Те идват с надуваеми акули и мексикански оркестър

Невероятната история за феновете на Гримзби, които превръщат гостуванията на Барнет в голям купон

Sportinglife
Sportinglife 09:00 ч., 01 Май 2017
0
1535

В събота следобед немалко стадиона в Англия бяха обхванати от напрежение. Кой ще изпадне? Кой ще спечели промоция, кой ще стигне плейофите?

На много места мачовете бяха изпълнени с нерви, а звукът от тежките единоборства бе единственият, който можеше да се чуе, докато агитките си поемаха въздух след поредната песен.

Не и на арената далеч на север в Лондон, където се играеше наглед "летният" мач между Барнет и Гримзби.

Стадион "The Hive" се гордее с новата си северна трибуна от този сезон, на нея са гостуващите фенове и те с удоволствие тестват двата бара на ъглите на сектора. Е, да - като за Лига 2, което е четвърто ниво на английския футбол, не ходят десетки хиляди гостуващи, разбира се.

Но в събота бе различно. Не стига, че агитката на гостите бе почти толкова голяма, колкото тази на домакините, но и беше в пъти по-шумна и колоритна. Водеше я Beato Burrito.

Не сте ли ги чували? Това са няколко латиноси, формирали един от най-популярните мексикански мариачи оркестри, забавляващи неособено претенциозните заведения в Северен Лондон. Големи скици, с китарите им, мустаците, сомбрерата. И те пътуваха за стадиона на Барнет в събота.

Защото имаха работа. Бяха наети да свирят по време на мача.

Барнет срещу Гримзби се превърна в шоуто на деня в английския футбол. 1207 гостуващи запалянковци направиха десант в дома на местните, които бяха общо към 2000. Мачът бе нищо и никакъв - 14-ият Гримзби гостува на 15-ия Барнет. Ни напред, ни назад, кръг преди края на сезона.

Но си беше значим и с голям залог.

Първо да уточним - феновете на Гримзби са си чешити и половина, освен че са адски верни и многобройни. Преди 3 години на финала на плейофа за влизане в Лига 2 от Конференцията те заведоха на "Уембли" към 28 000 запалянковци, но отборът падна с дузпи. И решиха на път за дома, че тази агония трябва да свърши.

Направиха петиция в интернет, кръстена "Операция промоция" и събраха 98 000 лири, с които мениджърът им Пол Хърст купи двама сносни играчи за това ниво.

След това счупиха рекорд през сезон 2015-2016 г. с 4800 средна домакинска посещаемост, което е немислимо за отбори извън професионалните във Футболната лига. Влязоха в четвъртата по сила дивизия.

Не и преди, през февруари 2015-а, да дадат началото на едно ново съперничество, базирано върху надуваеми плажни играчки и една акула.

Гостуването на Барнет - който също тогава бе в Конференцията, бе важно. И пак около хиляда тръгнаха от Гримзби за него, но въоръжени с надуваеми предмети, който какъвто бе намерил или купил в дните преди мача.

Причината - на предишния мач навън един техен запалянко - Брайън Уиншип, е изведен от шестима стюарди и изхвърлен от стадиона на Форест Грийн, задето хвърлил на терена надуваема плажна топка.

И ордата от Гримзби се появи на "The Hive" през февруари 2015-а с море от надуваеми нещица - акули, херинги, топки, крокодили, самолети, замъци и какво ли още не. Беше гледка за историята.

Повечето от тях полетяха по терена след головете за успеха с 3:1 и съдията се гневеше на това. Случи се и "тежък инцидент" - ударен бе стюард на домакините, който седеше пред сектора за гости.

Е, уточняваме - Кенет Мийч, който бе нападателят, бе на 50 години тогава и шляпнал охранителя с надуаваема акула по гърба. Стюардът обаче се оплакал, че е предизвикан стрес и е нарушен обществения ред и Кенет бе осъден на 12 месеца забрана да ходи на мачове и да плати 100 лири на човека на реда.

Страхотия, да те нападнат с надуваема акула...

През двете години, които разделиха мача с този от събота, двата клуба имаха доста разправии по темата, като феновете на Гримзби иронизираха често ръководството на Барнет.

И десет дни преди гостуването на 29 април 2017-а, футболен клуб Барнет пусна официално съобщение, че всякакви надуваеми предмети са забранени в сектора за гости. Още един куриоз, който - бъдете сигурни - няма аналог в световния футбол.

Но това са "херингите" - феновете на Гримзби, едни от най-изобретателните типове в Англия. И те обявиха нова интернет инициатива: "Операция "Мариачи".

Само за седмица събраха 1200 лири, а активистът Тревър Хюсън, който започна петицията, нае оркестъра Beato Burrito. Парите се оказаха повече и пичовете с китарите доведоха още една банда от трима мексиканци, като бонус. Карнавал в Северен Лондон!

Освен това форумите пламнаха - всички в мексикански одежди и с мустаци на мача!

И гледката в събота бе изумителна. Барнет, едно иначе доста сиво и неодухотворено с ритмите на латино музиката място, се оказа центъра на купона в британския футбол. Е, да - Гримзби този път падна с 1:3, но едва ли някой всъщност се интересуваше от това в новичката Северна трибуна.

Дори феновете на домакините видимо се забавляваха на музиката и великата гледка на мустакатите орди със сомбрера, дошли не от Централна Америка, а от Гримзби.

Следващото гостуване е през новия сезон, и двата отбора остават в една дивизия.

Какво ли ще измислят феновете на Гримзби за тогава?

Защото е ясно, че оттук насетне всеки път, когато Барнет е домакин на този съперник, ще има шоу.

И после - как да не ти е кеф да идеш на мач в Англия, дори от долните дивизии?

Знаеш ли къде някой зевзеци като тези от Гримзби са измисли някаква подобна щуротия!?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията