Историята на най-сладката титла на Челси

Антонио Конте превзе сърца и умове в Лондон, а отборът му не загуби концентрация нито за момент

Sportinglife
Sportinglife 08:20 ч., 13 Май 2017
0
3930

Челси спечели за шести път титлата на Англия и се отдаде на купон в петъчната вечер.

Феновете на този клуб не могат да повярват на случващото се в последните 12 години, в които "сините" имат вече пет шампионски звания на Висшата лига, четири трофея в Купата на ФА, три в Купата на лигата, приза в Лига Европа и - най-отгоре в списъка, купата с големите уши от Шампионската лига.

Челси, с други думи, вече е елитен клуб, един от грандовете на континента. Поне по трофеи, защото това винаги е бил водещ показател във футбола. Можем да дискутираме с часове как лондонският отбор взе 16 купи за 12 сезона, след като бе спечелил общо 11 за всичките 100 години преди това от създаването си.

Но харесва ви или не, новият гранд вече е факт.

И още нещо - спечелената в петък вечер титла след 1:0 на терена на Уест Бромич е вероятно най-сладката от петте в новата ера на клуба.

Защо това е най-сладката титла?

Челси не бе фаворит за титлата преди сезона. Отборът завърши 10-и през май 2016-а, като смени Жозе Моуриньо с Гуус Хидинк още по средата на миналия сезон. Изглеждаше сякаш обръчите, стегнали гръбнака на този тим в продължение на десетилетие, се разпадат. А и някои основни играчи като Еден Азар, Диего Коща и Тибо Куртоа бяха спрягани за напускане миналото лято.

Освен това Антонио Конте, пристигнал от стола на италиански селекционер директно в месомелачката на Висшата лига, бе напълно непознат с Висшата лига и се очакваше тяхното взаимно опознаване да отнеме време.

Казано иначе, Челси влезе в сезона с плахи надежди, оптимизъм за свежо начало, но не и реално като основен претендент за титлата. Дори и само заради това, тя днес е толкова сладка. Дойде някак неочаквано с оглед предварителните нагласи.

Любов в августовска лондонска нощ

Уест Хем бе първият тест, като Челси бе домакин на двубоя в понеделник вечер, на 15 август.

Нещо, което винаги е трудно като старт - да играеш след останалите двубои от първия рунд, когато целият свят е вперил очи в твоя мач. Под светлините на прожекторите на "Стамфорд Бридж", това бе първото представление на Конте.

Челси игра много силно, но допусна гол с единствения удар от гостите в рамката на вратата на Куртоа. И при 1:1, секунди преди края, Диего Коща вкара.

Конте полудя, тичаше, прегръщаше фенове, крещеше... Голяма първа любовна нощ с привържениците, като и късметът покри донякъде Челси и Коща - той можеше спокойно да бъде изгонен по-рано за влизане в краката на вратаря на гостите. Голям фактор за титлата - и тук е мястото да го споменем - за 36 кръга Челси няма нито един изгонен от терена играч.

Последваха още две победи (2:1 на терена на Уотфорд и 3:0 у дома над Бърнли), за да дойдат първите загубени точки при 2:2 срещу Суонси.

Тежки удари

Ливърпул дойде на "Стамфорд Бридж" на 16 септември и победи с 2:1, като Челси бе надигран. Конте пък за първи път изглеждаше угрижен. "Трябва внимателно да гледаме този мач отново и отново - каза той с пресипнал от викане глас. - Много е важно да разберем ситуацията. Нещо не правим кактотрябва и не искам да го повтаряме оттук нататък. Не искам и да изпаднем в серия лоши резултати и да повторим случилото с отбора миналия сезон."

Седмица по-късно Арсенал направо отвя Челси с 3:0 и Конте каза, сякаш леко примирено: "Е, след този мач може да се каже, че сме голям отбор само на хартия. Не и на терена".

От 24 септември около 18 ч местно време с края на дербито, до 1 октомври следобед, Конте прочете доста критики и съмнения в английските медии. В Италия обаче Марчело Липи даде голямо интервю за "Гадзета дело спорт" и каза: "Антонио е най-силен, когато хората мислят, че е паднал и нокаутиран. Ще отвърне много силно на удара".

Промяната

Седми кръг, 1 октомври 2016-а. Челси за първи път излезе с трима защитници във формация 3-4-3, като Аспиликуета бе един от бранителите. Промяната бе брутална, изненадваща с оглед на видяното по-рано през сезона, но не и при цялостен поглед върху кариерата на мениджъра. Конте обожава тази схема.

Хъл - Челси 0:2. "Вкарахме два гола, но по-важното е, че създадохме много положения и владеехме изцяло играта. Защитавахме се много далеч от вратата, това ти дава тази система", коментира Конте.

Последва 3:0 срещу шампиона Лестър, а Челси вече е с 16 точки на пето място. На три зад лидера Манчестър Сити, който току-що е изгубил първите си точки.

Девети кръг, 23 октомври. Челси разпиля Манчестър Юнайтед на Жозе Моуриньо с 4:0, като дори му спести още по-голямо унижение с оглед на превъзходството си.

Сити пак губи точки, разликата вече е само една в полза на тима на Гуардиола. След рутинно 2:0 на терена на никак нелесния за преодоляване Саутхемптън, отборът на Конте изигра мач №1 за есента - 5:0 у дома срещу Евертън.

Две неща се случиха след този двубой. Сравниха победата и представянето на "сините" с онова на Ливърпул срещу Нотингам от 1988-а, считано за еталон за перфектни 90 минути в английския футбол. И тогава двубоят завършва 5:0.

Второто е, че Челси е на върха с 25 точки след 11 кръга. И след ново рутинно (леко иронично написано, защото това са най-трудните мачове в Англия) 1:0 на терена на Мидълзбро, лидерът направи най-сериозната си крачка към титлата.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията