Започва нова ера. И тя си има владетел

Антъни Джошуа е сочен за наследник на Тайсън от години, но тази магическа нощ на "Уембли" срещу Кличко го короняса

Sportinglife
Sportinglife 09:10 ч., 30 Апр 2017
0
6636

Това бе нощ за историята.

В последните години спортът бокс неведнъж бе поднасял разочарования. Студени блюда, когато очакваш вкусна вечеря с неповторим аромат и подправки. Дълги подготовки и подгряване за голям мач, който не оправдава надеждите.

Тактически надлъгвания на ринга, танци около въжетата, неравностойни битки. Само си спомнете лудостта около Мейуедър - Пакиайо, истерията, циркът и ... какво реално видяхме във вечерта на боя.

Случва се твърде често напоследък.

Не и тази вечер. Сцената бе идеална - 90 000 на "Уембли", което е рекорд за боксов мач в Европа след Втората световна война. Световна аудитория пред телевизорите от над 300 милиона.

Двама боксьори, представляващи лице на две епохи. Едната е пред очите ни от близо две десетилетия. Другата може да започне от тази неделна лондонска утрин, когато хиляди ще вземат вестник в ръка, за да видят лицето на Антъни Джошуа - новият световен шампион в тежка категория на бокса, притежател на три пояса. Обединеният шампион.

Джошуа свали големия Владимир Кличко в края на 11-ия рунд от големия бой, като съдията спря мача. Това си бе нокаут по правилата, макар Владимир да спомена след края, че е можел да продължи.

Не изглеждаше така. Мелницата от ръце на този модерен Аполон - британският Мохамед Али, както го нарече още преди 6 месеца не друг вестник, а американският "Ню Йорк Таймс", не му оставяше и секунда да поеме дъх.

А преди този 11-и рунд боксовото зрелище бе феноменално. Резултатът в неофициалните преброявания на медии като CBS и Guardian бе в невероятно близки точкови измерения - 95:94, 94:94... Мач с абсолютно неясен завършек.

От първия гонг Джошуа атакува Кличко. И Кличко нападна Джошуа. Първи се разклати украинецът, падна в нокдаун, но бързо се изправи.

След това се срина Антъни. За първи път в 19-ия му мач на ринга, някой успя да го прати на пода.

Случи се в петия рунд и в следващите две части Джошуа изглеждаше без гориво в резервоара. Кличко обаче не го довърши... Двамата бяха толкова равностойни, във всеки момент изглеждаше, че аха единият да вземе превес, а другият да се разколебае и падне. Минутите минаваха неусетно бързо.

"Не направих достатъчно, когато той падна в нокдаун. Не мислех, че ще се изправи... Но се изправи. Респект! - каза украинският боксьор. - Бях уверен, че времето работи за мен и ще спечеля, ако мачът продължи 12 рунда."

Думата респект - уважение - Кличко използва поне 7 пъти в 12-минутната си пресконференция след великото зрелище.

Изглеждаше някак грейнал, спокоен и без мрачното изражение на човек, който е загубил. Огромната аркада на лявото му око издаваше, че боят е бил грандиозен. Колко пъти сте виждали лицето на Кличко да изглежда така?

Респект - проста думичка. Джошуа я каза поне пет пъти на пресконференцията си. Тя може да сумира и всичко около този спектакъл. Двамата върнаха ореола на бокса от най-добрите му години.

Огромни типове, бързи като пантери, мощни като чукове, изнесли бой за историята - с атракция, адреналин, равна игра и майсторство.

И един нов властелин.

Антъни Джошуа може да командва на ринга в следващите поне 10 години. Физически той не отстъпва на нито един от големите в историята. Технически - още е спорно, защото нощта на "Уембли" го изправи срещу първото му наистина шампионско предизвикателство.

Но Ей Джей, както го нарича Англия, изглежда напълно готов.

Журналистите го аплодираха на пресконференцията. Очите му бяха влажни, беше плакал. Нямаше сили да вдигне поясите си, очевидно се измъчи с тази задача. Лявото му око също изглеждаше като след уличен бой. И той бе наранен.

"Мачът бе равностоен - каза новият властелин. - Бих искал да печеля винаги с нокаут, рано, без да се притеснявам за точки и съдийско решение. Но това е бокс, ние не си играем някакви игри. Знаех си, че ще трябва да срещна най-добрия в един момент. И го направих.

Владимир е доказал кой е през годините. Нито един боксьор в момента няма качествата и опитът на Кличко. Но идват страхотни нови момчета и скоро ще видите, че ще има големи предизвикателства пред мен."

Джошуа призна, че напрежението и гордостта са се смесвали в него - "Уембли", 90 000 зрители, очите на света. Най-голямата боксова вечер на планетата от години. Опонентът му не бе готов да спори по темата.

"Беше голяма вечер - коментира Кличко. - Феновете на стадиона и пред телевизорите са останали доволни, сигурен съм. Този мач бе победа и за мен, не само за Антъни.

Начинът, по който го направихме, стадионът, световната аудитория. Целият свят се отнесе към нас с огромно уважение. Голям мач! Не се чувствам като някой, който е загубил...

И двамата спечелихме. Боксът спечели."

Съгласни сме. Не можем да спорим с вас, господа Джошуа и Кличко.

И ви благодарим.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията