Сезонът на големите звезди и малкия Брадли

Челси спечели рекордните 30 мача, Ливърпул се върна в топ 4, но истинският победител е хлапето, обединило Англия

Sportinglife
Sportinglife 09:35 ч., 28 Май 2017
0
3532

Сезонът в Англия завърши като по сценарий - добрият стар Арсен Венгер се усмихна, прибра седмата си Купа на Футболната асоциация и отново прати във ваканция онези с плакатите "Венгер аут".

Арсенал не е в Шампионската лига, но взе трофей. Да се чуди човек вече в наши дни кое е по-ценно - купа или място в тази "обетована четворка"...

Английската игра имаше голяма година, като доста неща от първия ден на миналото лято до този в събота на облечения в слънце "Уембли" са паметни.

Падна рекордът за най-скъп играч - не само във Висшата лига, но и в света. Пол Погба прескочи 100 милиона евро и отиде в Юнайтед.

Завърна се Жозе Моуриньо, но не в Челси, където бяхме свикнали да го виждаме. В Лигата Юнайтед нямаше голям сезон, но си свърши работата в Лига Европа.

Челси се завърна с убийствена мощ, прибирайки титлата, която бе дал под наем за една година на Лестър. Антонио Конте направи голям сезон, наистина голям. 30 победи. Феноменално!

Голяма година имаше и Ливърпул, защото вероятно Юрген Клоп нямаше да е вече толкова симпатичен пич, ако не бе вкарал отбора в топ 4. Затова сезонът бе решителен и за него. Това бе едно голямо завръщане за най-успешния клуб на Англия на европейската сцена.

Големият Пеп Гуардиола, създал династия в Барса и мина победно през Байерн, осъзна колко голяма хапка е успехът във Висшата лига. Най-трудното за печелене първенство в света.

И при всички тези асове, резултати, постижения и провали, сезонът бе белязан и от една малка звезда, символизирала голяма битка.

Някъде през есента играчите на Съндърланд вкараха на игрището едно хлапе. Беше октомври, то изглеждаше различно с голата си глава и блед вид. Брадли Лоури се появи на сцената, без никой още да осъзнава, че ще се превърне в обединителна сила за страшно много хора в и около футбола.

Детето днес е на 6, тогава бе на 5. Дали ще доживее 7 не е ясно. В момента е у дома, след като му откриха нов тумор и лечението изглежда напълно безсилно.

Брадли се появи на терена с любимия си играч Джърмейн Дефоу, а после авторът на хеттрик за гостите в мача (Евертън би с 3:0) Ромелу Лукаку му даде автограф и си поговори с хлапето.

Дори само това щеше да стига на родителите му, които осъзнават колко значи всеки един ден на момчето от оставащите. Постепенно Брадли стана централна тема, а заболяването му - невробластома, ужасна форма на рак, която разпростира смъртоносните си пипала върху средно 1 на около 7 хиляди деца по света, започна да предизвиква внимание.

Създаде се фондация и за по-малко от година над 2 милиона лири влязоха в касата и - повечето от анонимни дарения, но някои открито от клубове и играчи от Висшата лига.

Историята на Брадли продължи с награда за Гол на месеца, вкаран във вратата на огромния Асмир Бегович преди Съндърланд - Челси през декември, като преди мача малкият даде съвети на своя нов най-добър приятел Дефоу как да стреля към вратата и да вкара гол на лидера. И това бе уловено от камерите в тунела, за да стане интернет хит.

През март детето се появи на "Уембли" и изведен на терена Англия, отново за ръка с Джърмейн. Неговата история се превърна в нещо като пример - футболът има стойност на социален феномен, може да спасява, макар - за съжаление, не и физически. Не и животи.

Разбира се, това е тъжна история, бидейки по същото време и страхотно позитивно чаровна такава.

Никой не изпитва удоволствие от това да види болно дете. Особено такова, за което родителите му с треперещ глас казват, че не му остава много.

Но имаше нещо великолепно и голямо в сезона, в който Брадли стана звезда. Семейството му отклони поканата малкият да връчи титлата на Челси миналата неделя. Твърде помпозно им се видя, а и малко прекалено.

Светът вече разбра посланието - футболът даде смисъл на един отиващ си детски живот и помогна за добрата кауза други такива да бъдат спасени.

И неслучайно дойде заглавието. В анкета на "Гардиън" онзи ден въпросът бе - кой е голямата звезда на сезон 2016/2017 г. в Англия?

Брадли набра 37%. Конте имаше 21. Нататък гласове получиха Азар, Ибрахимович и Деле Али...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията