10 месеца, в които светът научи кой е Гари Линекер

През лятото на 1985-а в Лестър знаеха, че продават на Евертън добър играч. Година по-късно планетата имаше нова звезда

Sportinglife
Sportinglife 09:40 ч., 21 Май 2017
0
6389

След 1 януари той е направо неудържим. Пет гола в първия месец от 1986-а, хеттрик във вратата на Манчестър Сити през февруари и победен гол на "Анфийлд", където Ливърпул е сломен и Евертън увеличава преднината си на върха вече на 8 точки пред съседите.

На този 22 февруари много евертънци се прибират у дома с усещането, че титлата вече не може да избяга, въпреки че Манчестър Юнайтед - втори в класирането - е само на 4 точки.

Но Ливърпул на Кени Далглиш прави убийствен финален спринт и губи само 2 точки от февруари до май. Евертън пада на изкуствения терен на Лутън, не успява да бие Челси у дома, Манчестър Юнайтед навън и допуска 0:0 на терена на Нотингам - все корави съперници. За да дойде 30 април 1986-а, когато в гостуването на Оксфорд победата е задължителна.

Линекер изпуска няколко чисти ситуации, удря и две греди. Евертън губи с 0:1 и титлата остава в ръцете на Ливърпул, като надеждите са "червените" да се спънат някъде в последните си два мача. Те обаче не го правят.

На 3 май именно Далглиш - играещият мениджър, носи победата над Челси в Лондон с 1:0 и шампион отново е Ливърпул. Евертън, който води в класирането за около 8 от 10-те месеца на сезона, изпуска да защити трофея.

Линекер завършва делото си на пета скорост - вкарва 3 на Саутхемпън (6:1) и два на Уест Хем (3:1) в последните два двубоя от първенството. С 39 попадения във всички турнири, неговият сезон е повече от успешен. А и не е завършил - идва финал в Купата на ФА срещу Ливърпул, отличен шанс за мъст, както и световно първенство.

Той вече е част от отбора на Боби Робсън, въпреки че е дебютирал едва година по-рано и никой в Англия не е сигурен, че това е идеалният лидер на атаката.

На "Уембли" идва гол №40, а след първото полувреме Евертън води с 1:0. И, както върви целият сезон, изпуска аванса си. Ливърпул бие с 3:1 и единствената купа за Гари от сезона в Града на Бийтълс остава тази от Чарити шийлд.

"Това бе отбор, който трябваше да направи дубъл - спомня си Линекер. - И до днес съм убеден, че не съм играл в по-силен състав в цялата си кариера."

Разочарованието е заменено от осъзнатото усещане за нова слава. Светът вече обръща внимание на 40-головия нападател, който заминава за Мексико с националния. В контрола срещу Канада обаче пада лошо и има опасения, че китката му е счупена. Оказва се просто лошо обърната и с увреждания на ставните връзки.

Това означава, че ще играе, но с превръзка на ръката, за да бъде запазена.

Първите два мача на Англия са катастрофа. Към 0:1 от Португалия и 0:0 срещу Мароко добавяме травмата на капитана Брайън Робсън и червения картон на Рей Уилкинс, които съвсем утежняват ситуацията. Тимът на Боби Робсън е пред отпадане, а пресата у дома търси виновници.

Нападател, който е вкарал с екипа на Англия за последен път през октомври 1985-а, а е титуляр на световното, е идеална мишена... Линекер знае, че мачът с Полша е последен шанс - за него и отбора.

Един, втори, трети... Хеттрик за 34 минути. 3:0.

"Това бе огромно облекчение - спомня си големият нападател. - Имах усещането, че светът е едно по-добро място, а жегата и другите проблеми, които ми се струваха непреодолими преди мача с Полша, станаха незабележими. Трите гола промениха всичко."

Онзи ден в Монтерей наистина променя статута на Гари Линекер. Светът говори за "английският лъв, който изниква на точното място и е безпощаден към плячката си". Пътуването към славата е изминато, и то само за 10 месеца от Лестър до върха.

Онзи гол на "Уайт Харт Лейн" е началото на всичко. Между 26 август 1985-а и юни 1986-а, Гари Линекер минава от съмненията до репутацията на голмайстор от световна класа.

Той не спира в Монтерей. Вкарва два на Парагвай на осминафинал, както и един в четвъртфинала срещу Аржентина, който обаче е помнен по съвсем други причини...

С 6 гола английският голмайстор става топреализатор на Мондиал 1986. И половината клубове от Европа търсят телефонния номер на Хауърд Кендъл... Трансфер в Барселона (където вкарва 20 гола в първия си сезон), световна известност, статут на суперзвезда в Англия, четири гола на следващия Мондиал в Италия 90, силни години в Тотнъм, 48 попадения за Англия...

Кариерата на Линекер след Монтерей върви само нагоре и пътят към звездите е открит.

Днес той коментира и анализира от канапето на BBC, като думата му тежи. Защото това е Гари Линекер - английският лъв с 10 гола на две световни първенства, с близо 300 попадения в кариерата му.

А през лятото на 1985-а около "Гудисън" бяха бесни, че този слабичък физически младеж с големи уши и нос ще сменя Анди Грей.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията