Изгнаниците от Уелс, които отново отказаха да умрат

Нюпорт Каунти се пребори с война, фалит и един американски измамник - никой не успя да убие този клуб

Sportinglife
Sportinglife 08:40 ч., 08 Май 2017
0
7353

Беше като едно време - тълпата нахлу на терена и понесе на ръце героите си. Морето от хора и играчите се сляха, като разликата от онези черно-бели фотоси, които помните от едни други години на британския футбол бе в присветкващите мобилни телефони. Селфи с голмайстора, снимка с вратаря...

Нюпорт Каунти пак го направи. Този път - удивително измъкване, донесло заглавия като "Великото бягство" из медиите на Острова.

Отборът от Южен Уелс - мъничък и вероятно неизвестен за вас допреди историческия миг, в който зачитате тези редове, се спаси от изпадане в бездната извън Футболната лига, като запази мястото си в Лига 2 - последната професионална дивизия на английската йерархия.

Случи се в последния кръг на 6 май, с гол в последните минути - както си трябва. Както се полага, за да е всичко далеч по-истинско и драматично от който и да е сценарий на Холивуд.

В 89-ата минута един рижавеляк с голяма брада, подобна на рибарите по тези места, заби топката във вратата на гостуващия Нотс Каунти за 2:1. Тълпата понесе героя с типично име Марк О`Брайън, както и всички останали, носещи жълтия екип на Каунти.

Великото измъкване се случи, след като 12 кръга преди края на сезона Нюпорт бе на 11 точки от спасението - невъзможна ситуация.

Тогава бе уволнен Греъм Уестли, вторият мениджър на отбора за сезона. Първият - Уорън Фийни, си отиде още през септември.

Уестли полудя след 0:4 от Лейтън Ориент на 9 март и нарече журналист "клоун" на пресконференцията след мача, задето му дададе абсолютно логичния въпрос: "С 11 точки за наваксване, смятате ли, че има шансове за спасение?". Нарече го "клоун" два пъти, между другото.

Начело на тима застана Майк Флин, който и преди е бил мениджър на Нюпорт, както и играч на отбора. Спечели 7 от последните 12 мача, а успехът срещу Нотс Каунти в събота го прати на точка над Хартлипул и на спасителния бряг.

Нюпорт отново оцеля. Клубът, носещ гордо прякор The Exiles - Изгнаниците, пак отказа да умре. За пореден път в своята дълга и изпълнена с перипетии история.

В този град, който е трети най-голям в Уелс след Кардиф и Суонси, професионален футбол се играе от 105 години. През 1912-а се появява клуб с името Clwb Pêl-droed Sir Casnewydd - на местния език.

Нюпорт Каунти на английски. Стадионът му се казва "Сомъртън Парк" и е на "Кромуел Роуд" в центъра на града, като капацитетът му стига до 25 000. Разрушиха го през 1993-а, защото... нямаше отбор да играе на него. Но затова - по-късно.

Новият клуб върви по етажите на футболната лига и най-накрая успява да стигне до старата Втора дивизия - нивото под елита, което тогава е страшно силно. Случва се преди сезон 1939-40 г. Нюпорт има силен отбори и надеждите са, че дори може да се бори за още една промоция.

Съдбата обаче се намесва и сезонът завършва след три изиграни кръга. В тях уелсците печелят срещу Саутхемптън с 3:1 и правят реми с Тотнъм - 1:1, като губят само от Бери.

Но Втората световна война засяга Англия и футболът е спрян. Поне професионалните лиги, а повечето играчи обличат униформите. Нюпорт се състезата в регионалната си дивизия, създадена по време на войната, като стига и финал за Купата на Уелс, загубен от Суонси. Но най-добрият тим в историята на клуба дотогава, се разпада.

През 1946-47 г. играта се нормализира в родината и, като Нюпорт отново е във Втора дивизия по право - това е първият сезон след края на най-ужасното кръвопролитие на миналия век. Но отборът е слаб, съставен набързо и неконкурентен.

Поставя антирекорд и пада с 0:13 от Нюкасъл като гост, което и до днес е най-голяма загуба в историята на Футболната лига. В този ден Каунти е толкова разпасана команда, че Лен Шейкълтън от Нюкасъл изрича след мача: "И нулата им беше много".

Следват 14 години в трета дивизия, преди през 1962-ра Нюпорт да изпадне в четвърта, последната от професионалните лиги. И въпреки това успява да привлича домакински публики от порядъка на 13-14 хиляди. Годините след това не са по-леки...

През сезон 1970-81 г. Нюпорт чупи нови антирекорди. Един такъв е да не спечелиш нито веднъж в първите си 25 мача от първенството. Втори - да паднеш с 1:6 от тим извън Футболната лига, какъвто тогава е Барнет, в Първи кръг на Купата на ФА.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията