Следващият избран

Ако Паоло Дибала ще е наследник на Меси и Роналдо на трона, Кардиф е първата му голяма сцена

Sportinglife
Sportinglife 17:30 ч., 31 Май 2017
0
7504

320 километра разстояние.

6 години и 5 месеца разлика в рождените дати.

Но и една голяма прилика те са левичарите, от които Аржентина чака световната титла.

Лагуна Ларга е малко градче с 8 хиляди жители на отбивка от магистралата Кордоба - Росарио в Аржентина. Не е известно с кой знае какво. Делят го малко над 300 километра от махалата Нуестра Сеньора в Росарио. И, ако се питате защо това е важно, ето отговорът.

През ноември 1993-а в Лагуна Ларга се роди Паобо Дибала. Днес, 23 години и половина по-късно, светът чака от него да е новият крал на футбола, наследявайки на трона доминиращите до подтисничество Меси и Роналдо.

Лео се появи на бял свят през юни 1987-а в Нуестра Сеньора, Росарио. Двамата са от един район на Аржентина, на Северозапад от Буенос Айрес. Между тях има взаимно уважение на ниво, в което Лео го нарича "следващият номер 10 на Аржентина", а Паоло сочи към Меси и казва: "Извънземен".

Дибала днес носи черно-бялото райе на Ювентус, където талантът му процъфтява. А в събота идва първата му роля в голям спектакъл, като от него зависи дали ще бъде номинирана за "Оскар".

Юве отива в Кардиф, където го чака финал в Шампионската лига срещу Реал. Паоло ще има шанс да покаже какво може на най-голямата сцена. И - бъдете сигурни - той няма да разочарова.

Преди 6 години го пуснаха за първи път в състава на Институто от Кордоба, тогава във Втора дивизия. И вкара бързо - би рекорда на Марио Кемпес като най-млад голмайстор в професионален мач в Аржентина. Последваха 38 поредни мача като титуляр, което също е най-добро постижение за дебютирал младок в историята на страната.

Заговори се за него, след като наниза 17 попадения в тези двубои, включително два хеттрика. За първи път го извикаха да играе в отбора до 21 години на селесте.

Нямаше 19 години, когато Маурицио Дзампарини, президентът на Палермо, отиде в Кордоба и се договори да го вземе. Не стана лесно. Клубът му опитваше да претендира, че агентът, преговарял със сицилианците, не е бил с права да го прави.

И сделката отиде "на трупчета". Но Палермо е изключително опитен в това да измъква такива играчи при такива обстоятелства. И пак го направи. Подписа четиригодишен договор за Дибала, без да обявява сумата, която е платил.

Дзампарини се наду пред пресата в Италия, показвай момчето с детско лице и слабовата физика: "Това е новият Агуеро". Фраза, на която на Ботуша първоначално не обърнаха внимание - "такива сме ги чували..."

След 20 мача в първия му сезон, резултатите не бяха впечатляващи. Три гола... И доста колебливи игри като постоянство. Дзампарини предупреди - момчето е на 20, ще видите какво може тепърва!

Аржентинецът Хорхе Валдано, който е приеман за футболен гуру, рече пророчески: "Дибала има качества като на Меси, без да е гениален. Левият му крак и движението по терена са убийствени."

Паолито влезе във втория си сезон в Серия А като експрес. Играта му бе ярка, въпреки че не вкарваше безспир. С пет гола и три асистенции статистиките му не бяха лоши, но не бяха и Бог знае какво.

Какво обаче се е криело зад тях като представяне...?

Отговорът - трябва да се знае, че Барселона прояви интерес някъде тогава, по средата на сезон 2013-2014 г. Дибала нямаше 21, а лично Меси е дал ОК на ръководството, запитан за качествата на сънародника му.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията