някой, който покорява всички градове, в които отива, това е предизвикателство."

Да, сега става още по-сложно. Прогнозите са, че ако всичко мине добре, Златан ще играе пак около Нова година. Въпреки че в Швеция написаха, че всъщност размерите на пораженията в коляното са толкова ужасни, че е реалистично да го видим пак на игрището около март 2018-а.

Това е почти година. Златан тогава ще е на 36. Но - оставете настрани възрастта... Атлетичното му тяло, мощта му, невероятните реакции и акробатични умения, светкавичните удари като на каратист - дали всичко това ще се върне след такава травма?

Защото никога досега не се е случвало Ибра да отсъства от терените за повече от 46 дни. Това, което му се случва в момента, е съвсем ново изживяване.

Дали това е краят на тази история?

"Златан е един на милион - завършва Банк. - Уникален характер, его като на Мохамед Али, тяло като на Марк Шпиц и дух като на гръцки Бог. Но тук природата може и да успее да го победи."

Надеждата на феновете по света е да го видят пак на терена. Къде, кога и с какъв екип...

И за Мино Райола това се превръща в най-тежкото изпитания на иначе безоблачната му кариера на импресарио. Защото на 30 юни договорът с Юнайтед изтича, а клиентът му няма да е в състояние да мине физически тестове никъде - за евентуален трансфер.

Изобщо - най-голямото изпитание за един футболен идол, който дотук не се притесняваше от нищо, което животът му хвърляше в лицето - от гетото Розенгард в Малмьо, до световната слава под светлините на прожекторите на най-големите клубове на Европа.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията