Италия - Испания: Великите финали

На 3 юни може би ни чака още една класика в Кардиф

Динко Гоцев
Динко Гоцев 09:30 ч., 25 Май 2017
0
6337

1992 г. Барселона - Сампдория 1:0 с продължения

Незабравим ден за българския запалянко. В онази нощ на "Уембли" Христо Стоичков става единственият наш играч, печелил купата.

Барса бе кълбо от нерви, защото никога преди това не бе вдигал трофея. Сампдория - още повече, не само заради гореизложената причина, но и с мисълта, че това може да се окаже единствен шанс за клуба, спечелил сензационно титлата в Серия А предишния сезон.

Виали изпускаше, Камата удари греда, а в продълженията Роналд Куман вкара торпедо от пряк свободен удар и реши нещата.

Йохан Кройф взе титлата и като играч, и като треньор.

1994 г. Милан - Барселона 4:0

Мачът сложи началото на края на дриймтима на Кройф, но пък затвърди доминацията на Милан, вече с Фабио Капело, в европейския футбол.

Тимът на Саки, смазал конкуренцията през 1989-а и 1990-а, вече бе в нов вид - със Савичевич, Десаи, Бобан и Албертини.

Но така обезоръжи, разсъблече и натупа Барса, че... Стоичков, Ромарио и останалите още помнят този мач с неприятен привкус. А ние помним от онази вечер в Атина не само със страхотното представяне на отряда на Капело, а и със спринта на Ицо към съблекалните след последния сигнал. Толкова беше бесен.

1998 г. Реал - Ювентус 1:0

Единствената среща на двата гранда на финал, от която минаха 19 години. В Амстердам Юве бе големият фаворит, след като в предишните два сезона също бе в мача за трофея. Това бе всепобеждаващата машина на Марчело Липи, която диктуваше модата на континента в средата на 90-те години.

Реал вече започваше да се комплексира на тема "дългото чакане" - 32 години бяха минали от предишния успех на Мадрид...

Не бе Бог знае какъв мач, ако гледаме като естети. Надлъгване, голяма битка, решена от един миг, в който Юве заспа и остави Педжа Миятович да вкара отблизо след отбит удар на Роберто Карлуш.

2015 г. Барселона - Ювентус 3:1

Ювентус отиде в Берлин с подготвен план за неутрализиране на убийственото трио Меси-Неймар-Суарес. И го изпълняваше перфектно, въпреки че рано-рано Иван Ракитич даде аванс на Барса.

В 10-ата минута на второто полувреме Алваро Мората вкара сладък изравнителен гол - все пак е рожба на Реал. Но каталунците намериха сили да наклонят равностойния мач към себе си.

И, естествено, тримата в атака направиха разликата. Меси стреля, Буфон не успя да задържи топката и Суарес вкара - 2:1. В добавеното време Неймар довърши Юве.

И тогава, и сега, "Старата госпожа" бе вече направила своя домашен дубъл и преследваше хеттрик от трофеи за сезона. И ще се надява този път да се случи, когато на 3 юни дойде големия сблъсък в Кардиф.

Италия - Испания. Епизод пореден.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията