Черната пантера, която накара Джиджи да застане на вратата

Буфон се вдъхновил от легендата на Камерун Томас Н`Коно по време на Италия 90

Sportinglife
Sportinglife 14:15 ч., 03 Юни 2017
0
6340

Когато растеш в малкото градче Дизанге край езерото Оса в Камерун, няма много с какво да запълваш ежедневието си.

Игрите по прашните улици на полуголите деца са основно футбол, футбол или... ритане на топката.

Понякога има и турнири, в които децата са гледани от скаути на отбори от големите градове в страната, това са истински празници за градчето.

Томас Н`Коно не е по-различен от другите деца в Дизанге. Просто се отличава с ръст и широки рамене от ранна възраст и често застава на вратата.

На 18 години, през 1974-а, вече е част от първия отбор на Канон Яунде, който е най-големият клуб в страната. Минал е през академията за таланти в Дуала и се вижда, че е специален.

Но изкарва първия сезон в друг тим от столицата - Тонер, преди през 1976-а да стане титулярен вратар на Канон. Печели 4 титли и два пъти Шампионската лига на Африка.

На 26 години Томас е суперзвезда на континента, въпреки че дори в Камерун е спорно дали е твърд №1 на националния. По това време страната има още един фамозен вратар - Жозеф Антоан Бел.

През 1982-ра обаче сръбският треньор Владо Беара му дава не само фланелката на титуляр, но и капитанската лента за първото участие на Неукротимите лъвове на Мондиал.

В Испания отборът от Африка прави три ремита в групата и отпада по голова разлика, като не губи и от Италия, бъдещия световен шампион.

Томас Н`Коно е звезда вече и в Европа.

Еспаньол печели наддаването, въпреки че Томас е изкушен и от шанса да го вземе Фламенго, където играе Зико. В този момент Белия Пеле е на върха на славата си, а Черната пантера - както светът кръщава Н`Коно, иска да отиде в Рио. Но парите от Испания са повече.

Следват девет сезона на вратата на Еспаньол, в които Томас се превръща в константа за Примера. Навърта 241 мача в първенството, като стилът му - агресивен, невероятно атлетичен и смел, става пример за много вратари на Стария континент.

С Камерун печели Купата на Африка през 1984-а, а през 1988-а губи финала за Купата на УЕФА с Еспаньол, което е и началото на края като основен вратар на клуба. Но има сили за още две световни с родината, като това през 1990-а се превръща и в големия му момент във футбола.

Н`Коно е на 33, когато идва Италия 90. Камерун отива на Мондиала с млад отбор, подсилен от ветерани като него и Роже Мила в атака. Надеждите са за излизане от групата - дотогава единственият африкански състав, който го е правил, е Мароко (1986-а).

Камерун стартира брилянтно и бие Аржентина - световния шампион. Следва нова победа - 2:1 над румънците. За да дойде поражение от СССР, но в мач, който е без значение. Н`Коно и компания са на осминафинал.

Колумбия е победена с продължения в Неапол, а Н`Коно пази страхотно. На четвъртфинала идва ред на Англия, като камерунците напълно оправдават прякора си - Неукротими лъвове.

Губят с 2:3 от Трите лъва, но след две дузпи, реализирани от Гари Линекер.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията